Hlavní obsah

„Miluji tě“ na prvním rande: koho zaručeně vyděsí a kdo vyznání přejde s grácií

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska je krásná, ale co když přijde až příliš rychle? Ustojíte to, nebo vezmete nohy na ramena? Takhle lidé reagují, když se jim někdo vyzná ze svých citů hned na první schůzce!

Článek

Stačí chvilička, jediný pohled, a vy prostě víte, že je to on, vašeho srdce šampion. Máte splašený tep, zpocené ruce a zrychlený dech. Je to láska, nebo jen chtíč? Dobrá otázka. Vědci z Chicagské univerzity kupříkladu tvrdí, že polovina americké populace věří na lásku na první pohled. Tu tamní akademici popisují jako moment, při kterém na základě fyzických rysů podvědomě vyhodnocujeme, kdo je s námi geneticky kompatibilní. Které pohlaví se ihned nechává poblouznit a mění se názor s věkem?

I muži z oceli tají

Někteří vědci se domnívají, že muži reagují na fyzické podněty snadněji než ženy, a proto se zamilovávají snadněji. Pro případy z praxe není nutné chodit daleko. Hned se údajně zamiloval americký herec George Clooney (60), když na jedné přátelské večeři potkal britskou obhájkyni lidských práv Amal Alamuddin (44), to samé potkalo i hezouna Matta Damona (51), kterého ve vteřině okouzlila barmanka Luciana Barroso (46). Kdo ví, jestli se vyslovili hned na prvním rande, každopádně to, co u celebrit nebo ve filmu vypadá romanticky, v realitě už tak jednoznačné není.

Možný začátek nové lásky

Jen si to představte, premiérové setkání, vy a on. Sedíte, bavíte se, když v tom se ozve: „Já tě prostě miluji!“ Co byste cítili, kdyby se to skutečně stalo? Tuto otázku v demograficky reprezentativním americkém průzkumu položila skupina výzkumníků složená z vědců Kinseyho institutu v Indianě a britského prodejce spodního prádla a erotických hraček Lovehoney 2 000 dospělým ve věku 18–45 let. Celých 54 % dotázaných odpovědělo, že by věci nechali plynout a nápadníka si dále vyslechli. Pro 46 % lidí je ale takhle brzké vyznání lásky signálem k okamžitému ukončení setkání, tedy něco jako červená vlajka. City? Závazek? Vždyť se neznáme!

Foto: taniavolobueva, Shutterstock.com

Dlouho byl považován za muže, který lpí na své volnosti. Tu pravou ovšem poznal na první pohledFoto: taniavolobueva, Shutterstock.com

Nejvíc vyděšené jsou mladé ženy

Když vědci reprezentativní vzorek rozdělili na pohlaví, zjistili, že „miluji tě“ na první schůzce vyvádí z míry zejména mladé ženy ve věku 18–24 let, pro plných 53 % by to byla „konečná“. To vyvrací společenský stereotyp, podle kterého ženy neprahnou po ničem jiném, než se někomu „pověsit na krk“ a hned se vdávat. Ve vyšším věku se ovšem reakce mění. Dámy mezi 25–34 lety už jsou k vyznání lásky na první schůzce shovívavější (48 % by neuteklo) stejně jako 39 % žen ve věku 35–45 let.

Se stářím přichází prozření

Jinými slovy, čím jsou dámy starší, tím je méně pravděpodobné, že se nad „miluji tě“ na první schůzce pozastaví. Může to být proto, že si s přibývajícími léty začínáme uvědomovat, že čas je omezený, a proto jsme otevřenější k hledání potenciálních příležitostí a k lásce. Tedy někteří z nás. Když stárnou pánové, nezdá se, že by své názory měnili. Pokud si nějaký příslušník mužského pohlaví v 18 letech myslí, že láska na první pohled prostě neexistuje a sladké řečičky na začátku seznamování jsou signálem k útěku, bude ten stejný postoj pravděpodobně razit i v pozdější fázi života. Každopádně je jich ale v průměru bez ohledu na věk méně než žen – pouhých 37 % mužů by prvním rande vyznání lásky vyděsilo (na rozdíl od 55 % žen). V každém případě ale platí, že jakmile k někomu chováte vřelé city po pár chvilkách, může z toho být klidně láska na celý život, s vyznáním hned na startu ale buďte opatrní. A nejen kvůli reakci druhého.

Slova jsou pořád jen slova

Známý americký psycholog Robert Sternberg totiž popisuje aspekty zamilování následovně. Prvním z nich jsou sympatie, tedy jak moc se jedinci v páru líbí sobě navzájem. Jenže další roli hrají osobnostní rysy, jako je inteligence, empatie, humor, zároveň i míra podobnosti jedinců, zda mají shodné zájmy, postoje i budoucí plány. I když to tedy vypadá na první schůzce jasně, nenechte se opít rohlíkem a prvotním vzrušením. Kvality i slabiny nápadníka ze všech stran a důkladně a hlavně v čase prověřte.

Načítám