Hlavní obsah

Nehoda v podobě cucfleku? Zakryjte ho šikovně

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chvilka vášně si vyžádala malou nehodu? Dočasná modřina či skvrna, která vzniká intenzivním líbáním či sáním kůže, je z lékařského hlediska malý hematom a ten rozhodně za pár hodin nezmizí. Jak se s ním vypořádat? Postupujte podle rad profesionálních maskérů a vizážistů.

Článek

Lékařský název pro cucflek je ekchymóza. Většinou je to malá krvavá skvrna na krku, která hraje všemi barvami, respektive od červené přechází do fialové, zelené a nakonec žluté. Ačkoli se cuflek, přezdívaný také cucák, spojuje spíš s pubertálními lety, potýkají se s ním i dospělí. Ti ale mnohdy nevědí, jak ho zamaskovat, aby si v zaměstnání nikdo ničeho nevšiml. Chcete slyšet dobrou zprávu? Zakrytí je možné! Tedy aspoň podle profesionálů, k nimž patří američtí make-up artisté Sarah Lucero a Neil Scibelli. Co tahle dvojice radí v případě nouze?

První, co musíte udělat

Už se stalo, cucflek je na světě. Hlavně se nestresujte. Nejdřív použijte podkladovou bázi pod make-up (primer) – minimalizuje lesk a mastnotu a zároveň zaručí, že bude líčení držet. „Podkladovka“ pleť zmatní a vyhladí, takže se vám s ní bude lépe pracovat.

Vycházejte z aktuálních tónů

Inkriminovanou oblast ošetřenou podkladovou bází přejeďte zvoleným korektorem. Jakým? Cuflek je modřina. Modřina se v průběhu času mění, takže ráno může být fialová, zatímco večer červenomodrá. Když nehodu maskujete, přihlížejte k momentálnímu odstínu. Je váš cucflek právě purpurově červený? Vyzkoušejte korektor se zelenými podtóny (nebo aspoň oční stíny v zelené).

Potýkáte se s modrou, fialovou, nebo dokonce černou? Pomůže korektor s červeným nebo oranžovým nádechem. Lidé s tmavší pokožkou jistě ocení korektor v lososové barvě. Překročili jste všechny tyhle fáze, takže „cucák“ už žloutne? Pak se pro vás hodí produkt s purpurovými podtóny.

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Při zakrývání cucfleku se bude hodit podkladová bázeFoto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Vytaste všechny dostupné zbraně

Pomozte si prsty a korektor vklepávejte doztracena, tedy ho „promíchejte“ s okolím. Pokud se vám bude zdát, že cucflek stále prosvítá, vytaste ještě korektor v barvě své pleti a nerovnosti „vyplňte“ pomocí kosmetického štětce, který lépe zapracuje produkt do vrásek i pórů a vytvoří hladký efekt. Poté přejděte k dalšímu kroku: zlehka naneste make-up v barvě pleti, a to houbičkou, štětcem nebo prsty. Záleží, jak jste zvyklí.

Prodlužte výdrž

Líčení zafixujte matným pudrem nebo fixačním sprejem, který make-up ochrání před vlhkostí. Poté se zkontrolujte v zrcadle. Je-li cucflek stále viditelný, přidejte další vrstvičku korektoru, make-upu i pudru, popřípadě celý proces zopakujte. Večer po odlíčení na milostný hematom přikládejte ledovou kostku nebo polévkovou lžíci vychlazenou v ledničce. (Ostatně, lokalizace je důležitá i při stimulaci slasti. Už znáte tajemný bod SP6?)

Vzdejte se třpytek

A na jaké další fígle nedají profesionálové dopustit? Máte-li světlejší pokožku, vyvarujte se bronzeru – danou oblast spíš zvýrazní a žádnou laskavost vám v tomto případě neudělá. Také nepoužívejte rozjasňovače – ani tuhé, ani v pudru. Obsahují pigmenty, které odrážejí světlo, a na cucflek tedy spíš upozorní.

A co se stane, když „cucák“ maskovat nebudete? Připravte se na to, že sám do týdne, maximálně dvou, zmizí. Drží-li déle, máte v těle málo železa.

Rajcují vás cucfleky a nemáte v úmyslu je maskovat? Pak určitě patříte mezi příznivce vzrušujícího upířího líbání.

Reklama

Související témata:

Načítám