Hlavní obsah

Myslíte si, že víte, co pít při hubnutí?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podlehli jste a opět jste si dali předsevzetí? A patří mezi ně i to, že zhubnete a budete žít zdravěji? Pak pro vás máme pár cenných rad, bez kterých to nepůjde – týkají se toho, co při hubnutí pít.

Článek

Při dietě si většina lidí začne hlídat to, co jí, ale nepůjde to ani bez správného pitného režimu. Málo tekutin vede k nadváze, ale ohrožuje i zdraví – projevuje se únavou, bolestí hlavy. „Jen dostatečné množství tekutin dokáže zajistit správné fungování ledvin, ale také z těla odstranit škodlivé látky a zrychlit metabolismus. Samozřejmě množství vypitých tekutin se mění podle venkovní teploty, fyzické aktivity, zdravotního stavu a věku,“ říká hlavní výživová poradkyně Naturhouse Věra Burešová.

Co a kolik toho vypít

Denně byste měli vypít alespoň 1,5 litru vody – ideálně čisté, neperlivé a neslazené vody, ale část si jí můžete dochutit. „Třeba kouskem ovoce, zeleniny nebo bylinek. Důležité také je, abyste pili pravidelně a vyváženě. Pokud pijete minerální vody, měly by být neperlivé a jen přiměřené množství,“ upřesňuje Věra Burešová.

Pít můžete i kvalitní zelený čaj. Takový obsahuje velké množství přírodních antioxidačních látek a je bohatý na důležité minerální prvky – hořčík a draslík. Hodí se i ovocný čaj nebo čaje bylinkové, u těch je ale důležitá rozmanitost. Do pitného režimu můžete počítat rovněž ranní sklenku bio džusu či vymačkané šťávy z čerstvého ovoce.

„Pitný režim upravuji podle ročního období. V zimě dávám přednost zahřívacím surovinám, například zázvoru se skořicí a citronem. V létě do vody přidávám ochlazující ovoce, jako jsou melouny nebo jahody. Příjemné je do vody přidat bylinky, třeba mátu nebo meduňku, nebo například květ černého bezu, který je přímo nabitý živinami a antioxidanty,“ radí Věra Burešová.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Voda je základ pitného režimu – někdy si ji můžete dochutit třeba bylinkamiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Smoothie jako nápoj na hubnutí?

V poslední době jsou velmi oblíbené ovocné a zeleninové koktejly – smoothie. Pro mnoho hubnoucích jsou skoro synonymem pro zdravý a dietní nápoj. „Jako dobře vstřebatelný zdroj vitaminů, minerálů i enzymů jsou při snaze zhubnout vhodná. Ovšem jako doplněk! Nenahradí plnohodnotné jídlo ani nejsou náhradou vody v pitném režimu. Sama o sobě ani nezpůsobí zázračné zhubnutí – k tomu je třeba změna stravování i životního stylu,“ vysvětluje nutriční průvodce značky Ugo Monika Divišová. Smoothie se do pitného režimu nepočítá z důvodu vydatnosti, skvělé je třeba jako náhrada jedné ze svačin.

Při výrobě koktejlu dávejte pozor na množství surovin. „Je velmi snadné toho postupně do mixéru naházet tolik, že si místo lehké svačiny vyrobíte kalorickou bombu. Na talířek si tedy vyskládejte takové množství, které byste i normálně snědli jako svačinu, a jen to rozmixujte,” radí výživová poradkyně Cambridge Weight Plan Hana Borkovcová. Měli byste dávat přednost šťávám zeleninovým před ovocnými.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Při dietě byste to neměli s velikostí ani počtem ovocných koktejlů přehánět, mnohdy mohou být velmi kalorickéFoto: puhhha, Shutterstock.com

Jakékoli šťávy je lepší konzumovat začerstva, kdy obsahují největší množství živin – enzymů, minerálních látek, vitaminů a antioxidantů. Rozhodně není dobré je vyrobit a celý den nosit s sebou v tašce.

Dietnější jsou odstředěné šťávy bez dužiny. Do smoothie je třeba přidat i tuk, třeba kousek avokáda – některé vitaminy tělo neumí bez pomoci tuku zpracovat. Avokádo koktejl i zahustí, a hustší nápoj lépe a na déle zasytí. Tužší konzistence dosáhnete i přidáním mrazených surovin.

Nápoje na hubnutí

Jestliže si tedy chcete doma připravit nápoj, který vás zasytí, ale také podpoří hubnutí, nezapomeňte:

  • Přidat tvaroh nebo jogurt do ovocných koktejlů - snížíte výsledný glykemický index nápoje.
  • Zahustit - hustší nápoj zasytí lépe a na delší dobu. Lze k tomu použít třeba chia semínka. Na ta ale pozor, pokud máte nízký tlak nebo berete léky na ředění krve. Hustý nápoj vyrobíte ze zmrazených surovin.
  • Klidně dosladit - ale jen přidáním kousku banánu nebo hrušky či jiného sladkého ovoce. Lze použít i trochu medu.
  • Přidat tuky - některé vitaminy tělo neumí využít bez přítomnosti tuků, takže přihoďte třeba kousek avokáda, které dodá zdravé přírodní tuky.
  • Přidat suroviny na podporu hubnutí - mezi takové rozhodně patří skořice, citronová nebo grepová šťáva, petrželka, šťáva z aloe vera, borůvky, kopřiva, chilli.

A co při dietě pijete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám