Hlavní obsah

5 zvyků pro prevenci srdečního infarktu

Foto: Patiwat Sariya, Shutterstock.com

Foto: Patiwat Sariya, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vývoje infarktu je zapojeno mnoho faktorů. Pokud si ale osvojíte ty správné návyky a budete je celoživotně praktikovat, máte velkou šanci, že se vám infarkt vyhne. O co se jedná?

Článek

Srdeční infarkt neboli infarkt myokardu je vážné onemocnění, které začíná přerušením přívodu krve, tedy živin a kyslíku, do srdečních tkání. Vlivem toho začíná srdeční sval odumírat a trpět vážným poškozením. To se nejčastěji projevuje bolestí na hrudi, nadměrným pocením bez zjevného důvodu, nevolností, únavou a dušností (nenápadné příznaky infarktu).

Pokud si některého z těchto symptomů všimnete, měli byste urychleně přivolat lékařskou pomoc. Protože čím rychleji lékař stanoví diagnózu, tím lepší bude prognóza.

Infarkt: rizika vrozená a získaná

Někteří mají tu smůlu, že jsou ke vzniku infarktu náchylnější než jiní – buď mají rodinnou anamnézu srdečních chorob, nebo trpí jinými stavy, které riziko infarktu zvyšují. Jedná se o vysoký krevní tlak, vysokou hladinu špatného cholesterolu, aterosklerózu nebo obezitu. Všechny tyto věci zhoršují průchodnost krve cévami, odkud je potom k infarktu jen krůček. Rizikové stavy může pomoci vyřešit dodržování zdravého životního stylu, který je tou nejúčinnější prevencí infarktu.

Foto: Elena Eryomenko, Shutterstock.com

Zdravá strava plná rostlinných bílkovin s absencí alkoholu a kouření dokáže rizika infarktu výrazně zmírnitFoto: Elena Eryomenko, Shutterstock.com

1. Zvyšte příjem rostlinných bílkovin

Strava je hlavním faktorem určujícím zdraví kardiovaskulárního systému. Podle Michaely Bebové, doktorky biochemie a odbornice na výživu, dokáže zdravý životní styl snížit riziko infarktu zásadním způsobem, alespoň v případě, že nejsou dominující genetické predispozice. „Je důležité snížit množství živočišných bílkovin na úkor zvýšení rostlinných, vyhýbat se alkoholu a výrazně snížit množství soli v jídelníčku. Už tyto tři změny mají na zdraví cév velký vliv.“

2. Snažte se přestat kouřit

Kuřáci mají ve srovnání s nekuřáky výrazně vyšší riziko srdečního infarktu. Kouření zanáší tepny, zužuje je a toxické látky z cigaret mají negativní vliv na zdraví srdce i plic. Ano, víme, přestat kouřit je údajně stejně těžké jako zbavit se závislosti na heroinu, ale zvlášť lidé, kteří mají vysoký krevní tlak, velkou nadváhu nebo problémy se srdcem v rodinné anamnéze, by se o to měli aspoň pokusit, případně kouření co nejvíc omezit.

Foto: nullplus, Shutterstock.com

Běh, kolo, svižná chůze a další vytrvalostní aktivity posilují nejen srdceFoto: nullplus, Shutterstock.com

3. Pravidelně cvičte

Pravidelná fyzická aktivita pozitivně ovlivňuje zdraví těla i mysli – kromě posílení srdečního svalu pomáhá snižovat krevní tlak, cholesterol i stres.

„Tyto pozitivní efekty lze očekávat od zátěže vytrvalostního charakteru jako je svižná chůze, jogging, plavání, běžkování. Zátěž silová naopak může reflexně zvyšovat odpor tepen, a tím zvyšovat i krevní tlak,“ upozorňuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně .

Pro kýžený účinek byste se aerobnímu pohybu měli věnovat každý den alespoň půl hodiny.

4. Meditujte

Podle některých výzkumů může být každodenní meditace  klíčem k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a srdečních infarktů, a to díky schopnosti snižovat stres a krevní tlak. Můžete vyzkoušet jógu, vedené meditace, zpěv manter, tai-chi nebo meditaci spojenou s aromaterapií.

5. Udržujte zdravou hmotnost

Nevěříte, že nadváha a obezita srdce zvýšeně zatěžují? Tak oblékněte na břicho batoh naplněný několika lahvemi s vodou a zkuste párkrát vyjít do schodů. Podobně se cítí tělo těch, kteří nosí kilogramy navíc. Nadváha a obezita navíc zvyšují i další rizikové faktory související s infarktem, jako je vysoký krevní tlak nebo cukrovka.

Reklama

Načítám