Hlavní obsah

Nejlepší sporty pro zdravé srdce? Víme, které to jsou!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodli jste se v novém roce nejen zhubnout, ale také udělat něco pro své zdraví? Pak byste měli vědět, jaký druh sportu si zvolit. Vybrali jsme pro vás výčet aktivit, kterými nejen shodíte, ale ještě posílíte většinu svalů na těle, včetně toho nejdůležitějšího – srdce.

Článek

Sporty, při kterých pracují všechny svaly, nebo alespoň většina z nich, jsou zároveň výjimečně prospěšné pro srdce. Proč tomu tak je? Důvod je jednoduchý: čím více svalů je zapojeno, tím důkladněji musí srdce pracovat, čímž se zároveň posiluje.

Běh nebo jogging

Výhodou zapojení spousty svalových skupin je to, že se nepřetěžuje pouze jedna část těla. Jedním z vhodných sportů pro zdravé srdce je proto například běh, jogging, rychlá chůze nebo nordic walking s holemi. Všechny tyto aktivity mají velmi podobné účinky. Na rozdíl od běhání, které nemohou dělat všichni, ať už kvůli velké nadváze či kvůli problémům s koleny či kotníky, je chůze ideální pro každého. S holemi navíc zapojíte kromě nohou i horní polovinu těla – ramena, záda i předloktí, takže posilujete kompletně celé tělo, a to přitom velmi přirozeně. Díky zapojení ještě většího procenta svalů s holemi spálíte až o 20 procent kalorií víc než bez nich.

Foto: Daniel Jenny, Shutterstock.com

Nordic walking je jeden z nejzdravějších sportů, jak z hlediska srdce, tak pohybového aparátuFoto: Daniel Jenny, Shutterstock.com

Intervalový trénink

„Skvělou prevenci proti srdečním onemocněním představuje i intervalový trénink. Při něm dochází opakovaně ke zrychlení a zpomalení srdeční frekvence, což přispívá k dobré kondici cév i spalování kalorií. Zařazení intervalů, například do běžeckého tréninku, navíc rozvíjí aerobní energetické schopnosti,“ říká Mgr. Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours. Zjednodušeně řečeno jako zdroj energie využijete tuk, a nikoli svaly, což znamená, že začnete hubnout.

Intervalový trénink je přerušované cvičení, při kterém dochází k částečnému zotavení organismu, a díky tomu se zlepšuje výkonnost a výdrž. Skládá se z opakování krátkých úseků cvičení s extrémním úsilím a odpočinku. Přestávky jsou tak dlouhé, aby umožnily dostatečnou regeneraci, ale zároveň zachovaly zvýšenou činnost srdce a tím ho posílily.

Ve spojení se správně poskládaným jídelníčkem se díky intervalovému cvičení navíc zbavíte nadbytečného tuku, a to opravdu efektivně.

Plavání, veslování i běžky

Srdci prospívají všechny vytrvalostní sporty, jako je běžecké lyžování, plavání, pilates nebo třeba veslování. Kondiční plavání je navíc ideální i pro velmi obézní lidi. Voda nadnáší jejich váhu, tudíž nezatěžují svůj pohybový aparát.

Největší chybou podle odborníků je, když se netrénovaný člověk rozhodne vše naráz změnit a začne se silovým sportem. Tedy s těmi aktivitami, při kterých je nutné jednorázově vyvinout extrémní množství energie. „Pokud vám chybí dostatečný trénink a pustíte se do extrémního sportu či tréninku, jako je třeba náročný běžecký terén, sprinty, posilování s nepřiměřeně těžkou hmotností a podobně, dojde ke zvýšení hladiny adrenalinu, silně se zatíží srdce a v nejhorším případě může dojít i k infarktu,“ varuje Kateřina Hollerová. Nejlepší je mírný stupeň aktivity po delší dobu než silový trénink.

Foto: AYA images, Shutterstock.com

Běh na lyžích je typický vytrvalostní sport, a proto je pro zdravé srdce vhodnýFoto: AYA images, Shutterstock.com

Vsaďte na kolo

Také jízda na kole vykazuje skvělé výsledky v posílení srdečně-cévního systému. Čím více kopců a vyšší rychlost jízdy, tím lépe. Při jízdě do kopce se zrychluje dech, srdce musí pracovat rychleji a protéká jím více krve, čímž ho opět posiluje.

„Spinning a cyklistika zvyšují vitální kapacitu plic a jsou výbornou prevencí kardiovaskulárních chorob, pomáhají v pálení tuků a posílení svalů dolních končetin. Výhodou je, že je to sport pro všechny věkové kategorie bez ohledu na hmotnost jedince a jeho kondici,“ doplňuje fitness trenérka a výživová poradkyně Mgr. Alena Vídeňská.

Nezapomínejte na přípravu

Čím srdci, svalům ani kloubům určitě neprospějete, je rychlý začátek bez rozcvičky. Je třeba připravit celé tělo, tedy i cévy a srdce na to, že budou zatíženy. To nejlépe uděláte tak, že se postupně rozehřejete. Přípravě byste měli věnovat 15 až 20 minut. Nejenže zahřátím organismu předejdete celé řadě zdravotních rizik, ale ještě tím zlepšíte svůj následný sportovní výkon.

Jaký sport preferujete vy?

Související témata:

Načítám