Hlavní obsah

Francouzský paradox: může za to opravdu víno?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Chcete-li výstižně popsat typického Francouze, postačí vám slovo paradox. Jako by byl jejich okouzlující šarm založen právě na faktu, že navzdory předpokládané logice věci je všechno nakonec jinak!

Článek

Pro objasnění můžeme začít oblíbeným francouzským příkladem paradoxu sýru gruyère, což je sýr s malými otvory. Čím více sýra, tím více je otvorů, což ovšem znamená, že čím více otvorů, tím méně je sýra. A z toho nakonec vyplývá, že čím více je sýra, tím méně máme sýra!

Tučný bon appétit!

Po celém světě se však termín francouzský paradox asi nejvíce proslavil jako fenomén, který odkazuje na překvapivý statistický fakt, že přestože Francouzi nezřízeně holdují tučným pokrmům s obsahem nasycených tuků, trpí o polovinu méně obezitou a srdečními chorobami než některé jiné evropské národy. Zjištění vychází z epidemiologické studie z konce 80. let, která vyústila ve zjevný rozpor s teorií, že vysoká spotřeba nasycených tuků je rizikovým faktorem pro ischemickou chorobu srdeční.

Vědci usoudili, že navzdory vysoké konzumaci takových pochoutek, jako jsou tradiční tučné sýry, máslové omáčky, kachní jatýrka foie gras i jiné kalorické bomby, se Francouzi těší dobré formě možná právě díky vyšší spotřebě červeného vína. To obsahuje vysoký podíl flavonoidů, zejména resveratrolu a dalších antioxidantů, které chrání organismus před oxidačním stresem. A jak je to ve skutečnosti?

Foto: p_ponomareva, Shutterstock.com

Na stole tučné jídlo i alkohol, přesto jsou Francouzi štíhlí a zdravíFoto: p_ponomareva, Shutterstock.com

Nasycené barvami a vůněmi

Představte si, že můžete sníst, na co máte chuť, a přitom zůstanete zdraví, štíhlí a sexy. Přestože tradiční strava některých regionů představuje mimořádnou kalorickou nálož, je ve francouzských buticích nejžádanější dámská velikost číslo 36. Hlavní řešení se však spíše než ve víně nachází v pověstném francouzském art de vivre (= umění žít). Klíčem k slavnému paradoxu je velká pozornost, jakou Francouzi věnují surovinám, přípravě pokrmů a stolování, které jsou součástí kulturní tradice a nejen předmětem plnění hladových krků.

Každý, kdo navštívil Francii, si všimne, že výživné delikatesy se tu vždy konzumují se spoustou zeleniny a pečiva, se kterými se musí nakonec podělit o místo v žaludku. Návštěva typického ranního trhu od Štrasburku až po Marseille uchvátí množstvím barev a vůní pocházejících z překypující nabídky čerstvé sezonní zeleniny, ovoce a bylinek, kterými nadšení zákazníci dychtivě plní své koše.

Lehkost zvaná papillote

Velkým hitem ve Francii je dnes vaření v páře bez tuku en papillote, tedy ve speciálním papírovém sáčku, který uchová maximální množství živin, vitaminů i aromatu. Mořský vlk s kousky křehké zeleniny provoněné badyánem a fenyklem, to vše vložené do páry v jednom sáčku, je jednoduchá a delikátní večeře, díky které ráno můžete vklouznout rovnou do bikin o půl kila lehčí.

Foto: Kolpakova Svetlana, Shutterstock.com

Lehká ryba se zeleninou pečená v papilotě si zachová vůni i jemnostFoto: Kolpakova Svetlana, Shutterstock.com

Jídlo jako svůdná hra požitků

Rychlé požívání pokrmů se i v dnešní době považuje za nezdvořilost. Oběd se někdy protáhne na dvě hodiny, večeře i na tři. Umění stolování je neotřesitelný rituál. Každé sousto se důkladně vychutnává a rozhovor brzdí rychlost, poněvadž se nemluví s plnými ústy. Požitek z jídla je sehraný v jemné choreografii, při které příbory slouží jako elegantní nástroje hry, jež nezasvěceným může připadat jako namlouvání nože a vidličky s ušlechtilým kouskem naparáděné ryby.

Ve výsledku Francouzi při takovémto scénáři nesnědí mnoho, protože mezitím běží hra o čas, kdy hormon leptin dodává mozku signál o nasycení, jež přichází přibližně dvacet minut od okamžiku, kdy jsme již najedení, a měli bychom tudíž zastavit příjem potravy. A na to mají Francouzi ještě další účinné brzdy: apéritif, amuse-bouche nebo entrée – malé jednohubky a předkrmy, které se podávají ještě dlouho před hlavním chodem. K jídlu pijí hodně vody a spolu s ní si vychutnají jednu nebo dvě sklenky vína.

Populární vyprávění o francouzském paradoxu je příznačné pro mnoho oblastí země galského kohouta a její vesele nepochopitelný život. Hlavně v tom nehledejte logiku! Stejně jako je mylné se domnívat se, že ke zdraví a štíhlé postavě vám pomůže několik sklenic červeného vína. Konzumace alkoholu spojená s mírně sníženou úmrtností na infarkt může vést naopak k rakovině a cirhóze jater. Těžká volba!

Reklama

Související témata: