Hlavní obsah

Tři typy partnerské intimity, které potřebuje každá žena

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intimita není jen dovádění v ložnici, představuje mnohem širší spektrum chování. Daleko větší problém s ní mají pánové než dámy. A kdo ji naplno nepochopí, neudělá svoji partnerku šťastnou. Na které tři oblasti by se měl zaměřit každý moderní muž?

Článek

Intimita. Co to vlastně je? Odborníci ji považují za základní lidskou potřebu nezbytnou pro celkovou pohodu a duševní zdraví. Problém je, že si ji většina lidí spojuje s pohlavním stykem. Ale to je velký omyl! Intimita (z latinského intimus = vnitřní, skrytý před zraky jiných) představuje náklonnost, důvěrnost nebo sdílení soukromí. A není jenom jedna. Ve skutečnosti existují tři druhy intimity, které obzvlášť každá citově založená žena potřebuje ze strany svého partnera cítit. Platí to ale samozřejmě i obráceně, muži ji také potřebují. Pro zjednodušení ale použijme model, kde je žena ta citlivější. Chybí vám některá ze tří intimit?

1. Emoční intimita

Bez emoční intimity se neobejde žádný vztah. Je totiž důležitější než zasouvání penisu do pochvy. Žena, kterou uklidňuje vědomí, že na problémy ani život jako takový není sama, vyžaduje, aby s ní partner soucítil, pochopil její rozčarování z neúspěchů a naopak se zaradoval, pokud se jí něco podaří. V případě, že je muž emočně nedostupný a chladný, vznikají různá nedorozumění.

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Komunikace je základ každého dobrého vztahuFoto: Goksi, Shutterstock.com

Nasloucháním a vcítěním se do ženiných pocitů totiž muž udržuje partnerské pouto živé. Dává najevo, že je pro něj protějšek důležitý a zaslouží si jeho čas i pozornost. Logicky vzato, jakmile jeden z partnerů prokáže, že mu záleží na citech protistrany, vztah funguje o dost lépe. Žádnou vysokou psychologii nepotřebujete.

2. Duchovní intimita

„A teď si tady sedneme, zlato, a pomodlíme se.“ Jestli si někdo myslí, že duchovní intimita je spojená s křesťanskou doktrínou nebo návštěvami kostela či buddhistickými meditacemi, tak se plete. Ona duchovnost představuje poznání, že vztah a život nejsou dílem náhody. Vědomí, že nás něco přesahuje.

Duchovní intimita přináší jednotu i vědomí toho, že jedinci jsou součástí něčeho většího. Umí se ve své přítomnosti zklidnit, užívat si jeden druhého, cítí solidaritu i blízkost. Je jim fajn, pokud se zastaví na nějakém hezkém nebo významném místě a vymění si tam polibek. Právě tenhle okamžik považují za svátost, vzácnou a příjemnou chvilku, která nemá s fyzickými pudy a potřebami nic společného. Spíš je v tom špetka pokory a trocha vděčnosti za to, co člověk má.

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Hlubokou a celoživotní lásku většinou prožívají duchovně vyzrálí jedinciFoto: dekazigzag, Shutterstock.com

 3. Fyzická intimita

Konečně se všichni milovníci sexu dočkali! Ano, sex se počítá jako fyzická intimita. Ovšem zapomínat se nesmí ani na to, co mu předchází, potažmo i na to, co se děje mimo čtyři stěny ložnice. Pohlazení, políbení, držení se za ruku, poškrábání na zádech, pusa při odchodu do práce, šimrání ve vlasech, něžné poplácání po zadečku, obejmutí... To všechno jsou projevy fyzické intimity.

U žen se dají její potřeby vypozorovat podle fáze menstruačního cyklu. Neplatí ale stoprocentně a u každé. Některá žena se ráda (bez vedlejších úmyslů) tulí těsně před menstruací, druhá po ní.  Jestli tohle muž u své partnerky rozklíčuje, patří k tomu nejlepšímu z pánské říše!

Jak být silnější jako pár?

Intimita, ať je jakákoli, potřebuje nepřetržitou péči. Provozujte společné aktivity, třeba vařte nebo cvičte, učte se novým věcem, mluvte o svých pocitech, před spaním si ležte chvilku v náručí. A nezapomeňte si tímto způsobem projevovat lásku denně. Změny ve svém partnerství zaznamenáte téměř ihned.

Jak obnovit vášeň ve vztahu? Stačí udělat jednu věc každý den. 

Reklama

Načítám