Hlavní obsah

Protiklady se přitahují, ale ne vždy fungují: jak ve vztahu zvládnout určité rozdílnosti

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Láska nezná hranic. A tak se do sebe zamilovávají lidé tak rozdílní, že to jejich okolí nechápe. Pravda je, že extrémní rozdíly mezi partnery s sebou přináší určitá rizika. Zda je ale ustojíte, je na vás. Jen musíte vědět, jak na věc a na co se připravit. V kterých oblastech je přílišná rozdílnost nebezpečná?

Článek

Říká se, že vrána k vráně sedá, ale také, že protiklady se přitahují. Obecně platí, že pokud si jsou partneři víceméně podobní (vzhledově, věkově, názorově, intelektem, sociálním postavením…), mají mezi sebou méně třecích ploch. Naopak vztah dvou extrémně rozdílných lidí přináší určitá rizika. Jaká? A jak je dostat pod kontrolu a lásku si udržet?

1. Velký věkový rozdíl

Společnost je čím dál svobodomyslnější a na vztahy lidí, mezi nimiž je velký věkový rozdíl, a dokonce v kterých je výrazně starší žena, se už nehledí tolik s despektem. Už neplatí, že žena, co randí s o hodně mladším mužem, se jen marně snaží zastavit ujíždějící vlak. Množí se zkušenosti svazků, kdy vztah s o patnáct let starší ženou funguje dlouhodobě překvapivě dobře. Přesto je zde mnoho úskalí.

Jedním z problému může být v tomto případě založení rodiny – ten, kdo je v páru výrazně starší, už třeba děti chtít nemusí, případně už to může být i fyzicky nemožné. „Tady se vyplatí o těchto věcech mluvit, a především v otázce dětí si nestavit vzdušné zámky. Nečekejte, že se to změní, partnerovo ne berte jako ne,“ radí životní koučka Lucie Mucalová. Muži si zase musí ujasnit, jestli ženu milují natolik, že budou schopni se kvůli ní vzdát potomka.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Ze začátku velké okouzlení, ale o čem si budou dvě rozdílné generace každý den povídat? Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

2. Odlišný intelekt a rozhled

Nejde o vzdělání, kdo má či nemá vysokoškolský titul nebo doktorát z přírodních věd. Jde o jakýsi všeobecný rozhled, bystrost, vidění světa, názory a zájmy. Když jsou tady velké rozdíly, může to být problém. „Rozdílný intelekt se pozná na začátku vztahu, kdy daným partnerům chybí témata pro debaty a vázne komunikace. A to určitě není dobrý základ pro vztah, protože právě společné zájmy a komunikace vztah vyživují,“ varuje životní koučka Lenka Procházka.

Problém je v tom, že i když to hned v počátcích cítíte, zavíráte před tím oči. „Zpočátku je mysl milosrdná a vybere si na partnerovi to hezké a to, co vám nesedí, je zahaleno mráčkem zamilovanosti a vy tomu nepřikládáte takovou váhu,“ varuje Lucie Mucalová.

Důležité je tedy obzvlášť v této oblasti zůstat realistou, a pokud vám v tomto směru na protějšku něco schází, vnímejte to a berte to vážně: nefunguje-li zpočátku, komunikace se pravděpodobně nikdy nezlepší, dokážete ji oželet?

3. Jeden vydělává daleko víc než druhý

Není samozřejmě potřeba, aby vám každý měsíc přišla do halíře stejná výplata. Ale pokud jsou vaše výdělky opravdu diametrálně rozdílné (vy máte 80 tisíc měsíčně, kdežto ten druhý jen 25), bude to vyžadovat velkou míru sebevědomí a tolerance, abyste to zvládli se ctí. Ať se vám to líbí, nebo ne, peníze představují určitou formu moci. A každou moc lze zneužít. Třeba ve chvílích hádek a neshod, kdy i nechtěně může zaznít něco ve smyslu „kde bychom byli bez mých výdělků“ a podobně.

„Vše je o vzájemné úctě a uvědomění si, že na penězích v životě sice záleží, ale vztahová pohoda se na nich nepostaví,“ připomíná Lenka Procházka. Vážit si partnera za to, že hodně vydělává, je chyba. Péče o děti, o domov nebo schopnost i s menším výdělkem zabezpečit rodinu (nebo si i s velkými výdělky udržet skromnost), to jsou věci hodné ocenění.

Foto: Roman Motizov, Shutterstock.com

Kdo má peníze, má moc, podvědomě to tak cítí mnoho lidíFoto: Roman Motizov, Shutterstock.com

4. Výrazný rozdíl ve vzhledu

Vzájemná sexuální přitažlivost samozřejmě nestojí jen na tom, jak kdo vypadá, jde o určitý typ chemie. Ale faktem je, že pokud je jeden typický krasavec (krasavice), a ten druhý moc krásy nepobral, může to podněcovat žárlivost a podezíravost. A pozor, netýká se to jen toho méně atraktivního!

Paradoxně o to, jak kdo vypadá, jde úplně nejméně. Vše závisí na tom, zda máte oba zdravé sebevědomí. „To, že vypadáte skvěle ještě neznamená, že se tak cítíte. Můžete mít velmi křehké sebevědomí a narušené vnímání sebe sama. Mnohdy se navíc lidé zamilují do energie člověka, kdy charisma zcela převýší fyzickou atraktivitu,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

Problém je v sebevědomí žárlivce, v jeho strachu ze ztráty partnera. „Pokud je ale vzhled přeci jen ve vztahu tématem konfliktů, zamyslete se, co s tím společně můžete udělat, aby to nebylo o soupeření, ale o jedinečnosti každého z vás. Pomoci vám mohou odborníci, kteří se zaměřují na práci s páry,“ dodává Lucie Mucalová.

Reklama

Související témata:

Načítám