Hlavní obsah

Praktická schopnost žen, která je ale připravuje o chuť na sex: Zapomeňte na multitasking

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Že máte milování v posledních dnech čím dál méně, a navíc si ho vůbec neužíváte? Ne, na vině nemusí být nemoc, nedostatek spánku nebo energie, ale paradoxně schopnost, díky které přežíváte v práci. Multitasking!

Článek

Přijdete domů z práce, poklidíte, uvaříte, zajistíte chod celé rodiny, i když vás sužuje únava. Při vykonávání různých úkolů si představujete sama sebe na gauči u televize, se skleničkou vína v ruce. Už aby to bylo! Ale ouha. Když konečně splníte vše, co daný den vyžaduje, vnitřní klid se stejně nedostaví, a ani touha po intimnostech.

Roztěkanost jako zabiják libida

Navzdory tomu, že děti už spí a v bytě je ticho, v duchu si přehráváte, co je ještě potřeba zařídit, kdy musíte na kontrolu k lékaři… „Šmajrá, já si zapomněla vzít svůj lék na vysoký tlak!“ Tahle nepozornost, nesoustředěnost a neschopnost zastavit se, se nazývá roztěkanost. A podle americké sexuální a manželské terapeutky Emily Jamea se jedná o novodobý zabiják libida.

Chodí za ní čím dál víc párů, pro které se sex, který byl na začátku vztahu žhavý a zábavný, v průběhu let a s přidáním požadavků na práci a rodinu, stal nepříjemnou povinností. Muži i ženy si stěžují, že ať dělají, co dělají, nedokážou vypnout mysl, relaxovat a užívat si intimní chvilky, aniž by jim myšlenky neutíkaly někam jinam.

Multitasking – dar i prokletí

Emily Jamea se rozhodla zjistit, zda se roztěkanost bránící uspokojivému sexu objevovala již v minulosti, před érou chytrých telefonů a sociálních médií. Proto oslovila sexuální terapeutku Ruth Sherman, která provozovala praxi v americkém Houstonu od 70. let do roku 2008. Ta jí sdělila, že si nevybavuje ani jednoho klienta, který by se na ni obrátil s tím, že se psychicky nedokáže srovnat a soustředit se na přítomný okamžik, v důsledku čehož by ho nebavil sex. Ukazuje se tedy, že se roztěkanost opravdu stala velkým problémem naší přetechnizované doby. Multitasking neboli schopnost provádět několik úkolů současně se stal povinnou životní výbavou, která pomáhá přežít v zaměstnání, ale negativně ovlivňuje to, co se děje za dveřmi ložnice.

Americký neurovědec Adam Gazzaley ve své knize The Distracted Mind (MIT Press, 2017) píše: „Lidé už nejsou způsobilí vykonávat pouze jeden úkol, chovají se, jakoby neměli zájem zůstat nečinní a prostě nedělat nic. Trendem je hledat nové a nové výzvy,“ popisuje vědec, podle kterého nabývá rozpor mezi roztěkaností a sexem na síle.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Fyzická blízkost posiluje souznění dušíFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Nezájem o sex generuje nezájem o sex

Lék na vysoký krevní tlak už máte, skleničku vína taky, ale jelikož je pozdě, odcházíte spát. „Dobrou, zlato!“ Opakování tohoto vzorce vede k pocitu nespokojenosti, odpojení, a nakonec i nezájmu o toho druhého. „Naše roztěkaná mysl tlumí pozornost vůči sexuálním podnětům a nabourává pocit synchronizace s partnerem. Navíc brání zvýšená stresová reakce, kterou zažíváme v důsledku multitaskingu, na konci dne v dostatečném uvolnění,“ potvrzuje Emily Jamea. Položte si tedy otázku. Kdy jste naposledy snědla jídlo bez kontroly smartphonu? Tak s tím raději hned začněte, protože všímavost a pozornost je třeba trénovat!

Jin a jang energie v sexualitě

Vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Procházka radí vyhradit si každý den prostor na rituály, které pomáhají naladění a soustředění se na své tělo a pocity. „Po příchodu domů přelaďte na jinovou energii. V práci jste více v energii jangové, tedy mužské, proto se musíte vědomě přeladit na vaši ženskou složku. Většinou pomáhá dát si sprchu, nanést kapku oblíbeného parfému nebo esenciálního oleje a na chvíli si sednout do klidu a popíjet čaj. Stačí chvíle a uvolníte se.“

Dobrou technikou je i práce s dechem. „Dech propojuje vaše tělo a mysl, snižuje hladinu stresových hormonů, a hlavně vás navrací do přítomného okamžiku. Někdy postačí deset hlubokých nádechů nosem, výdechů ústy a dostanete se do kýženého klidu,“ popisuje Lenka Procházka. Smysly se také dají aktivovat tím, že se na chvíli zastavíte a uvědomíte si, co cítíte, vidíte, jakou máte chuť na jazyku, jaký povrch nahmatáte a také, co slyšíte. Když takto začnete pozorovat okolní svět, tělo i mysl se uklidní a roztěkanost se začne pomalu rozplývat.

Reklama

Načítám