Hlavní obsah

Natržená či vypraná bankovka! Kdy s ní ještě můžete platit a za které nedostanete nic?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mírně natržená, špinavá nebo propálená bankovka se vám dostane do peněženky, ani nevíte jak. Jenže co s ní? S opotřebenou můžete zaplatit v obchodě, ale s hodně poškozenou už musíte zajít do banky.

Článek

Peníze jdou z ruky do ruky a podle toho také po čase vypadají. Někteří jejich dočasní majitelé s nimi nezacházejí příliš ohleduplně a často je nosí zmačkané po kapsách. Ale ani když patříte k těm pečlivějším a máte je uložené v peněžence, tak nějakému tomu natržení prostě nezabráníte. A co teprve, když si položíte bankovku třeba doma na stůl a v nestřežené chvíli se jí zmocní vaše dítě, které ji „vylepší“ pastelkou? Víte, kdy je to ještě v normě a kdy už je to „přes čáru“ a v obchodě vám ji nevezmou? Záleží to na míře poškození, podle té se peníze dělí na opotřebené oběhem, běžně poškozené a poškozené nestandardně.

Pomačkané či špinavé? Klidně jimi plaťte 

Asi to znáte sami – když jsou papírové bankovky trochu zmačkané, tak je stačí vyhladit rukou a při placení nenastane žádný problém. Stejné je to s těmi ušpiněnými, a dokonce i s těmi, kterým kousek chybí. Nejčastěji to bývá utržený růžek. Ale pozor! Chybějící část nesmí být větší než dva centimetry.

Foto: archiv ČNB

Co všechno se může stát? 1. bankovka bez okraje; 2. natržená bankovkaFoto: archiv ČNB

Počmárané a propálené? Odmítněte je

Do kategorie běžně opotřebených bankovek patří ty, které jsou trochu natržené, propálené nebo z jedné strany popsané či pokreslené. Toto nebezpečí nepředstavují jen pastelky vašeho nenechavého dítěte – dejte si pozor na šminky rozházené v kabelce, raději je noste v toaletním pouzdřeTakto poničené peníze od vás musí prodavačka bez námitek přijmout, zatímco vy takové platidlo můžete odmítnout.

Ovšem – ani se nepokoušejte platit bankovkou přetrženou na dva kusy, raději se s ní vydejte rovnou do banky, kde vám ji bez problémů vymění za celou.

Foto: archiv ČNB

Bankovky mají těžký život: 1. odbarvená; 2. ohořelá; 3. zašpiněnáFoto: archiv ČNB

Roztrhané nebo ohořelé? Máte smůlu

Problém nastává, když se vám podaří bankovku roztrhnout na několik kusů (a třeba ještě jeden nebo více dílků chybí), její okraje jsou ohořelé anebo je počmáraná z obou stran. Musíte ji sice odevzdat v bance, ale pravděpodobnost, že dostanete nějakou náhradu, je poměrně malá – záleží to na tom, jak dopadne odborné posouzení.

Foto: archiv ČNB

Někdy je za pošramocením peněz smůla či náhoda, ale jindy je znát jasný úmysl: 1. pomalovaná bankovka; 2. přetržená na dva kusyFoto: archiv ČNB

Podobné je to i s mincemi

Pro poškozené kovové mince platí stejná pravidla jako pro platidla papírová. Odřená a zašpiněná mince patří do kategorie opotřebených peněz, zkorodovaná a proděravělá mezi běžně poškozené a zdeformovaná, s nečitelným reliéfem, nebo pokud jí část chybí, se řadí k nestandardně poškozeným platidlům.

Foto: archiv ČNB

Mince se zdají odolnější než papírové peníze, ale různé typy poškození se jim nevyhýbají: 1. deformace; 2. standardní koroze; 3. odření; 4. nestandardní koroze Foto: archiv ČNB

Také občas perete peníze?

Když bankovku zapomenete v kapse kalhot a proženete je pračkou, nemusí to být hned malér. Hodně záleží na tom, jaký prací program jste zvolili a s čím jste ji vyprali. Vyvářka totiž papírovým bankovkám nesvědčí a podobné to je, když je vyperete s oblečením, které pouští barvu.

Záleží hlavně na tom, jak moc je bankovka po usušení vybledlá, nebo naopak obarvená. Jestliže je rozeznatelný obrazec bankovky i ochranné prvky, máte vyhráno a s největší pravděpodobností s ní někde zaplatíte. Pokud se vám však povedlo obarvením tyto znaky překrýt nebo jinak v pračce poškodit, v obchodě vám ji nevezmou a banka vám za ni nedá ani korunu.

Vzhůru do banky

Když jdete do banky poškozené platidlo odevzdat, musíte předložit průkaz totožnosti a vyplnit formulář Potvrzení o zadržení bankovek nebo mincí. V příslušné kolonce popište, jak k poškození peněz došlo – jedině tehdy bude banka tento formulář považovat zároveň za žádost o poskytnutí náhrady za zadržené peníze.

Běžně poškozené bankovky vám v bance vymění na počkání a bez poplatku. V případě nestandardního poškození musíte počkat na odborné posouzení, které může trvat až třicet dní. Necháte-li si případnou náhradu poslat na bankovní účet, budete to mít zdarma. Zvolíte-li však k výplatě poštovní poukázku, strhne si za ni banka příslušný poplatek.

Jak jste na tom vy? Máte peníze v peněžence dokonale srovnané?

Reklama

Související témata:
Bankovky

Načítám