Hlavní obsah

Nehty pod lupou: Co prozradí o vašem zdraví?

Foto: thinkstock

Kdy jste naposledy viděly své nehty?Foto: thinkstock

Reklama

Ne nadarmo se říká, že vlasy a nehty jsou zrcadlem vašeho momentálního zdravotního stavu. Pokud máte již nějaký čas neurčitý pocit, že možná není s vaším tělem tak úplně všechno v pořádku, zkuste následující – kupte si odlakovač.

Článek

Některé ženy se s krásnými nehty již narodí, jiné se musí celý život moc snažit, aby jim jejich „drápky“ nedělaly ostudu. Kvůli dokonalému vzhledu nehtů jste si zvykly používat mnoho nejrůznějších kosmetických „zlepšováků“ – lakujete, zdobíte či lepíte umělé náhražky. Většinou tak skutečný stav oněch neustále zkrášlovaných plošek zahlédnete jen na pár minut. A to je z hlediska vašeho zdraví velká škoda. Zkuste občas odstranit veškeré maskovací vrstvy a důkladně si své nehty, i ty na nohou, prohlédněte.

Z více úhlů

Při hodnocení aktuálního stavu nehtů sledujte jejich tvar při pohledu shora, profil zepředu, vzhled nehtové plochy, barvu a kvalitu této rohoviny. To vše v souhrnu může napovědět diagnózu mnohdy skrytého zdravotního problému. Dermatoložka MUDr. Eliška Jugová vysvětluje: „Změny nehtových plotének mohou být buď vrozené, či být projevem nemocí kožních nebo i těch celkových. Jednoznačná příčina se však hledá velmi těžce – například změna tak typická, jako je lžičkovitý až miskovitý vzhled nehtu, se může vyskytovat při anemii, při nedostatku železa, může ale být právě i vrozená, vzniknout poleptáním kyselinou nebo být způsobena nepřiměřeným úbytkerm váhy vinou nějakého onemocnění.“

Foto: thinkstock

Nehty toho na vás prozradí více, než jste si možná myslelyFoto: thinkstock

Pojďme se podívat zblízka na vaše nehty...

Nehtová nápověda

Bílé skvrny – mohou být znakem nadměrného hromadění kyseliny močové v těle. Pokud jsou nehty téměř bílé s tmavšími okraji, může jít o jaterní onemocnění, například hepatitidu. Přechází-li bílé zbarvení ve žluté, možná hůře vstřebáváte vápník a železo, nebo jich máte nedostatek.

Bledé zbarvení– naznačuje nedostatek železa, chudokrevnost, městnavé srdeční selhání, onemocnění jater či podvýživu. Někdy se tak projevuje i plicní infekce.

Namodralé nehty – mohou být příznakem nedostatku kyslíku v organismu. Velmi jemný namodralý nádech signalizuje některá stadia cukrovky.

Podélné drážky – lze hodnotit jako známku špatné činnosti zažívacího systému. Drážky na palci jsou časté u kuřáků. Podélné brázdičky na nehtech dále mohou značit špatné prokrvení, celkově oslabený organismus nebo psoriázu (lupénku).

Příčné rýhy – odkazují na dlouhotrvající nemoc, vyšší obsah zplodin v organismu, infekci, nedostačující výživu bez vitaminů a minerálů nebo špatnou dietu.

Lámavé či třepivé nehty – možná jde o zvýšené vápenatění cév. Třepení bývá často spojeno se sníženou činností štítné žlázy nebo může naznačovat zánět kdesi v organismu.

Ploché nehty s hrbolky – takové jsou nehtové plošky při chudokrevnosti. Mají-li podobu lžičky, máte zřejmě nedostatek železa.

Tvar paliček – pokud vaše nehty vyčnívají a mají kulovitý až paličkovitý tvar (na konci se rozšiřují), může to naznačovat slabost plic a srdce, tuberkulózu či onemocnění štítné žlázy.

Červená barva– jsou-li vaše nehty až nepřirozeně červené, jde většinou o nadbytek červených krvinek.

Žluté nehty– nejčastěji se jedná o plísňovou infekci. Ale pokud nejste silné kuřačky, může tato barva i upozornit na slabá játra, poruchu štítné žlázy, onemocnění plic, diabetes nebo lupénku.

Nepravidelné rýhy– máte-li povrch nehtů zbrázděn rýhami a prohlubněmi, jde možná o jeden z časných příznaků lupénky nebo zánětlivé artritidy. Časté jsou v tomto případě i barevné skvrny na nehtech. Lupénka totiž zhruba u deseti procent případů začíná právě na nehtech.

Tmavý pruh pod nehtem – v tomto případě s návštěvou lékaře opravdu neváhejte! Tímto způsobem se často projevuje melanom, což je velmi nebezpečný typ rakoviny kůže.

Foto: thinkstock

Nezapomínejte ani na nehty na nohouFoto: thinkstock

Neplatí pro každého

Diagnostika vycházející ze stavu a vzhledu nehtů rozhodně nemůže nahradit odborná lékařská vyšetření ( Víme, na která vyšetření máte u lékaře nárok. Zdarma!). Jde spíše o ukázku toho, jak jsou jednotlivé části vašeho těla provázané. A i tenhle mechanismus funguje u někoho více, a u jiného vůbec. Diplomovaný podiatr Jaroslav Fešar říká: „Žádný odborník si netroufne stanovit diagnózu pouze podle stavu nehtů, jsou však obrovskou nápovědou. A je mnoho onemocnění či poruch, kde již dermatologové dokážou díky svým zkušenostem téměř se stoprocentní přesností odhadnout konkrétní problém“.

Takže při první skvrnce na nehtu nepropadejte panice, spíše se zamyslete nad tím, zda vám organismus cosi nenaznačuje. Prevenci se totiž nevyplatí podceňovat, zvláště když Nové přístroje odhalí nemoc bez odběru krve a bezbolestně!.

Reklama

Načítám