Hlavní obsah

Nejste ve spárech manipulátora? 5 technik, jak ho odhalit

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Život s manipulátorem. Jedno z největších nebezpečí, které vás může v lásce potkat. Většinou totiž vůbec netušíte, že jste v jeho spárech, že jste jen prostředkem k ukojení jeho potřeb a že pomalu ale jistě přestáváte být sami sebou. Jak poznáte, že vás chce partner ovládat?

Článek

Manipulace má mnoho podob. Může se tvářit jako láska či neutuchající obdiv, ale samozřejmě i jako tvrdý nátlak plný výhružek. Čím je manipulace nenápadnější, tím je nebezpečnější. Nejhorší totiž je, když jste jen loutkou, ale nemáte o tom ani ponětí, protože bránit se něčemu, o čem ani nevíte, je v podstatě nemožné.

5 nejčastějších technik manipulátora. Jakmile to na vás někdo zkusí, rychle pryč.

1. Já jsem tady pán!

Začneme technikou, která sice vypadá nejděsivěji, ale je nejlépe rozpoznatelná, tudíž je šance, že se začnete bránit včas.

Je to prvoplánové zastrašování – manipulátor křičí, nadává, rozkazuje či zakazuje, vyhrožuje, snaží se ve své oběti vyvolat strach. Všemi prostředky dává najevo, že on je tu pán a vy ten, kdo musí poslouchat. Často dochází i na fyzické násilí či psychické týrání.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Když na vás někdo pořád křičí, nadává vám, omezuje vás, máte výhodu aspoň v tom, že manipulátora snadno rozpoznáte. Vy nebo vaši blízcíFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

2. Bez tebe to nezvládnu

Tato technika je typická spíš pro ženy, ale nezdráhají se ji použít ani leckteří muži. Je to hra na chudáčka, manipulátor vyvolává naprosto cíleně a promyšleně soucit.

Pronáší výroky typu „nemůžeš mě opustit, protože bez tebe jsem nic“, „miluju tě víc, než svůj život, tohle mi přece nemůžeš dělat“, „neodcházej, zemřu steskem“ a podobně. K tomu připočtěte srdceryvný pláč, mnohdy předstírání zdravotních obtíží nebo vyhrožování sebevraždou.

Většinou se těmto manipulátorům daří. Koneckonců, který chlap by odešel na pivo s kamarády, když se jeho žena drží za srdce, těžce dýchá a vypadá, že se o ni pokouší infarkt?

3. Já také přece nikam nechodím

Tohle je zákeřná technika. Manipulátor se totiž ke své oběti chová velmi hezky, pomáhá jí, je k ní pozorný, je ochotný a nápomocný. Ale věřte, že každý dobrý skutek má nejen dobře promyšlený, ale také uložený hluboko v paměti a až přijde vhodná chvíle, připomene vám ho.

Tady totiž platí jednoduchá matematika – něco za něco. Až to budete nejméně čekat, přijdou nenápadné výčitky a připomínky typu „jak můžeš jet na víkend pryč, já také zrušil víkend s kamarády, jen abych mohl být s tebou“.

4. Obětoval/a jsem ti celý život

I tahle technika je typická především pro ženy, obzvláště matky. Snaží se vše zvládnout samy, vytvořit dokonalou rodinnou pohodu, obstarat děti, vařit teplé večeře, žehlit manželovy košile, být prostě tak trochu jako z filmu Stepfordské paničky. Jakoukoli nabídku pomoci odmítají, předstírají, že takhle je to v pořádku, ale vlastně samy sebe dobrovolně staví do role toho, kdo se obětuje.

A za to očekávají obdiv, vděčnost a bezmeznou lásku. Nejčastěji z jejich úst vycházejí věty typu „vždyť to dělám pro tebe, ne pro sebe“ či „obětovala jsem ti nejlepší léta“. Jednoduše se snaží ve svých protějšcích vyvolat pocit, že jim něco dluží, že stále nesplatili dluh, který vůči své ženě (nebo matce) mají.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Obzvlášť ženy mají sklony stavět se do role toho, kdo se obětoval, ať už partnerovi nebo dětem. I to je způsob manipulaceFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

5. Všechno obstarám

I tady je péče prostředkem manipulace. Manipulátor svou oběť bezmezně miluje, stará se o ni až s dojemnou pečlivostí, se vším pomáhá, všude svého partnera doprovází a okolí ho vnímá jako dokonalého partnera.

Jenže ve skutečnosti je to pavouk, který potichu a nenápadně splétá kolem své oběti důmyslnou síť, z níž brzy nebude úniku.

Aniž si toho všimnete, přijdete o své koníčky (máte jen ty společné), o své přátele (kam bychom chodili, spolu nám je nejlíp) a jakýkoli čas jen pro sebe, protože i když si chcete jen skočit pro rohlíky, on vás jednoduše doprovodí (na tom přece není nic špatného).

Žila jste někdy s manipulátorem? 

Reklama

Načítám