Hlavní obsah

Obýváková stěna: Tyhle chyby děláte při jejím výběru!

Foto: thinkstock

Interiérové nábytkové stěny mají dnes mnoho podobFoto: thinkstock

Reklama

Léto přeje rekonstrukcím aneb Chystáte se měnit pokojovou stěnu do obýváku? Pozor, odborníci říkají, že při tom lidé dělají dvě základní chyby. Víte jaké? My ano!

Článek

Na jak dlouho si budete pořizovat pokojovou stěnu? Průměrná doba, kterou se v Česku používá, je skoro 20 let! V průběhu dvou desítek roků se toho může mnoho změnit, a vy pak najednou zjistíte, že stěna už nevyhovuje. Co všechno se může stát? Jaké chyby lidé dělají? Podle odborníků jde v zásadě o výběr barvy a velikosti.

Chyba první: Stěnu vybíráte dle barvy sedačky

Který nábytek se nejdříve opotřebuje? Pochopitelně ten sedací. „Představte si, že si vyberete pokojovou stěnu tak, aby se hodila například k vašemu gauči. Jeho potahy se ale prošoupou mnohem dříve, než vám vaše pokojová stěna přestane sloužit. Vy pak budete muset shánět potahy stejné barvy a vzoru, což bude u staré sedačky vyšlé z výroby docela problém,“ říká ing. arch. Jaroslav Novotný. Jak se takovým problémům vyhnout? Podle čeho barvu vybírat?

Foto: Sconto

Vybírejte barvu pokojové stěny podle barvy podlahy, změňte ale odstínFoto: Sconto

„Nejlépe je barvu pokojové stěny vybrat podle toho, co ji bezpečně přežije. A to platí v prvé řadě o podlahových krytinách. Ty rozhodně neměníte každých 20 let, a navíc sladění nábytku s podlahou je klasický způsob, jak dosáhnout efektu harmonizovaného interiéru. A jak při tom postupovat? Zkuste nejjednodušší metodu a kupte stěnu ve stejné barvě, jakou má vaše podlaha. Zvolte ale jiný odstín. V případě tmavých podlah tedy volte světlé tóny, u podlah světlých naopak tóny tmavé,“ říká ing. arch. Pavel Zikmund a dodává: „Barvu můžete vybrat ale také podle interiérových dveří v místnosti, i to je velmi atraktivní metoda a docílíte rovněž efektu barevné provázanosti.“

Foto: BoConcept

Nevybírejte barvu pokojové stěny podle barvy sedačky. Sedačka se rychleji opotřebí a při kupování nové budete muset brát ohledy na barvu stěnyFoto: BoConcept

Chyba druhá: Kolik toho máte, tak velkou stěnu!

„Dejte si pozor, ať za pár let nezjistíte, že nemáte kam dát knížky nebo třeba CD či DVD nosiče. Je to klasická chyba, kdy si zákazník spočítá, kolik toho má, a podle toho si vybere stěnu s odpovídajícím úložným prostorem a počtem polic. A problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Rada je prostá. Vynásobte všechno, co máte, dvěma, a nemusíte se bát, že vám jednou dojde místo. Pokud nakonec svou sbírku CD a DVD či množství audiovizuální techniky nebo knížek rozšiřovat nebudete, pak věřte, že jen z poloviny zaplněná stěna vypadá lépe, než když praská ve švech,“ dodává s úsměvem interiérový designér ing. arch. Tomáš Holý. A máte ještě jednu možnost, jak se vyhnout těmto problémům. Víte, čemu se říká „sektorový nábytek“?

Foto: Decoland

Jak dlouho bude vaše pokojová stěna vypadat takto hezky uklizeně? Vynásobte všechny věci, které do ní chcete uložit, dvakrát, a pro takový počet předmětů pak stěnu pořiďteFoto: Decoland

Foto: Poliform

Z jedné a téže stavebnice můžete poskládat různé sestavy a rozšiřovat množství úložného prostoruFoto: Poliform

Správně: Pomůže modulární nábytek

Ideální nábytek by byl takový, který by se vám v průběhu používání dokázal přizpůsobovat a nabízel třeba právě stále více prostoru. V tomto smyslu je zajímavou možností nábytek označovaný dříve jako sektorový či stavebnicový. „Dnes se používá výraz ,modulární' a znamená to, že nábytek můžete uzpůsobit svým požadavkům a potřebám, a to díky možnosti kombinování dílů různých velikostí, tvarů a materiálů,“ říká Martin Šťastný z firmy BoConcept. Pokud tedy zjistíte, že pokojová stěna již nevyhovuje svou velikostí, můžete ji poměrně snadno rozšířit přikoupením dalšího modulu. Ale neotálejte s tím, v průměru se jednotlivé modely pokojových stěn vyrábí jen po dobu pěti let.

Foto: Poliform

Sektorový či také stavebnicový nábytek je výzvou pro designéry a dokáže být nejen praktický, ale také velmi atraktivníFoto: Poliform

Foto: BoConcept

Stavebnicové systémy dovolují vytvořit i velmi originální sestavy zcela atypického vzhleduFoto: BoConcept

Už jste si pořídili pokojovou stěnu ? Anebo vás to teprve čeká (trendy kousky najdete ve článku Obývákové stěny: Rozlučte se s tou starou, tyhle teď letí!) ? A propos Víte, kam postavit sedací soupravu?. My ano!

Reklama

Související témata:

Načítám