Hlavní obsah

Jak nechat dekorace zestárnout? Pomůže krakelování!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Chcete dodat dekoracím vzhled starožitností? Pak vyzkoušejte velmi jednoduchou a efektní metodu, které se říká krakelování. Dnes vás ji naučíme.

Článek

Dekorace, na kterých zanechal čas své stopy, jsou stále moderní. Existuje i několik metod, jak nechat trochu zestárnout i ty nové, které jste právě vyrobili. Můžete je různě patinovat nebo použít metodu krakelování.

Co je krakelování

Krakelování je metoda, která vytváří díky použití speciálního laku na povrchu předmětů efekt popraskání, o který se běžně postará jen čas. Velmi efektní je na dřevě, ale třeba i na skle. Postup je nenáročný a troufáme si tvrdit, že ho zvládne opravdu každý, kdo umí nanést štětcem barvu.

Představíme vám postup krakelování krok za krokem a poradíme i pár fíglů, které dopomohou k dobrému výsledku. Rozhodně se ale vyplatí i experimentovat, zkoušet a hrát si s materiály, uvidíte, že vás krakelování bude bavit.

Co budete potřebovat

Foto: Jakub Jurdič

Připravte si dvě barvy, krakelovací lak a štětecFoto: Jakub Jurdič

Na krakelování budete potřebovat dvě barvy – první podkladová může být jakéhokoli typu, vrchní, která má popraskat, musí být akrylová. A samozřejmě krakelovací lak. Seženete ho ve výtvarných potřebách, někdy i v papírnictví nebo obchodech pro kutily. Je vodou ředitelný a pracuje se s ním stejně jako s barvou. Pak musíte mít ještě štětec a co barvit. Na materiálu nezáleží, jen se na něm musí barvy udržet.

První krok: podkladová spodní barva

Foto: Jakub Jurdič

Předmět či materiál natřete základní barvou, která bude následně prosvítat prasklinami vrchního lakuFoto: Jakub Jurdič

První vrstva barvy je ta, která bude prosvítat prasklinami. Může být jakákoli, co se materiálu i odstínu týče. V případě, že krakelujete sklo nebo chcete, aby prosvítala původní barva materiálu, nemusíte spodní barvu použít vůbec a hned nanést krakelovací lak. Efektní je to například v případě krakelování keramických květináčů (tipy, jak ozdobit květináče). Jestliže ale spodní nátěr děláte, pak ho nechejte důkladně zaschnout, barva by neměla lepit.

Foto: Jakub Jurdič

Ideální jsou dlouhé tahy štětcem, které vedete všechny stejným směremFoto: Jakub Jurdič

Druhý krok: krakelovací lak

Po zaschnutí podkladové barvy naneste krakelovací lak. Jeho vrstva určí, jak velké trhlinky na předmětu budou. Pokud ho natřete v tenké vrstvičce, budou jemné a spíš nenápadné, vyšší vrstva vytvoří trhliny velké, obojí vám následně také ukážeme.

Důležité je, abyste lak nanášeli stejnoměrnými tahy, které ideálně povedete stejným směrem. Čím víc vrstev plánujete, tím víc se snažte toto pravidlo dodržet.

Krakelovací lak musíte nechat také důkladně zaschnout. Neměl by vůbec lepit, když na něj sáhnete. Proces můžete urychlit použitím fénu, ale lepší je nechat laku čas. Jak moc, záleží na tom, jak je silná jeho vrstva. U tenké to může být hodinka, silnou je lepší nechat přes noc.

Foto: Jakub Jurdič

Výsledný vzhled závisí na tom, jak silnou vrstu krakelovacího laku naneseteFoto: Jakub Jurdič

Třetí krok: svrchní barva

Po dokonalém zaschnutí krakelovacího laku naneste štětcem svrchní barvu, která má popraskat.

Ta musí být výhradně akrylová. Větších a pravidelných trhlinek docílíte, když vrchní barvu nanášíte opět jedním tahem a na jednu stranu – ideálně proti směru, v jakém jste nanášeli krakelovací lak. Připravte se na to, že budete muset postupovat svižně, abyste nanesli dostatečnou vrstvu barvy před tím, než začne praskat. Pak už ji přetírat nesmíte, zničili byste výsledný efekt.

Vrchní barva popraská rychle, ale při jejím zasychání se praskliny zvětšují, takže si na konečný výsledek počkejte. Zaschlou, už opraskanou vrchní vrstvu můžete natřít bezbarvým lakem nebo ji dozdobit ubrouskovou metodou (decoupage).

Krakelovaná krabička

Foto: Jakub Jurdič

Krakelování pomůže dodat zajímavý vzhled i obyčejné dřevěné truhličceFoto: Jakub Jurdič

Na dvou dřevěných krabičkách jsme vám chtěli ukázat, jak rozdílný může být výsledek krakelování i v případě, že použijete stejné barvy a lak. Díky vyšší vrstvě krakelovacího laku popraskala fialová vrchní vrstva opravdu zásadně a vytváří efekt hadí kůže. Tence nanesený krakelovací lak vytvořil na černé vrstvě daleko decentnější praskliny, které víc připomínají proces stárnutí.

Popraskaný obrázek

Foto: Jakub Jurdič

Krakelování je efektní metoda, jak dozdobit rámy, ale vytvoříte díky ní i zajímavé obrázkyFoto: Jakub Jurdič

Krakelování můžete použít i v případě rámů na obrázky, ale i na tvorbu samotných obrázků. Lze ji také kombinovat s ubrouskovou metodou (jak využít ubrousky). Můžete postupovat jako v našem případě, kdy jsme vzor z ubrousku, tedy ptáčka, lepili až na krakelovanou vrstvu. Pro tento postup je lepší, když jsou praskliny větší a spodní nátěr má tmavší barvu než ten vrchní. Spodní barva prosvítá i přes ubrousek a i ptáček vypadá jako lehce popraskaný.

Reklama

Související témata:

Načítám