Hlavní obsah

Bolesti, za které mohou nahromaděné emoce a stres

Foto: SB Arts Media, Shutterstock.com

Foto: SB Arts Media, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatně vám nemusí být jen ze zkaženého jídla, virózy nebo přehnané zátěže ve fitku. Fyzicky bolet mohou i pomluvy kolegyň, strach o nemocné dítě nebo obavy před důležitou zkouškou.

Článek

Už dlouho vás bolí záda, i když jste nedělali nic namáhavého? Máte knedlík v krku, ale viróza to není? Břicho vám svírají křeče, ať sníte cokoliv? Příčinou může být stres, obavy nebo překvapivě i závist! Nezpracované emoce nezaměstnávají jen vaši psychiku, projevit se mohou i fyzicky.

Stres mění mozek i imunitu

Chronický stres nebo nezpracované emoce mohou narušit celou řadu procesů ve vašem těle. Negativně ovlivňují imunitu či trávení, jsou zátěží pro srdce, a dokonce urychlují proces stárnutí. V důsledku psychického přetlaku se vám v těle mohou ve velkém ukládat toxiny, roste riziko vzniku duševních chorob, spustit se vám může banální rýma, ale i onkologické onemocnění.

1. Zápach z úst: Potlačené emoce

Pokud to, co vás tíží, nepustíte ven, zůstává to doslova zahnívat ve vašich ústech a může se to projevit nepříjemným povlakem na jazyku a zápachem z úst. „Čím je povlak silnější, tím více je vaše tělo zatížené a pravděpodobnost onemocnění je vyšší,” vysvětluje Věra Vojtěchová, instruktorka pražských Domů Jógy. Učení ájurvédy doporučuje čistit jazyk každý den speciální škrabkou. Tím se zbavíte nejen plaku a usazených toxinů a zápachu. „Podle ájurvédy se čištěním jazyka uvolní potlačované emoce, které často vyvolávají deprese,“ dodává Věra Vojtěchová.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Speciální kartáček na jazyk zabrání pachu z úst i depresiFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

2. Poruchy štítné žlázy: Ponižování i nedocenění

Barometrem emocí je především štítná žláza. Kolísáním nálad dostává pořádně zabrat, je totiž zodpovědná za vyplavování hormonů, které s těmito pocity souvisí. Není tedy divu, že potíže s onemocněním štítné žlázy se týká osmkrát častěji žen než mužů, jsou obecně více emotivní. Máte-li ve zvyku neříkat naplno, co si myslíte a potlačovat svou bolest, zůstávají nevyřčené pocity ležet ve vašem hrdle a stávají se příčinou disfunkce štítné žlázy.

Louise Hay, autorka knihy Uzdrav své tělo, se domnívá, že za sníženou funkcí štítné žlázy stojí sebelítost, pocit ponížení a lpění na minulosti. Zvýšenou funkci podle ní vyvolává vztek, pocit nedocenění druhými nebo přehnané ambice.

3. Bolest v zádech: Dlouhodobý stres

Na stres reaguje každičký sval ve vašem těle zvýšenou aktivitou, stažením či křečí. „Krátkodobě může být stres užitečný, dlouhodobě ale dochází k únavovým bolestem a v případě opravdu dlouhé doby může dojít ke změnám stavby těla. Stres může zapříčinit změnu držení těla, blokády a svalové napětí, které se stává zdrojem bolesti hlavy a zad,“ popisuje fyzioterapeut Kryštof Kuba z První certifikované McKenzie kliniky.

Foto: kitzcorner, Shutterstock.com

Bolest zad je nejčastější chronická obtíž, je to daň našemu sedavému životuFoto: kitzcorner, Shutterstock.com

4. Trávicí obtíže: Pocit nemilovanosti

Také trávicí systém je protkaný neurony a žaludek reaguje na to, co prožívá mozek. Určitě to sami znáte, když jste zamilovaní, vůbec necítíte hlad. Tělo totiž vylučuje více hormonu serotoninu, který dokáže potlačit chuť k jídlu. Pokud se však cítíte opuštění a nemilovaní, potřeba jídla se může naopak zvyšovat, roste také chuť na sladké nebo nekontrolované přejídání se.

5. Gynekologické potíže: Za vším hledejte vztahy

Potlačené emoce mohou být i příčinou gynekologických obtíží od kvasinkové infekce přes problémy s otěhotněním až po karcinom děložního čípku. Nevyřešené potíže ve vztazích se podle doktora Rüdigera Dahlkeho, autora knihy Nemoc jako řeč ženské duše, často projeví v podobě myomů. Gynekologické potíže podle něj vznikají i v důsledku traumat z dětství, konfliktů s otcem, nespokojenosti s partnerem nebo kvůli syndromu prázdného hnízda, tedy stavu, kdy děti přestávají svoje matky potřebovat a opouštějí domov.

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Gynekologické problémy mohou pocházet z nedostatku láskyFoto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Problémy řešte komplexně

Máte-li vleklé potíže zdánlivě bez příčiny, zkuste hledat nejen jejich fyzického původce. Na propojení psychických vlivů a fyzických projevů se zaměřuje psychosomatika. Dnes najdete dokonce specializovaná psychosomatická pracoviště, která vám pomohou odhalit, zda za vaším onemocněním nejsou právě duševní procesy. Za konzultaci sice zaplatíte, ale můžete vyzrát na vleklé ekzémy, neplodnost, úporné průjmy a další nepříjemné potíže.

Relaxujte a mluvte otevřeně

Je-li ve stresu vaše mysl, trpí i tělo. S dlouhodobým stresem je potřeba pracovat, snažit se ho eliminovat a vhodným způsobem relaxovat. Pracujte také s negativními emocemi, které vás ovládají, ať už je to konflikt s kolegyní, nebo nedořešené trauma z dětství. Někdy pomůže vypovídat se kamarádce, zklidnit se na lekci jógy, můžete si zkusit začít psát deník nebo řešit své problémy na terapii.

Reklama

Související témata:

Načítám