Hlavní obsah

Spor snachy s tchyní. Kdo dokázal rozhádané ženy usmířit?

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy snachy a tchyně bývají problematické, ale tenhle se vyhrotil tak, že Jitka (35) dala svému muži Šimonovi (39) ultimátum: Buď já, nebo tvá matka. Ale Šimon to nevzdal a obě rozhašteřené ženy poslal k mediátorce.

Článek

Jakékoli mezilidské vztahy se mohou hodně zkomplikovat, až snadno nabudete dojmu, že řešení neexistuje. A právě to jsou problémy, s kterými vám může pomoct vztahový mediátor. Tohle je další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Vypadalo to na přátelství

Když Šimon poprvé představil svoji novou přítelkyni Jitku své matce, měl pocit, že konečně našel ženu, s níž si nebude rozumět jen on, ale i jeho maminka Helena (68). Vypadalo to, že obě ženy našly společná témata k hovoru a jsou spolu v pohodě.

Jitka věděla, že Šimon je tak trochu vymodlené dítě a že k sobě mají s matkou velmi blízko. Nevadilo jí to, naopak to obdivovala. Líbilo se jí, jak hezky se Šimon k matce chová, že ji respektuje, má ji rád. I Jitka měla se svými rodiči velmi silný a láskyplný vztah a byla vlastně ráda, že našla muže, který v tomto směru zastává stejné hodnoty jako ona.

První problémy

První náznaky budoucích problémů nastaly, když Jitka začala se Šimonem zařizovat společné bydlení. „Helena začala Jitce v dobré víře radit, jak si uspořádat věci v kuchyni a podobně. Jitku také zarazilo, že se Šimon se svými pracovními těžkostmi svěřoval právě matce, nikoli jí,“ popisuje Kateřina Bělková.

Nicméně tomu nepřikládala moc váhu. Nechtěla dělat dusno kvůli pár radám ohledně nového domova, navíc sama Jitka měla v práci dost starostí, a tak si Šimonovo svěřování se matce vysvětlila tak, že nechce zatěžovat ji, a pro matku v důchodu jsou vlastně tyhle hovory jakýmsi rozptýlením. „Sice někdy měla pocit, že jim Helena mluví do věcí až příliš, ale většinou to přecházela mlčením. Nechtěla se pouštět do konfliktu,“ dodává Bělková.

Když přišlo miminko

Vše se ale vyostřilo, když Jitka přivedla na svět dítě. Přitom těhotenství proběhlo skvěle – Šimon, jeho matka i její rodiče ji hýčkali a ona se cítila jako princezna. Jakmile ale porodila, začala s ní tchyně jednat jako s nesvéprávnou. „Helena u nich byla skoro denně, radila Jitce úplně se vším. Pro Jitku sice bylo mateřství zcela nová věc, ale věřila, že si časem se vším poradí a vše zvládne. Jenže kvůli Heleně nabyla dojmu, že vše dělá špatně a je tou nejhorší matkou na světě,“ vysvětluje Bělková.

Šimon vůbec netušil, že se Jitka trápí, naopak měl pocit, že přítomnost jeho matky jí pomáhá. V Jitce ale rostla frustrace a jednoho dne jí ruply nervy. „Vysypala na Šimona vše, co ji na vztahu s tchyní zlobilo. Šimon byl v šoku, ale bohužel ho nenapadlo nic jiného, než vše přetlumočit své matce,“ říká Bělková.

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

A to dítě musíš přikrmovat, určitě pláče, protože má hlad, možná máš málo mlékaFoto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Přišlo ultimátum

I Helena byla z těchto informací v šoku a brala to jako křivdu a zradu. „Měla pocit, že v Jitce našla mladší kamarádku, radila jí v dobré víře, nemyslela to tak, že by ji Jitka měla poslouchat na slovo,“ říká Bělková.

Jenže Jitka už byla tak frustrovaná a na pokraji sil, že dala Šimonovi jasné ultimátum: Buď ona, nebo matka. To se samozřejmě Heleny dotklo úplně nejvíc. Jenže Šimon si nehodlal vybírat mezi dvěma ženami, které miloval, a tak je poslal k mediátorce.

Vše se urovnalo

Na první sezení přišli všichni tři společně. Šimon si myslel, že mediátorka oběma ženám nějak domluví a vše bude v pořádku. Ale takhle mediace nefunguje. „Aby měla mediace trvalý účinek, je potřeba, aby s jejím výsledkem byly všechny strany v souladu. Všichni tři si tak museli ujasnit, jaké mají potřeby, co od ostatních očekávají,“ vysvětluje Bělková.

Helena se tak přiznala, že se nechce do rodiny svého syna míchat, ale má silnou potřebu je všechny chránit a pomáhat jim. Jitka zase přiznala, že kvůli Heleniným radám má pocit, že není dobrá matka. A Šimon? „Ten si při mediaci uvědomil, že se stal otcem, má svou rodinu a musí se za ni postavit především on. Zároveň ale ujistil matku, že ji má stále rád a chce, aby byla součástí jejich života,“ vzpomíná Bělková.

Když se atmosféra vyčistila, všichni si stanovili nové hranice a vytvořili si prostor, v němž je jim konečně dobře.

Vztahy s rodiči vašeho protějšku není dobré podceňovat. Pozor třeba na Toxické tchyně: Těchto 5 typů může zničit váš vztah!

Související témata:

Načítám