Hlavní obsah

Jak přežít všechny fáze brutálního rozchodu?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Řekl, že končí. Balí si věci a odchází. Nejdřív vám hlavou proběhne, že je to snad špatný vtip, záhy máte problém pochopit, jak moc je situace vážná. Naprosto nepřipraveně čelíte kruté realitě. Rozchod? Bože, to nepřežiju! Jaké fáze vás čekají a ve které nesmíte uvíznout?

Článek

Rozchod nikdy není hezký, a to ani když probíhá v klidu. Stejně v prvních momentech vyvolává silný smutek, bolest, pocit, že život končí. To je naprosto normální. Každý potřebuje čas, aby informaci o závěru vztahu vstřebal. A taky se musí prokousat pěti porozchodovými fázemi, jež život slepují zase dohromady. Co vás čeká a nemine?

1. Šok: „Vážně?“

Šok je přirozená ochrana před bolestí. Cítíte se zmateně a rozčarovaně, ptáte se, co se stalo, hledáte odpovědi a vinu pravděpodobně přičítáte sobě. Partnera máte tendenci při odchodu zadržet, přestáváte myslet racionálně, takže mu klidně schováte klíče od auta. Za minutu ho ale vyhazujete z bytu se slovy: „Tak si jdi, ty hade!“ I když je to těžké, pokuste se zklidnit. Zabírá hluboké dýchání a vědomí, že přece nechcete, aby vás viděl v takovém stavu! Nechte ho jít, stejně se zrovna v této vyhrocené fázi nic nevyřeší.

2. Popírání: „Ne, tohle se nestalo.“

Rutina, na kterou jste byli zvyklí, najednou není. Nesnídáte ve dvou, nikdo vás nevyzvedává z práce. Přemítáte, co s tím. Tomu, kdo od vás odešel, píšete e-maily, sledujete ho na sociálních sítích, voláte mu. Přirozeně se snažíte vrátit do starých kolejí. Rada? Vše, co chcete říct svému teď již ex, neříkejte jemu, ale deníku. A slibte si, že si ho za týden dva přečtete. Hezky si v něm na Tomášovi, Lukášovi a Pepíkovi vybijte všechnu zlost! Uvidíte, že se i s mírným odstupem času vaše emoční rozpoložení změní. Zároveň se obklopte chápajícími přáteli.

3. Izolace: „Nechte mě být!“

V práci si berete volno nebo do ní sice chodíte, ale jste jako tělo bez duše. Nic vás nebaví, nemáte chuť na nikoho a na nic. Po večerech sedíte na gauči, cpete se pizzou a zmrzlinou a nestačíte vyhazovat prázdné lahve od vína. „Už nikdy mě nikdo nebude milovat tak jako Vojta!“ Fáze izolace je nebezpečná, nahrává budování závislostí, podporuje splíny a depresivní stavy, proto v ní nesetrvávejte příliš dlouho! Klidně truchlete dál, ale snažte se dodržovat pravidlo 50 : 50. Polovinu svého času vyhledávejte interakci s ostatními a choďte ven, tu druhou klidně ve tmě probrečte.

4. Vyjednávání: „A co když ho chci zpátky?“

Uplynulo pár dní, týdnů, měsíců a bývalého potkáte na ulici. Srdce vám buší, dlaně se potí. Snažíte se předstírat, že máte chladnou hlavu, a nasadíte přátelský tón: „Můžeme někdy zajít na kávu?“ Doufáte, že nabídku přijme. Potřebujete mu totiž říct, že jste jiná a lepší a uvědomila jste si všechny svoje chyby! Vychladněte. Na kus papíru sepište, z čeho máte radost, jak se vidíte za pár let, co chcete změnit. Skutečně svého ex potřebujete k budoucímu štěstí? Opravdu? Nebyl to náhodou on, kdo rozbil vztah? Návraty jsou velice nebezpečné a než se do nich pustíte, opravdu si je dobře promyslete. 

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Zkuste ho nesledovat na sociálních sítích a nedoufejte, že se vrátí. Nechte přes sebe bolest přejít jako vlnu. Uvidíte, že vás to nakonec posílíFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Nový začátek: „Jsem a dál budu.“

Najednou se to stane. Už máte po krk všeho toho smutku a sebelítosti, začínáte znovu. Uvědomujete si, že minulost je za vámi, a konečně se díváte dopředu. Obklopujete se pozitivními lidmi, pořizujete si psa, hledáte kurz tvůrčího psaní a keramiky. Potkáváte nové, zajímavé lidi. Vaše připravenost jít dál a třeba se s někým seznámit je evidentní. Fáze nového začátku je kouzelná. Dává vítaný pocit výdechu a zároveň poskytuje energii nádechu.

Párový život není pro každého. Poznáte signály, že byste raději měli být single?

Reklama

Související témata:

Načítám