Hlavní obsah

Nejlepší houby nakyselo? Václavky! Tenhle recept vás přesvědčí

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Před pár dny jsme oslavili svátek svatého Václava, což je v houbařském kalendáři důležité datum – právě na přelomu září a října vrcholí sezona sběru hub václavek. Ty se skvěle hodí na zavařování, a pokud jste to ještě nezkoušeli, je na čase!

Článek

Václavky v podstatě nemůžete špatně určit. Rostou v tak typických trsech zejména na starých pařezech, že nejdou přehlédnout. Sbírejte rovnou jen klobouky, a pokud možno jen mladých plodnic – ty jsou totiž nejlepší. Nohy klidně nechte v lese, ke zpracování se nehodí. Nezapomínejte, že václavky jsou za syrova jedovaté a je třeba je důkladně tepelně zpracovat. Jsou proto naprosto nevhodné k sušení, nakládání do soli nebo zamrazování!

Václavky naložené nakyselo

Na 5–6 skleniček potřebujete: asi 400 g klobouků václavek, 1 cibuli, 1 mrkev, ½ petržele, podle chuti můžete přidat i beraní rohy nebo feferonku, celý černý pepř, bobkový list, hořčičné semínko

Na 3 litry vody ke svaření potřebujete: 3 lžíce soli, 3 rovné lžičky celého černého pepře, 9 kuliček nového koření, 2 velké bobkové listy, ½ celeru

Na lák potřebujete: 250 ml klasického octa, lžíci soli, 2 lžíce cukru krupice, 10 tablet umělého sladidla, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 15 kuliček černého pepře, 2 hřebíčky, 2 lžičky hořčičného semínka, lžičku plodu koriandru

Postup: V hrnci přiveďte k varu tři litry vody s uvedenými surovinami a očištěnými houbami. Vařte asi 25 minut, václavky jsou hodně tuhé. Houby byste měli svařit hned v den sběru, samotné zavaření už pak počká do následujícího dne. Během varu sbírejte tvořící se pěnu. Pak slijte a nechte trochu okapat. Všechny ingredience na lák asi pět minut svařte. Do skleniček rozdělte zeleninu pokrájenou na kousky – může tvořit až třetinu objemu. Čím více, tím lépe. Přidejte pár kuliček pepře, kousek bobkového listu a trochu hořčičného semínka. Do skleniček napěchujte předvařené houby a zalijte horkým lákem, klidně i s použitým kořením. Dobře uzavřete. Sklenky položte do hrnce, na jehož dno jste dali utěrku, aby o sebe tolik nebouchaly. Zalijte vodou do ¾ výšky skleniček a 20 minut za mírného probublávání zavařujte.

Jaké houby se zavařují u vás doma?

Reklama

Související témata:

Načítám