Hlavní obsah

Která podlaha je trendy a která se kam hodí?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vybíráte si novou podlahovou krytinu? Nevíte, jestli zvolit dlažbu, vinyl, nebo dřevo, a tápete, zda je ten který materiál do dané místnosti vhodný? Pokusíme se vám usnadnit rozhodování.

Článek

Podlaha je nejzatíženější část obydlí. Navíc by měla být vkusným doplňkem, který pozitivně ovlivní celkové vyznění interiéru – zvlášť dnes, kdy jsou v módě otevřené prostory a  spojovacím prvkem pro všechny zóny bývá právě podlaha. Moderní podlahoviny jsou vzhledem i povrchovou úpravou většinou uzpůsobeny tak, aby se hodily do všech místností bez ohledu na to, k jakému účelu slouží. Přesto jsou mezi nimi rozdíly.

Které dekory jsou trendy

V poslední době frčí přírodní materiály nebo jejich imitace. Jedná se nejen o dřevo, ale také kámen, cementovou stěrku, beton, cihly a třeba i hrubé plátno. Znamená to, že dlažba sice vypadá například jako dřevo, ale přitom má všechny přednosti keramiky. Teplejší vinyl je alternativou chladné dlažby a stále častěji vyhlíží jako kámen nebo beton.

Foto: Rako

Jako jednotící prvek propojují předsíň s kuchyní a obývací halou keramické dlaždice Random v designu přírodního kamene. Formát je 60 × 60 centimetrůFoto: Rako

Foto: Jika

Série Melbourne má výrazný nadčasový betonový vzhled. Studené barvy jsou ideální pro moderní a minimalistické prostory. Formát dlažby je 45 × 45 centimetrůFoto: Jika

Foto: Roca

Dlažba Fusion díky matnému povrchu plynule propojí obývák se zbylým prostorem. Formát dlaždic je 61,5 × 61,5 centimetruFoto: Roca

S chladnou dlažbou zatočí podlahové topení

Dlažba je téměř nezničitelná podlahová krytina, proto ji můžete bez obav položit i kolem krbu či kamen. Zároveň je ideální do prostor s podlahovým topením. „Díky dokonalým parametrům keramické dlažby je dosaženo ideálního rozložení teploty ve vytápěné místnosti a podlaha je stále příjemně teplá. Přitom jí nevadí bláto ani stopy dětské koloběžky, neboť jejími přednostmi jsou nejen odolnost, ale i snadná údržba,“ uvádí Pavla Nováková, zástupkyně značky Rako.

Keramika je odolná proti vlhkosti, tudíž je skvělá do předsíní, koupelen a kuchyní. A protože je k dostání v mnoha zajímavých designových úpravách, stává se populární i v obývacích pokojích a ložnicích. Nejméně vhodná je vzhledem k tvrdému a chladnému povrchu do dětských pokojů.

Foto: Roca

Příznivci minimalistických ložnic ocení dlažbu Weekend. Její rozměry jsou 120 × 240 centimetrůFoto: Roca

Foto: Rako

Dlažba Saloon vypadá jako ze dřeva, přitom má parametry keramiky. Dlaždice mají rozměry 20 × 120, 30 × 120 a 20 × 80 centimetrů a umožňují různé kombinaceFoto: Rako

Vinyl je pružný a zároveň měkký

S vinylovou podlahou je to trochu jako s chytrou horákyní. Je přiměřeně tvrdá a přitom je pěkně pružná, což oceníte zvláště při došlapu. Neklouže, snadno se podkládá i udržuje, relativně dobře snáší vlhko a některé typy jsou vhodné i pro podlahové topení.

S trochou opatrnosti obstojí nejen v kuchyni, ale i v předsíni a koupelně. Nejvhodnější je však vinyl do obýváku, ložnice a dětského pokoje. Obzvlášť do pokojíčku můžete zvolit tzv. ekologickou variantu: podlaha má sice vzhled vinylových dílců, ale jejími hlavními složkami jsou ricinový olej a sádra. „Podlaha je zdravotně nezávadná, neuvolňuje žádné škodlivé látky a je absolutně bez zápachu,“ doporučuje Milan Mrkáček ze společnosti KPP.

Foto: Quick-Step

Podlahy z vinylu jsou voděodolné, jemné a teplé na dotek. Díky využití speciálního tisku je jejich vzhled téměř k nerozeznání od skutečného dřevaFoto: Quick-Step

Foto: KPP

Wineo Purline je podlaha z přírodních a recyklovatelných surovin, bez příměsí chloru, změkčovadel a rozpouštědel, je vhodná do dětských pokojůFoto: KPP

Foto: Quick-Step

Vinyl s dekorem dřeva je skvělý kompromis, pokud toužíte po „dřevěné“ podlaze v koupelněFoto: Quick-Step

Stálice mezi podlahami: dřevo

Dřevo je přírodní materiál. Jeho povrch je teplý, příjemný na dotyk a má dobré izolační schopnosti. Díky moderním technologiím ho lze teoreticky použít všude, nicméně s výběrem dřevěné podlahy je to trochu složitější než u předchozích krytin.

U obývacích pokojů, ložnice nebo pracovny není co řešit. Ani v chodbě se nemusí jednat o problematický povrch, když u vstupu zřídíte čisticí zónu. Do dětského pokoje, kde je podlaha hodně zatížená divokými hrami, je lepší zvolit dřevinu od střední tvrdosti výše – například dub.

Rizikové jsou kuchyň a koupelna, a to především kvůli vlhku. Do kuchyně se hodí středně tvrdé až tvrdší dřeviny. Vybírejte proto jedině třívrstvé krytiny – z měkkých dřevin se zásadně nevyrábějí. Do koupelny patří pouze dřevěná podlaha určená do vlhkých prostor – nejčastěji se jedná o exotické nebo tepelně upravované dřeviny.

A pozor: Dřevěné podlaze nesvědčí drápky domácích mazlíčků.

Foto: KPP

Dřevěná třívrstvá podlaha Kährs v dekoru jasan je vhodná do kuchyně propojené s obývákemFoto: KPP

Foto: Quick-Step

Do dětského pokoje se hodí dřevěná podlaha minimálně se střední tvrdostí, což bývá nejčastěji dubFoto: Quick-Step

Až budete novou podlahu vytírat, použijte obyčejnou aviváž. Budete se divit, co všechno dokáže!

Reklama

Načítám