Hlavní obsah

Kila navíc, návaly a strhaná tvář. Signály, že se blíží přechod! Jak ho přežít bezbolestně?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

S nástupem klimakteria, a pozor, nemusí to být až před padesátkou, se začíná ženské tělo měnit a stárnout výrazně rychleji. Jaké příznaky byste měly sledovat a nepodceňovat je?

Článek

U většiny žen se s blížící padesátkou začínají objevovat návaly horka, vaginální suchost, prohlubují se vrásky, problémy s trávením, ztráta chuti na sex, pocení a záchvaty pláče... A především jim začíná vynechávat menstruace. Toho všeho se ženy s vidinou blížící se menopauzy děsí a mnohdy tyto pocity vytěsňují – menses mi vynechal, protože jsem byla nemocná, v noci se přece potím kvůli tomu, že je horko, nepohodlnost při sexu je způsobena tím, že se partner málo snaží a prostě nejsem vzrušená, pláču, protože jsem ve stresu...

Ale ono to tak není. Již výrazně mladší ženy, třeba čtyřicátnice mohou na sobě pociťovat první příznaky menopauzy. Naštěstí existuje celá řada procedur, kosmetických přípravků a doplňků stravy, které vám pomohou toto obtížné ženské období překonat snáze. Stačí jediné. Začít již po čtyřicítce vnímat jasněji signály těla a rozpoznat, kdy se začíná měnit.

„Ráda bych zdůraznila, že klimakterium není nemoc, ale s poklesem estrogenů v těle souvisí některé doprovodné projevy, jako jsou zmíněné návaly horka, pocení, nespavost, podrážděnost. Být v klimakteriu však automaticky neznamená všechno toto zažívat. U některých žen mohou být příznaky dokonce minimální a toto období prožijí velmi klidně. Naopak, pokud příznaky menopauzy snižují kvalitu života, existuje několik možností, jak jim předejít nebo je minimalizovat,“ uklidňuje MUDr. Dagmar Makalová, gynekoložka z pražské kliniky Femina Sana.

Komplexně si s řadou problémů poradí hormonální terapie, kterou vám na míru nastaví gynekolog. Jestli se léků obáváte, zvládnete to i bez nich – úpravou životního stylu i stravy a přírodními pomocníky.

Oteklá a vrásčitá? Dbejte na prevenci

Řada žen se obává o svůj vzhled – a právem. Se ztrátou estrogenu se mění kvalita kůže, buňky ztrácejí hydrataci a smršťují se, což se projevuje ztenčením a ochabnutím pokožky a tvorbou vrásek. „Jednou z výhod kůže ve srovnání s jinými orgány je to, že stárne postupně, takže můžeme zasáhnout a tento proces zpomalit,“ povzbuzuje ale dermatolog a endokrinolog Christos Zoubouli, odborník značky Vichy.

Na co všechno je třeba myslet při péči o stárnoucí pokožku? „Pokud chcete působit proti vnějším faktorům prostředí, je zásadní prevence. U vnitřního stárnutí je třeba zaměřit se na změny spojené s poklesem hladin hormonů,“ vysvětluje Christos Zoubouli. S blížící se padesátkou byste proto měly obměnit svůj kosmetický arzenál a více se zaměřit na ubývající hormony a přibývající vrásky.

„Také je třeba obnovit funkci kožní bariéry, která zajišťuje správnou hydrataci pokožky. Bez ohledu na typ pleti je pak nutné chránit ji před poškozením vlivem UV záření. Pak přicházejí na řadu jemné linky, vrásky a ztráta jasu. Můžete volit z řady ingrediencí, které pomohou obnovit vzhled mladistvé a zdravé pokožky,“ radí dermatoložka Shannon Humphrey, odbornice značky Vichy.

Z produktů pro pleť vybírejte ty, které pomáhají kompenzovat úbytek hormonů, pokožku vyživují a pomáhají zpevnit. Existují aktivní látky, které v pokožce nahrazují její nedostatky, a také ty, které korigují vnější projevy. Z těch známějších to jsou retinoly - deriváty vitaminu A, vitamin C, kyselina hyaluronová nebo lněný, sójový, hroznový olej, případně olej z pšeničných klíčků.

Foto: Archiv firem

Krém by měl obsahovat podpůrné složky nahrazující ubývající hormony. Na foto (zleva): Neovadiol Magistral, Vichy, 560 Kč; omlazující sérum Optimals Age Revive, Oriflame, 479 KčFoto: Archiv firem

Krása vychází zevnitř

Důležité je ovšem vzít v úvahu i to, jak se žena celkově cítí. „Fyzický vzhled a zdravá pleť tvoří jen malou část celkové pohody. Zdravá výživa, cvičení, zmírnění stresu, zlepšení kvality života, to vše je potřeba zkombinovat, abyste menopauzou hladce propluly,“ dodává Shannon Humphrey.

I Dagmar Makalová doporučuje zaměřit se zejména na prevenci, a to už někdy po čtyřicátém roce života. „Už tehdy je potřeba dbát na pestrou a střídmou stravu, dostatek pohybu i spánku. Při prvních vegetativních příznacích klimakteria doporučuji začít s léčbou pomocí přírody, například produkty s výtažkem z pylového zrna nebo fytoestrogeny, tedy přípravky, které obsahují extrakty z bylin. Lze je užívat dlouhodobě.“

Foto: Archiv firem

Vsaďte na přírodní nehormonální produkty zmírňující doprovodné projevy menopauzy. Na foto (zleva): doplněk stravy Sérélys, 649 Kč za 60 tablet; Bio Bachovky, kombinovaná esence Menopauza, 403 KčFoto: Archiv firem

Jen u tváře by péče končit neměla. Pravidelnou hydrataci dopřejte pokožce celého těla, rychleji ztrácí vodu i lipidy. Hýbejte se – předejdete tak nežádoucím kilům a ztrátě svalové hmoty. Zkuste svižné procházky, plavání, pilates, jógu či cvičení s vlastní vahou. Dbejte na dostatek vápníku ve stravě, aby vás neohrozila osteoporóza. Důležitá je i vláknina pro pohodové trávení, bílkoviny pro svalovou hmotu a omega 3-mastné kyseliny – ty jsou podstatné pro mladistvý vzhled, psychickou pohodu, paměť i imunitu. Na návaly horka a pocení pomůže úprava jídelníčku, omezte alkohol, kořeněná jídla i kávu.

Foto: Archiv firem

Omezte nepříjemné pocení zevnitř i z vnějšku. Na foto (zleva): ájurvédská káva Shatawari, 88 Kč; antiperspirační krém Rexona Maximum Protection, 160 KčFoto: Archiv firem

Co s příchodem menopauzy nejvíce trápí vás?

Reklama

Načítám