Hlavní obsah

Návrhářka spodního prádla Tereza Vu: Byla to mezera na trhu!

Foto: Archiv Terezy Vu

Foto: Archiv Terezy Vu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rafinované střihy, luxusní materiály a ruční práce. Tím vším se vyznačuje spodní prádlo české návrhářky Terezy Vu. Zjišťovali jsme, proč se rozhodla právě pro tvorbu tohoto druhu oblečení a jak moc jsou Češky odvážné.

Článek

Módní návrhářka Tereza Vu (39) vystudovala v Británii známou školu London College of Fashion, usadila se s rodinou v Česku a začala se věnovat tvorbě ručně šitého spodního prádla. Jak sama tvrdí, byla to díra na trhu. Výzvy se nebála a rozhodla se pro jemnou práci s přepychovými materiály, které jsou sice drahé, ale v podobě smyslného negližé či sexy podprsenky dokážou mnoha ženám zlepšit partnerský život i dodat sebevědomí. „Sama jsem toho živým důkazem, neboť mám tři děti,“ směje se návrhářka, která své prádlo obléká často.

Proč zrovna spodní prádlo, a ještě tak odvážné? Nebyly by třeba šaty snazší?

Máte pravdu, že šaty by asi byly jednodušší, ale já mám ráda výzvy a prádlo takovou velkou výzvou určitě je. Pracuje se na velmi malých plochách s jemnými nebo ultrajemnými materiály, které jen obtížně drží tvar. A taková práce mě láká.

Pro prádlo jsem se rozhodla až po absolvování vysoké školy a po návratu do Česka. Za hlavní impulz beru svoji touhu pustit se do něčeho, s čím jsem do té doby neměla zkušenosti, a dalším impulzem byla mezera v tomto segmentu na zdejším trhu.

Pro koho prádlo navrhujete?

Je určeno pro jakoukoli ženu, žádné rozdíly nevidím. Přicházejí ke mně ženy mladé, středního, ale i pokročilejšího věku, takže věk není nějakým limitem, a dokonce ani velikost není omezující. Je pravda, že asi nejvíce mých zákaznic je ve středním věku. Moje klientela je česká i zahraniční.

Studovala jste v Londýně, nechtěla jste se tam usadit natrvalo?

Samozřejmě bych v Londýně nejraději zůstala, mám to město moc ráda. Ale bohužel, rodinné události se sešly tak, že jsme se po sedmi letech museli vrátit zpět do Česka.

Foto: Archiv Terezy Vu

Jedna z posledních kolekcí Terezy Vu Foto: Archiv Terezy Vu

Řekla byste, že je vaše prádlo určené i na běžné nošení, nebo spíše jen na mimořádné chvíle?

Nemyslím si, že by mělo sloužit jen k výjimečným příležitostem. Podle mě je zcela určitě nositelné každý den. Vždyť každá z nás si zaslouží být krásná kdykoliv. Krásné prádlo může svým nositelkám podpořit sebevědomí a stejně tak dobře může posloužit k zlepšení partnerského života. Když už nestačí slova, ženy dokážou využít i jiné prostředky… A proto se nebojí ho nosit a dělat si radost každý den.

Šijete i na velká prsa? Dámy s většími ňadry mají často problém sehnat hezké krajkové prádlo...

Šiji v jakékoli velikosti, tedy i na větší nebo velká prsa. V případech větších objemů příliš nemohu pracovat s elastickou krajkou nebo hedvábím, ale pevnější krajka už vhodná je. A navíc, aby podprsenky držely tvar, vyztužuji je kosticemi.

Čím se při tvorbě inspirujete?

Inspiraci čerpám prakticky všude. Inspirují mě různá historická období, mám ráda hlavně módu ze začátku 20. století. Inspirují mě ale i stavby, města nebo místa, která objevuji. Inspirují mě knihy, filmy a hudba. A samozřejmě i běžné denní situace, včetně mých dětí...

A vy sama – oblékáte jen svou produkci, nebo i konfekci?

Nejčastěji nosím své prádlo, ale spodním prádlem mě často také zásobuje manžel, takže přiznávám, že nosím i jiné značky.

Jací jsou Češi a zejména Češky při nákupu spodního prádla?

Myslím si, že už začínají být odvážnější, ono to vlastně souvisí s nabídkou, tedy s tím, co se na trhu právě vyskytuje. A protože současné trendy jsou odvážnější, jsou odvážnější i ženy, které si spodní prádlo vybírají.

Jsou Češky ochotné utrácet za prádlo, přestože je to kousek, který není na první pohled vidět jako například drahá kabelka?

Víte, nemám vůbec ráda úvahy o tom, že když něco není vidět, tak to vlastně nemusí být kvalitní. Je to podle mě silně pokrytecké. Chápu, že peníze hrají v životě každého důležitou roli, ale pokud je nemám, tak bych si raději odpustila tu drahou kabelku.

Kolik vaše prádlo stojí?

U každého modelu se cena odvíjí od použitého materiálu a složitosti střihu, ale dá se říci, že moje ceny jsou srovnatelné s cenami luxusních značek.

Foto: MBPFW

Rafinované kousky představila Tereza Vu i na módní přehlídce v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku 2019Foto: MBPFW

Kdy k vám zavítá nejvíce klientů – třeba před Vánoci?

O klienty nebo klientky nemám nouzi, nejvíce klientů z řad mužské populace přichází před svátkem svatého Valentýna a máte pravdu – i před Vánocemi. Pokud si nejsou jistí velikostí, tvarem nebo barvou, kupují vouchery a samy majitelky je pak vyměňují za prádlo, které jim padne.

Neuvažujete, že byste šila i pro muže?

Už se mě na to také někdo ptal, ale zatím mám tuto možnost zasunutou v paměti jako potenciálně další byznysový projekt.

Na jaké nejprestižnější akci byla vaše tvorba vidět?

Prestižní jsou vždy přehlídky konané v rámci týdne módy. A z mého pohledu, ale i z odezvy zatím asi ta nejprestižnější byla na jaře tohoto roku. A určitě to byla i exkluzivní přehlídka pro značku Mionetto, kde jsem představila speciální kolekci věnovanou jednotlivým proseccům z jejich portfolia.

Kdy se můžeme těšit na novou kolekci? A jaká bude?

Bude uvedena opět na pražském týdnu módy, tentokrát 31. srpna v prostorách barokní Invalidovny. O kolekci nesmím mnoho prozrazovat, snad jen to, že inspirací k ní byla Carrollova Alenka v říši divů.

Zajímá vás, jaké dámské prádlo se líbí pánům? Přečtěte si, po čem muži touží.

Načítám