Hlavní obsah

Náušnice, rámeček i mísa: zábavné tipy, co všechno lze vyrobit ze starých puzzle

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Kdo má doma děti, určitě se mu sešly i různé skládačky v podobě puzzle. Jenže většinou je každý jednou sestaví a další využití pro ně nenachází. Nemusíte je vyhazovat, ale vytvořit z nich zajímavé dekorace.

Článek

Občas každý potřebuje vypnout hlavu a zaměstnat spíš ruce. Proto od nás dostáváte pravidelnou dávku inspirace na různé dekorace do interiéru, na terasu či na zavěšení do oken i na dveře. Tentokrát jsme k tomu potřebovali jen vyřazené puzzle plné barevných a různě velkých dílků, tavnou pistoli a lepidlo.

Rámeček na fotky

Jakýkoli starý obyčejný rámeček můžete ozdobit čímkoli, ale puzzle mu dodají šmrnc. Do moderního interiéru se budou hodit například hnědobílé vzory, ale děti si je mohou určitě polepit nejrůznějšími barvami. Nebo lze puzzle předem nabarvit temperami či nalakovat lakem na nehty a posypat třpytkami. Fantazii se meze nekladou.

Foto: Tomáš Rubín

Rámeček z decentních barev ozdobí každou poličkuFoto: Tomáš Rubín

Vtipné náušnice

Trochu retro, ale pro někoho originální šperk. Puzzle můžete totiž také propíchnout šídlem a pomocí speciálních komponentů pro výrobu šperků, které koupíte v textilní galanterii, z nich vyrobit náušnice nebo přívěsek.

Foto: Tomáš Rubín

Originální náušnice se zvířecím vzoremFoto: Tomáš Rubín

Ozdobí dárkovou krabičku

Drobné dílky populární skládačky lze využít také na polepení dárkových krabiček nejrůznějších tvarů. Nejlépe budou držet lepidlem z tavné pistole. Pokud je ale budou lepit děti, dejte jim do rukou raději tekuté transparentní lepidlo. Třeba můžete takovou krabičku vyrobit mamince a schovat do ní makronky s květinami, ručně vyrobené čokoládové pralinky nebo nějaký šperk.

Foto: Tomáš Rubín

Ozdobit mohou puzzle i různé dárkové krabičkyFoto: Tomáš Rubín

Efektní zrcadlo

Podobně jako rámeček na fotky můžete ozdobit i staré zrcadlo, kterému vtisknete novou tvář. Stačí koupit v papírnictví zlatý či stříbrný lak ve spreji a nastříkat jednotlivé dílky. Pozor, tuhle činnost provádějte venku na zahradě, terase či balkonu a puzzle si dejte do nějaké krabice, aby se barva neprášila zbytečně vedle. Pak už jen stačí přilepit dílky tavnou pistolí na okraj zrcadla a nový rám je hotový.

Foto: Tomáš Rubín

Zrcadlo se zlatým rámem bude vypadat stylověFoto: Tomáš Rubín

Jarní srdce

Místo jarního věnce zavěste na dveře či do okna symbol lásky a míru, kterým je srdce. Stačí ho vystřihnout ze čtvrtky v podobě tenkého proužku, na který nalepíte puzzle. Doprostřed můžete umístit mašli s nápisem či kamínky a jarní symbolikou. Na špičku přivažte provázek či stužku na zavěšení a máte hotovo.

Foto: Tomáš Rubín

Jarní dekorace do oknaFoto: Tomáš Rubín

Poskládaná mísa

Mísa z malých dílků dá asi nejvíc práce, ale zase se u její výroby pořádně odreagujete. Jako základ se vezměte dřevěnou misku, přes kterou omotejte potravinovou průhlednou fólii. Na ni nalepte první vrstvu puzzlí pomocí lepidla Herkules, které není tak silné a dá se od něj pak odtrhnout fólie. Když máte první vrstvu, začněte na sebe postupně dílky vrstvit a lepit k sobě tavnou pistolí. Nakonec mísu obraťte vzhůru nohama a odtrhněte fólii. Pokud není mísa dostatečně pevná, přidejte ještě další dílky na vyztužení.

Foto: Tomáš Rubín

Mísa vypadá hezky jako dekorace sama o sobě nebo do ní můžete umístit třeba ovoceFoto: Tomáš Rubín

Reklama

Načítám