Hlavní obsah

Nehrajte si na matku a nepomlouvejte: pravidla randění se svobodným tátou

Foto: Aleksandr Khmeliov, Shutterstock.com

Foto: Aleksandr Khmeliov, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Říká se, že na vztah musí být dva. Jenže co když vás je o něco víc? Co když má vaše nová láska děti ve střídavé nebo výhradní péči? Takový muž potřebuje úplně jiný přístup než bezdětný. Na co si dát pozor a proč se obrnit trpělivostí?

Článek

Najít spřízněnou duši je těžké samo o sobě, a s dětmi je to ještě o něco těžší. Muž, který je má z předchozího vztahu, vyžaduje zralou ženu, chápající složitost randění s tátou, pro něhož jsou ratolesti vším. Zde jsou některé tipy, které vám pomohou vybudovat a posílit vztah s mužem se závazky.

Nevnucujte se jeho dětem

Muž, se kterým chodíte, je především otec, nelze ho tedy oddělovat od jeho rodičovských povinností. Nebo mu v nich dokonce nějakým způsobem bránit. Pokud víte, že v pátek jezdí se synem na kroužek, určitě ho ve stejný čas nelákejte na rande. Podporujte ho jako otce a mějte zájem nejen o něj, ale i o vášně jeho dětí. Chcete si je přece získat, ne? Jen to s tím zájmem nepřehánějte, mohly by to vnímat jako útok na svoje soukromí.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Zpočátku na jeho děti nesahejte, i pusa na uvítanou je mocFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Nesnažte se jim nahradit matku

Děti z rozvrácených rodin většinou musí žonglovat mezi matkou a otcem a obvykle jsou nucené respektovat dva oddělené styly rodičovství. Nestěžujte jim to ještě i vy. Nepotřebují, aby jim prozatím cizí žena nahrazovala matku, už jednu mají. Ani v případech, kde matka úplně chybí, to není vhodné. Vy si s nimi tvoříte nový, zpočátku velmi křehký vztah, který si píše svou vlastní historii.

Neříkejte dětem fráze typu „chodím s tvým otcem, tak mě budeš poslouchat“. Nevědomky ze sebe děláte nepřítele. Navíc jste zbytečně hrr, hlavně ve fázi, kdy ještě není váš vztah stabilní. Muže by to mohlo odradit, protože ještě není připraven (a kdo ví, jestli někdy bude) založit dnes tolik moderní patchworkovou neboli sešívanou rodinu.

Mějte na paměti, že dojde-li k rozpadu původní rodiny, procházejí zúčastnění vývojovými fázemi a může trvat dost dlouho, než si věci sednou. Buďte jen milá a trpělivá, nic víc.

Neházejte partnerovi klacky pod nohy

„Neboj, Kristýnko, taťka ti to sice zakázal, ale my dvě se spolu nějak domluvíme.“ Tak ani tohle není správná cesta. I když s některými rozhodnutími a postoji svého partnera vůči dětem nesouhlasíte, je třeba je respektovat. Nelze mu odpírat rodičovskou autoritu a za zády vymýšlet komploty jenom proto, aby děti byly spokojené a oblíbily si vás. Mezi vámi a protějškem se dřív či později vytratí důvěra.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Hrajte si s nimi, pokud o to budou stát. Nevnucujte seFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Nezazlívejte mu, když změní plány

Během vztahu se single tátou je třeba připravit se i na neočekávané změny. Děti mohou být nemocné, jejich matka se opozdí a nevyzvedne je včas, takže partner na schůzku s vámi nedorazí nebo přijde pozdě. Rozhodně mu to nemějte za zlé, spíš se připravte na trochu dobrodružnější vztah plný překvapení a zvratů.

Netlačte na pilu při projevech náklonnosti

Děti možná ještě nepřijaly fakt, že jejich otec s někým chodí, a neumí si představit, že maminčino místo zabrala v jeho životě jiná žena. Z tohoto důvodu se minimálně ze začátku vyvarujte fyzických dotyků a polibků. Pokud zjistíte, že vás děti zatím nepřijímají, neberte si to osobně, jedná se o citlivou záležitost, která vyžaduje trpělivost, empatii a dobrou vůli. Děti se samy potřebují přesvědčit, že jste pro jejich otce tou správnou volbou.

Nepomlouvejte matku dětí

Snažte se nesoutěžit s matkou dětí vašeho přítele a nikdy, ale opravdu nikdy o ní před dětmi neříkejte nic špatného, akorát by se to otočilo proti vám. V ideálním případě se o ní vyjadřujte s úctou. A zkuste se trochu vcítit do její kůže, ani pro ni není zřejmě jednoduché přijmout fakt, že se s jejími dětmi stýká nějaká cizí žena. Pokud půjde vše dobře, mohly byste se časem sejít a seznámit se, tím se uvolní napětí a prospěje to především dětem.

Reklama

Načítám