Hlavní obsah

Návštěva u designérky: Nový byt musela změnit od základů

Foto: Robert Žakovič (10x)

Ačkoli byl základ připraven developerem, musela si designérka ještě pohrát i s vnitřním uspořádáním bytuFoto: Robert Žakovič (10x)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt v pražské Hostivaři o 98 metrech neměl úplně šťastně řešené dispozice. Zároveň byl již v základu zařízen developerem bez možnosti klientských změn. I přesto si s ním designérka dokázala poradit.

Článek

Do přestavby a zařizování bytu s nešťastnými dispozicemi se pustila samotná majitelka Bc. Vaida Kraus, která se živí jako bytová architektka. „Takto velký byt měl dispozice 3+kk, dovedete si tak představit, že místnosti byly příliš velké. Chyběla šatna, spíž a zároveň bylo třeba vyřešit úložné prostory. To vše muselo být vybudováno," říká Vaida Kraus.

Nikdy nekončící úpravy

Nový byt překvapivě potřeboval úprav víc než dost. Protože rekonstrukce stále ještě není kompletní, dá se říct, že zde tak trochu platí přísloví „Kovářova kobyla chodí bosa". „Když se realizuji při své práci, tak pak už nezbývá čas ani energie se realizovat doma. Vše se odkládá do nekonečna,“ říká designérka. „Na svůj velký den pořád čeká ložnice, kde se chystá přístavba šatny,“ dodává.

Foto: Archiv studia

Majitelka a autorka realizace Vaida Kraus si chodbu vyzdobila kolážemi od fotografky Jitky KopejtkovéFoto: Archiv studia

S jednou příčkou se dají dělat zázraky

Původní jsou podlahy v celém bytě, kuchyňská linka nebo třeba koupelna. Ta zůstala zcela bez úprav. Je zde světlý obklad v kombinaci s bílým lesklým nábytkem, který prostor nijak nenarušuje. Díky tomu koupelna působí příjemným dojmem.

Chodba již však rekonstrukcí prošla. Jednoduchou přístavbou příčky zde vzniklo místo pro novou skříň i spižírnu. Nijak tím nebylo ubráno na prostornosti v chodbě ani v zádveří, kam se vešly skříňky z Ikea, vhodné na drobnosti či menší kousky šatníku.

Foto: Archiv studia

Kuchyňská linka je značky Hanák bílé barvy s vysokým leskem. Temnější zákoutí místnosti se tak prozáří. Celkem vyšla na asi 160 000 Kč včetně spotřebičůFoto: Archiv studia

Bílá s černou, ale i veselé barvy

Jednotný prostor obývacího pokoje, kuchyně a jídelny o zhruba 30 m2 má základ v zemitých tónech zelené a šedé barvy na stěnách. K těmto barvám krásně ladí bílý nábytek, jako je třeba kuchyňská linka Hanák za 160 tisíc korun, na míru vytvořená knihovna a židle Parri. Bílým kusům nábytku pak sekundují stoly a stolky v kontrastní černé. Čisté linie místnosti rozráží stropní svítidla z Ikea ve tvaru květu.

Praktickým tipem je tabulová samolepicí folie na sloupu, který odděluje kuchyň. Ta ve skutečnosti zakrývá nevzhledná dvířka od stoupaček a zároveň je levným a vtipným doplňkem interiéru (prodává se od 80 Kč za metr).

Foto: Archiv studia

Z obývacího pokoje je vstup na terasu, kde rodina v letních měsících tráví hodně času. Stropní svítidla Knappa jsou z Ikea (cena 599 Kč/ks)Foto: Archiv studia

Palanda šetří místo

Vybavení společného pokoje pro dva syny se přizpůsobovalo velkým oknům přes dvě stěny, proto se přistoupilo na variantu nižší palandy, kterou se ušetřilo spoustu místa. Místo pod okny bylo využito pro dlouhý psací stůl a knihovnu. Stropní světlo vyrobila designérka sama za pomoci elektrikáře, stačily jí k tomu objímky, textilní kabel a plastová miska. Výsledkem je originální lustr dostatečně osvětlující celou místnost.

Foto: Archiv studia

Dětský pokoj mají dva kluci společný. Palandy zde byly zvoleny, protože šetří místo, kterého kvůli dvěma velkým oknům na nábytek příliš nezbylo. Stropní svítidlo si autorka sama vymyslela a také vlastnoručně vyrobilaFoto: Archiv studia

Prohlédněte si i další byty, kde nešetřili bílým nábytkem. Třeba zde zkombinovali bílou s dřevem. A v tomto bytě se zase vykašlali na obvyklá pravidla!

Foto: Archiv firem

Inspirujte se svěžím dekorem tohoto bytu a vpusťte si do bytu trochu této moderní eleganceFoto: Archiv firem

Líbilo by se vám v takovém bytě bydlet?

Načítám