Hlavní obsah

Nejen za historickými památkami: nejkrásnější stavby moderní architektury

Foto: trabantos, Shutterstock.com

Foto: trabantos, Shutterstock.com

Reklama

Po dvou letech, kdy putování po světě nebylo snadné, se situace v tomto ohledu pomalu v dobré obrací. Nastává čas opět si plnit své cestovatelské sny. Třeba vyrazit podívat se na největší světové unikáty moderní architektury.

Článek

Lidská tvořivost nezná hranic, a když se podaří ty nejodvážnější nápady zrealizovat, stojí to za pozornost. Rozhodně to platí o těchto stavbách, které vznikly v posledních sto letech a dnes patří mezi turisticky nejvyhledávanější místa světa. Seznamte se.

1. Lotosový chrám, Nové Dillí

Jako otevřený lotosový květ plovoucí na vodě, tak působí z ptačího pohledu Lotosový chrám v indickém Novém Dillí. Famózní stavba, která je památníkem víry Bahai (poměrně nové synkretické náboženství vycházející z křesťanství, islámu i buddhismu), byla dokončená roku 1985 a pro turisty je stejným lákadlem jako nedaleký Tádž Mahal ze sedmnáctého století nebo Eiffelovka ve Francii. Architekt Fariborz Sahba svatyni sestavil z 27 volně stojících listů krytých mramorem a kolem nich rozmístil devět vodních nádrží. Proto působí, jako by plul na vodě.

Foto: Roop_Dey, Shutterstock.com

Lotosový chrám se stal vyhledávanější než Tádž MahalFoto: Roop_Dey, Shutterstock.com

2. Kubické domy, Rotterdam

Největším lákadlem Rotterdamu, a pro někoho možná celého Holandska, je Kubuswoningen neboli kubické domy. Komplex žlutošedých šikmých domů krychlového tvaru vznikl mezi lety 1982—1984 podle návrhu architekta Pieta Bloma. Celkem je tu 38 domků a jsou běžně užívané. Ve většině žijí stálí obyvatelé, některé slouží ke krátkodobému ubytování. V jednom z nich je muzeum, takže pokud chcete nahlédnout dovnitř, máte možnost.

Foto: trabantos, Shutterstock.com

Domků je celkem 38 a ve většině žijí stálí obyvateléFoto: trabantos, Shutterstock.com

3. Burdž Chalífa, Dubaj

I když si třeba na mrakodrapy moc nepotrpíte, dubajská chlouba Burdž Chalífa je pro každého milovníka architektury něco jako nepsaná povinnost. Budova, která byla dokončená v roce 2010, je totiž držitelem několika rekordů. Kromě toho, že je se svými téměř 830 metry vůbec nevyšší na světě, je také nejvyšší obyvatelnou stavbou i nejvyšší nekotvenou stavbou. V budově se nachází hotel a na 700 luxusních bytů a kanceláří.

Foto: Tomasz Czajkowski, Shutterstock.com

Nejvyšší budova světa je v DubajiFoto: Tomasz Czajkowski, Shutterstock.com

4. Kostel na Temppeliaukio, Helsinki

Ve čtvrti Töölö ve finských Helsinkách se nachází unikát z roku 1969, který zvenku není moc vidět. Temppeliaukion kirkko, jak zní jméno kostela ve finštině, je totiž vytesaný do žulové skály. Za návrhem stojí bratři Timo a Tuomo Suomalainenovi a stavbě se někdy žertem říká kostel rocku. Je to díky tomu, že chrámová místnost, která byla vyhloubená pomocí náloží, má vynikající akustiku. Proto se zde krom bohoslužeb služeb konají také různé koncerty.

Foto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

Podobný kostel nikde neuvidíteFoto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

5. Fallingwater, Pensylvánie

Hluboko v lesích na břehu horské bystřiny Bear Run, zhruba 70 kilometrů od města Pittsburgh v americkém státě Pensylvánie, stojí jeden z nejslavnějších moderních obytných domů na světě. Jeho autorem je architekt Frank Lloyd Wright, který jej vystavil mezi lety 1935 až 1937. Když lokalitu s hustými lesy a říčkou objevil, byl natolik uchvácen, že se rozhodl postavit dům, který do sebe své okolí vstřebá. Známý je jeho výrok: „Chcete přece žít s vodopádem, nikoli jen s pohledem na něj.“

Foto: Sean Pavone, Shutterstock.com

Dům Fallingwater působí, jako by vodopád byl skutečně jeho součástíFoto: Sean Pavone, Shutterstock.com

6. Vila Tugendhat, Brno

Za architektonickými skvosty nemusíte nutně cestovat přes oceán, vlastně ani za hranice. Jeden věhlasný světový unikát, za nímž jezdí turisté z celého světa, máme v Brně. Vila Tugendhat (podívejte se na video) je u nás jedinou moderní stavbou zapsanou na seznam UNESCO a řadí se mezi čtyři nejdůležitější vily světa, respektive ty, které nejvíce ovlivnily tvorbu jiných architektů. Za funkcionalistickou stavbou s unikátním konstrukčním a technickým řešením stojí proslulý architekt Ludwig Mies van der Rohe, postavena byla mezi lety 1929 a 1930.

Foto: jn.koste, Shutterstock.com

Vila Tugendhat patří mezi nejslavnější stavby svého druhu na světěFoto: jn.koste, Shutterstock.com

Reklama

Načítám