Hlavní obsah

Návaly, vyšší cholesterol, pomalý metabolismus! Jak přežít všechny 3 fáze přechodu v klidu?

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Kolem klimakteria panuje mnoho mýtů, díky kterým se ho možná obáváte i vy. Mnohem lepší než nechat se ovládnout strachem je naučit se vnímat drobné změny svého těla a na jednotlivé fáze „přechodu“ se náležitě připravit.

Článek

Nemusíte se bát, nestane se z vás přes noc stařena. Klimakterium je dlouhodobý, často několikaletý proces, který má dokonce svou předfázi a postfázi. Poradíme vám, které signály je charakterizují a jak se o sebe správně starat, abyste je ustály co nejlépe.

Perimenopauza: Vaječníky začínají stávkovat

Ve chvíli, kdy se začnete potýkat s nepravidelným menstruačním cyklem, je řeč o perimenopauze. Může vás postihnout v pětačtyřiceti i pětapadesáti (průměrný věk v ČR je 51 let), výjimečně nastupuje již u třicátnic. Lékaři tak označují rok před samotnou menopauzou (plus rok po ní) a charakterizují ji i další obtíže: silné a dlouhotrvající krvácení při menstruaci, vaginální suchost, bolest při pohlavním styku, krvácení i mimo cyklus... Kromě toho jste vlivem snižující se produkce ženských hormonů náchylnější k růstu různých polypů, k hyperplazii děložní sliznice i ke karcinomu dělohy. Proto ani v této době nepodceňujte pravidelné gynekologické preventivní prohlídky.

Změny se ovšem odehrávají i jinde. Přicházejí návaly horka, potíže se spánkem, pocení, výkyvy nálad, deprese, problémy s inkontinencí i libidem, zvyšuje se hladina cholesterolu v krvi, viditelně stárne vaše tvář, povolují rysy. „Pleť ztrácí hutnost, komfort, jas a svěžest. To všechno vede ke snížení ženského sebevědomí,“ vysvětluje Lenka Valášková, produktová manažerka společnosti Vichy Česká republika. Protože tvář je naší největší vizitkou, je třeba začít o pokožku pečovat vhodnou anti-aging péčí, obohacenou například o kyselinu hyaluronovou.

Foto: Archiv firem

Vaše pokožka potřebuje především výživu. Vyživující balzám obnovující hutnost pleti Neovadiol Magistral, Vichy, 769 Kč. Intenzivní vyplňující noční krém proti vráskám Hyaluron-Filler, Eucerin, 649 KčFoto: Archiv firem

Menopauza: Ztrácíte reprodukční schopnost

Okamžik poslední menstruace (tj. krvácení, po kterém se po dobu jednoho roku již žádné další nedostavilo) je samotná menopauza. Určitě znáte i termín klimakterium nebo přechod a celý výčet specifických příznaků, které vývoj od peri- k postmenopauze definují. Změny a zdravotní obtíže postupně nabývají na síle a způsobují stále větší diskomfort, u každé ženy však probíhají s jinou intenzitou.

„Ráda bych zdůraznila, že klimakterium není nemoc, ale s poklesem estrogenů v těle souvisí některé doprovodné projevy jako zmíněné návaly horka, pocení, nespavost, podrážděnost. Být v klimakteriu však automaticky neznamená všechno toto zažívat. U některých žen mohou být příznaky dokonce minimální a toto období prožijí velmi klidně. Naopak, pokud příznaky menopauzy snižují kvalitu života, existuje několik možností, jak jim předejít nebo je minimalizovat,“ uklidňuje pražská gynekoložka Dagmar Makalová.

Pomoci mohou doplňky stravy s výtažky z včelího pylu nebo s fytoestrogeny (extrakt ze sóji či červeného jetele), bylinky (kontryhel, šalvěj), strava obohacená o lněné semínko a zinek (maso, žitné pečivo, vejce), ale i speciální hormonální jóga. V případě vážnějších obtíží lékař doporučí hormonální substituční léčbu.

Foto: Archiv firem

Doplňky stravy pro ženy v klimakteriu často nabízejí výtažky z pylového zrna či jetele. Nehormonální doplněk stravy Sérélys, 60 tablet, 649 Kč. Tobolky při menopauze Gynastan Meno, Fytopharma, 187 KčFoto: Archiv firem

Postmenopauza: Stárnete tak rychle, jak si to dovolíte

Jako postmenopauza se označuje období, které začíná zhruba rok po menopauze a trvá až do konce života. Z lékařského hlediska se vyznačuje především ukončením estrogenní aktivity. Jakmile přestanete menstruovat, máte konečně o jednu nepříjemnou starost méně. Nemusíte řešit nákup hygienických pomůcek, obávat se premenstruačního syndromu nebo nežádoucího otěhotnění. Tělo ovšem prochází hormonální bouří, která s sebou nese nejrůznější potíže fyzického i psychického rázu, se kterými se můžete potýkat po celý zbytek života.

Foto: Archiv firem

Zkuste s neduhy bojovat pomocí přírodních doplňků stravy. Doplněk stravy s výtažky z medicinálních hub MycoMeno, MycoMedica, 590 Kč. Bachovy květové bio esence Menopause, 419 KčFoto: Archiv firem

Jejich výčet i intenzita jsou značně individuální a v mnohém se neliší od potíží samotné fáze menopauzy. Je však nutné brát je vážněji, protože postupně směrují ke zhoršující se kvalitě života a zdraví. Tělo jednoduše stárne, což je proces, který nezastavíte, ale můžete ho zpomalit vhodnou péčí, případně i hormonální terapií, pokud vám ji lékař doporučí. Nicnedělání v této životní etapě bohužel jen urychlí případný nástup vážných problémů, jako je osteoporóza, nemoci srdečně-cévní soustavy či atrofizace sliznic (poševních stěn, močových cest, ale i očí).

Myslete proto na pravidelné preventivní prohlídky: navštěvujte gynekologa a mamograf, od padesáti let máte každý druhý rok nárok na bezplatný kolorektální screening, neboť jste nejrizikovější věkovou skupinou pro rakovinu tlustého střeva a konečníku. S prevencí řady onemocnění pomůže úprava životního stylu: myslete na dostatek fyzické aktivity, trénujte mozek a odlehčete jídelníček – váš zpomalující metabolismus si to žádá.

„Důležité je takříkajíc si uklidit v hlavě. Uvědomit si, že konec plodného období neznamená konec života. Naopak, může se začít jeho nová fáze, kdy ženu nijak neomezuje menstruace, děti jsou již obvykle velké a samostatné a kariéra stabilizovaná. Po dlouhých letech tak opět vzniká prostor k tomu, aby se žena věnovala sama sobě, svým zálibám, kamarádkám," říká Dagmar Makalová a dodává: „Žít aktivně, to znamená starat se o své tělo i duši, dělat sport, který tělu vyhovuje, setkávat se s lidmi, dále se rozvíjet a nestagnovat. To vše pomáhá lépe snášet konec plodných let.“

Jak probíhala menopauza u vás?

Reklama

Související témata: