Hlavní obsah

Zmizík vrásek: Proč byste měly investovat do primeru?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Primer neboli podkladová báze? Další zbytečnost do koupelny, řeknete si možná. Ne tak úplně. Přečtěte si, proč by si měl najít ve vaší kosmetické taštičce místo. Dozvíte se, jak primer používat, nanášet a především: jaký si v tom množství vybrat.

Článek

Primer je produkt, který stojí na pomezí péče a líčení. Přichází na řadu poté, co si pleť vyčistíte a ošetříte krémem, a předtím, než začnete nanášet make-up. Primer prodlužuje trvanlivost líčení – díky této „neviditelné“ vrstvičce by mělo vydržet bez problémů celý den. Zároveň dokáže opticky vyzmizíkovat nedokonalosti pleti. Jaký bude pro vás ten pravý a na co byste si měly dát pozor?

Co všechno dokáže

Trápí vás rozšířené póry okolo nosu? Dobře zvolený primer je umí vyrovnat. Díky své vyhlazovací schopnosti zvládne i jemné linky nebo jizvičky po akné. Nanášejte ho prsty, stejně jako krém. Mívá hebkou, jakoby saténovou texturu a na pleti ho skoro necítíte. Na celý obličej stačí množství velikosti hrášku, popřípadě ještě méně, použijete-li ho například jen na T-zónu.

Záleží také na tom, co od líčení požadujete. Pokud preferujete přirozený vzhled, můžete některé primery (například rozjasňující) nosit i bez dalších nánosů make-upu.

Každý den? Raději ne

Nicméně i zde existuje jisté úskalí: vizážistka Daniela Kremláčková nedoporučuje používat podkladové báze denně. Spousta z nich totiž obsahuje silikony, které pleť v podstatě ucpávají. Ovšem mimo jiné právě díky silikonům primery dokážou to, co dokážou: dokonale vyhladit. Pro normální pokožku škodlivé nejsou, ale citlivou nebo problematickou by mohly zatížit.

„Doporučuju primer používat jen lokálně, pokud je potřeba – na nos, čelo nebo v okolí očí k vyplnění vrásek,“ radí vizážistka Linda Chudomelová. Na běžné denní nošení podle ní není potřeba. Určitě se vám ale bude hodit, až se budete chystat na večírek nebo třeba focení a budete stát o „vyphotoshopovaný“ obličej.

Nezapomeňte na odlíčení

Před aplikací se přesvědčte, že vrstva krému, kterou jste předtím nanesly, je dostatečně zaschlá, případně ji lehce osušte ubrouskem. Primer nebo následně i make-up by se totiž mohly drolit a vaše líčení by bylo v koncích. To se vám ovšem může stát, i když bude krém zaschlý. „Je potřeba zkoušet, co bude vaší pleti vyhovovat. Někdy se dokonce stane, že si nesedne primer s make-upem, ačkoliv jsou od stejné značky,“ upozorňuje Daniela Kremláčková. A nejdůležitější rada na závěr: večer se důkladně odličte, a to především kvůli zmiňovaným silikonům.

Kromě pleti si můžete speciálními primery vylepšit i řasy, rty nebo oční stíny. Co všechno tedy podkladové báze v dnešní době zvládnou?

Pro hydrataci

Máte-li pleť převážně suchou, v obchodech hledejte hydratační báze.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Base Hydratante, Make Up For Ever, 990 Kč. Master prime hydratační, Maybelline, 229 KčFoto: Archiv firem

Proti začervenání

Zelená podkladová báze dokáže vybalancovat červenou barvu, ať už vás obtěžuje kdekoli na pleti. Může tedy fungovat i jako korektor.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Infallible Glorifier, L’Oréal Paris, 300 Kč. No Redness, Lirene, 199 KčFoto: Archiv firem

Pro zmatnění pleti 

Mastná pokožka potřebuje zmatnit a díky primeru taková zůstane déle, než kdybyste nanesly jen zmatňující make-up. Vyhněte se však těm, které obsahují silikony – mají tendenci ucpávat póry a mastné pleti by to neprospělo.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Báze pod make-up na mastnou pleť, Puro Bio Cosmetics, 393 Kč. Skin Perfecting, Artdeco, 413 KčFoto: Archiv firem

Anti-age

I mezi primery najdete produkty určené pro zralou pleť, jejichž složení nabízí kromě zkrášlujících látek i ty, které pomáhají bojovat proti stárnutí. Vějířky okolo očí zakryjete ještě lépe, když primer zpracujete pořádně štětcem.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Omlazující báze, Dermacol, 289 Kč. Maestro UV, Giorgio Armani, 1720 KčFoto: Archiv firem

Pro rozjasnění 

Trápí vás bledá, mdlá pleť bez života? Hledejte rozjasňující primery, které často obsahují miniaturní třpytky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Blur Primer, Touche Éclat, Yves Saint Laurent, 1200 Kč. Rozjasňující báze, Dermacol, 289 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Radiance Primer, NARS, 1050 Kč. Glow On, Avon Mark, 199 KčFoto: Archiv firem

Univerzální proti pórům i vráskám

Ne vždy jsou primery přesně specifikované, ale slibují všechno: vyhlazení pleti, neviditelné póry i vrásky, žádný lesk a delší výdrž make-upu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): The POREfessional, Benefit, 1120 Kč. Beauty Amplifier, Sephora Collection, 395 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Master prime minimalizující póry, Maybelline, 230 Kč. Bird’s Nest, Pretty Vulgar, 939 KčFoto: Archiv firem

Fixační spreje

Místo krémových nebo gelových primerů můžete použít stejně i spreje pro fixaci make-upu. Nastříkejte je na pleť dřív, než se začnete líčit. Na konec pak hotové dílo ještě přestříkejte, čímž líčení pěkně zafixujete.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Prep + Prime Skin, MAC, 830 Kč. Magix setting spray, Avon Mark, 199 KčFoto: Archiv firem

Na oči, řasy i rty 

Primery nejsou jen pro pleť. Pro dlouhé a hustější řasy můžete nejdřív nanést bílou řasenku, kterou bychom mohli označit jako podkladovou. Díky podkladové bázi na rty vykouzlíte z obyčejné rtěnky neslíbatelnou. A oční stíny také vydrží delší dobu, nanesete-li pod ně vrstvu primeru.

Báze pod rtěnku

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Primer Lips, Douglas, 289 Kč. Lip primer, NYX, 179 KčFoto: Archiv firem

Báze pod oční stíny

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Photo Finish, Smashbox, 670 Kč. Infallible Eye Primer, L’Oréal Paris, 179 KčFoto: Archiv firem

Báze pod řasenku

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Lash Booster, Artdeco, 389 Kč. Fake it!, Gosh Copenhagen, 299 KčFoto: Archiv firem

Používáte podkladové báze? Jaká je vaše nejoblíbenější?

Reklama

Související témata:

Načítám