Hlavní obsah

Digitální kopačky: jak se zbavit svého ex i on-line a kde být obzvlášť obezřetný

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchody jsou vždy těžké, ale v této době, kdy se většina věcí odehrává online, bývají ještě náročnější. Je totiž složité na bývalého zapomenout, když ho vidíte na každém kroku. A pokud zná nějaká vaše hesla k účtům, pak je to i nebezpečné. Vyzmizíkujte ho!

Článek

Je jedno, kdo se rozešel s kým. I když jste vy byli iniciátor, může vám partner chybět. Srdce krvácí, postupně si procházíte všemi pěti fázemi rozchodu, ale jelikož zrovna teď jsou rány čerstvé, není žádoucí si do nich ještě sypat sůl. Pokud skutečně chcete přerušit veškerý kontakt se svým teď již bývalým, pochopitelně se vyhýbáte místům, o kterých víte, že je ten bídák navštěvuje. A to platí i pro digitální svět. Na co si dát pozor?

Vymažte historii počítače

Je jedno, jestli je váš notebook pouze osobním majetkem, ke kterému bývalý neměl přístup, stejně představuje riziko. Všechno, co děláte online, ať už vyhledáváte dovolenou nebo vybíráte novou komodu do obýváku, si prohlížeč zaznamená.

Cookies o vás sesbírají informace, jako je IP adresa či data ze sociálních sítí. Ani se nenadějete a už v prostředí internetu narážíte na další nabídky nábytku, výlety do okolí a last minuty na Barbados (ex nejoblíbenější místo ze všech, kde jste strávili úžasné chvíle). Proto se aspoň v základu zbavte digitální stopy: v nastavení prohlížeče smažte historii procházení, včetně souborů cookies a dat jiných webů, a to nejen za posledních 24 hodin, ale i od počátku věků. Takže, jak jste spolu byli dlouho?

Vypněte zobrazování vzpomínek

Ještě v sobě ani nemáte svoji první ranní kávu a už kontrolujete svůj účet na Facebooku? To, co vám ještě v posteli nabídne, si za rámeček nedáte. Vzpomínku na loňskou oslavu narozenin. Ex vám přichystal romantické překvapení, ach jo, lítost střídá smutek… Chce se vám brečet? Tak klidně do toho, slzy redukují stres a krotí emoce, ale příště buďte prozíravější.

To, jestli chcete dostávat upozornění na vzpomínky na Facebooku, je volitelné. Hurá, neboť některé vzpomínky se vám pořád můžou zobrazovat v kanálu vybraných příspěvků. Přímo v aplikaci přejděte na „memories“, v nabídce vlevo klikněte na „upozornění“ z nabídky vyberte „žádná“. Hotovo.

Vzpomínková videa umí vytvářet i některé chytré telefony. Tady je jen na vás, zda fotky rovnou smažete, nebo si je necháte někde zálohované, přece jen je to kus vaší historie a jednou se na ně třeba rádi podíváte bez krokodýlích slz. Každopádně nechávat si je pro tuto chvíli v telefonu asi není ten nejlepší krok k duševní pohodě.

Foto: illustrissima, Shutterstock.com

Telefon má pro vás novou vzpomínku. Opravdu je nutné si dobrovolně drásat nervy? Foto: illustrissima, Shutterstock.com

Odolejte pokušení nebožtíka sledovat

I když se může zdát nesmírně účinné, když si dramaticky svého ex odstraníte z přátel, pamatujte si, že algoritmy Instagramu, Facebooku nebo jiných sociálních sítí pracují si tím, že se svým bývalým hodně komunikujete a mluvíte s ním,  takže jsou zvyklé vám ho „nabízet“. Proto je moudřejší ho spíš zablokovat. Nebude tak moci nadále sledovat obsah, který zveřejňujete na své zdi. Také vás nemůže označit v žádném příspěvku a lákat vás k nějaké interakci.

Ovšem nezapomeňte, že blokovaný uživatel má i další možnosti, jak se s vámi spojit, pokud by o to měl zájem, kupříkladu v aplikacích nebo skupinách, kde se oba nacházíte. Tam záleží na vás, zda se třeba dočasně odhlásíte. V každém případě zredukujte co nejvíce zpráv, které jste si s ex zaslali, zůstávají totiž v doručené poště a algoritmus, tedy návyk techniky něco vám podsouvat, alespoň trochu zmatete a ten se jeho jménu a profilu pomalu začne vyhýbat. Totéž platí i pro vyhledávání v prohlížeči Google.

Další taktikou je dočasné ztlumení přátel a rodiny, kteří často sdílejí fotografie, na nichž se dřívější přítel či manžel objevuje. Tím webu sdělíte, že tyto lidi nechcete vídat, takže vám začne podsouvat různé jiné příspěvky.

Změňte hesla a přístupové kódy

Mít čistou hlavu a svobodu. Netoužíte zrovna po tomhle? Změňte hesla k jakémukoli účtu včetně streamovacích služeb, pokud existuje byť malá šance, že je váš ex má. Pro strýčka Příhodu zároveň odpovězte na bezpečnostní otázky jinak než normálně. Bývalí partneři si toho o vás mohou dost pamatovat, při troše šikovnosti pro ně nemusí být problém nabourat se vám do soukromí a dostat se k citlivým informacím, fotografiím, textům, domácímu erotickému videu a podobně. Možná si o bývalém říkáte „on by něco tak strašného nikdy neudělal“, praxe ale ukazuje něco jiného.

Pokud sdílíte účty pro placené služby (třeba u mobilního operátora máte rodinný výhodný balíček), okamžitě kontaktujte poskytovatele s prosbou o změnu. A to nejdůležitější, vymyslete nové heslo k wi-fi routeru. Bezpečnostní experti varují, že když někdo z blízkých tohle heslo má, drží v rukou klíče od vašeho domova.

Reklama

Načítám