Hlavní obsah

Největší kosmetické katastrofy! Víme, co v létě ničí vaši pleť i vlasy a jak to zachráníte

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přejete si, aby léto nikdy neskončilo? Můžeme vám říct, že pokožka ani vlasy vaše nadšení nesdílejí. Sluneční paprsky a horko jim dávají pořádně zabrat a bez viny není ani chlorovaná či mořská voda. Jak se bránit proti nejčastějším kosmetickým průšvihům?

Článek

Jestli nechcete pokožku a vlasy dávat do kupy ještě na podzim, přečtěte si, jak si poradit s těmi nejběžnějšími letními průšvihy. Co funguje jako první pomoc na spáleniny, jak se vypořádat se zhoršujícím se akné a které přípravky vrátí vaši chlorem vysušenou kštici do formy – na to jsme se zeptali zkušených dermatoložek i kadeřníka.

Spáleniny od sluníčka

Pakliže jste podcenily sílu slunce, nebo naopak přecenily výdrž ochranného krému (čím nižší faktor, tím častěji se musíte přemazávat), sáhněte po hojivých pěnách nebo sprejích. „Před jejich aplikací je vhodné kůži osprchovat a umýt pH neutrálním mýdlem,“ říká MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka sítě klinik plastické a estetické chirurgie Medicom Clinic, a dodává: „Ve složení těchto přípravků je kromě hydratačních a zklidňujících látek vhodné hledat i antioxidanty, jejichž nejčastějšími zástupci jsou vitaminy E a C.“

Nemáte zklidňující přípravek po ruce? Pak projděte zásoby v kuchyni. „Pokožku zchladí také obklady ze zeleného čaje nebo jogurtu,“ radí dermatoložka s tím, že když jde o větší spáleniny, vyplatí se vyhledat kožního lékaře, který potřebné přípravky předepíše.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): péče na obličej a tělo s okamžitým chladivým efektem Photoderm After sun, Bioderma, 359 Kč za 500 ml; pěna s 6 % panthenolu Panthenol, Generica, 107 Kč za 150 mlFoto: Archiv firem

Pleť jako Sahara

Letní období je pro pokožku vážně náročné. „Kvůli slunečním paprskům rychle vysychá, stává se dehydrovanou, a tak se na ní o to rychleji vytvářejí jemné linky a vrásky,“ varuje MUDr. Markéta Majerová z Medicom Clinic s tím, že byste neměly zapomínat na doping v podobě pořádné hydratace. „Skvělou práci odvedou především krémy s kyselinou hyaluronovou, která je tělu vlastní a za hydrataci přímo zodpovídá,“ doporučuje Markéta Majerová. Pod krém je vhodné používat výživná séra a nevynechávejte ani pravidelné hydratační masky.

Nezapomínejte samozřejmě ani na tělo. „Osvědčené jsou krémy s glycerinem a vitaminem E,“ radí Markéta Majerová s tím, že dobrými pomocníky jsou i nejrůznější tělové oleje.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): fluidní hydratační krém s kyselinou hyaluronovou, pupalkovým a makadamovým olejem Eisenberg, prodává Sephora, 1490 Kč za 50 ml; hypoalergenní tělové mléko s máslem z karité, glycerinem a termální vodou Lipikar Lait, La Roche-Posay, 359 Kč za 200 mlFoto: Archiv firem

Zhoršení akné

Slyšely jste, že sluníčko zlepšuje stav akné? Bohužel je to přesně obráceně. „Projevy akné se mohou v důsledku UV záření a intenzivnějšího pocení zhoršit. Kůže se brání zvýšenou tvorbou rohové vrstvy, která ucpává vývody mazových žlázek, a na vině jsou často i velmi mastné fotoprotektivní krémy, které zanášejí póry a způsobují vznik komedonů,“ vysvětluje MUDr. Lucia Mansfeldová, dermatoložka Perfect Clinic Dermatology.

Jaká péče je tedy vhodná? „Na léčbu akné v létě používejte méně agresivní krémy s kyselinou azelaovou, která pleť v kombinaci se sluncem nedráždí. Samozřejmostí by mělo být každodenní čištění pleti šetrným pěnivým gelem nebo micelární vodou,“ radí dermatoložka.

A jak je to s opalovacím krémem pro problematickou pokožku? Na obličej si určitě pořiďte samostatnou lahvičku. „Volte speciální přípravky pro tento typ pleti, zpravidla jde o spreje nebo aquafluidy a zamiřte pro ně do lékárny,“ doporučuje Lucia Mansfeldová.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): léčivý krém na akné Skinoren s kyselinou azelaovou, 219 Kč za 30 g; zmatňující fluid pro eliminaci nedokonalostí se SPF 30 Photoderm AKN Mat, Bioderma, 439 Kč za 40 mlFoto: Archiv firem

Podráždění v zóně bikin

Holíte se klasickou žiletkou? Pak jste se možná s nepříjemnou vyrážkou setkaly také. Nejproblematičtější bývá oblast třísel, kde často dochází k podráždění. Jak potíže řešit, radí Lucia Mansfeldová: „Těsně po mechanickém holení dochází ke vzniku zánětlivých papulek v místě odstranění chloupku, které by se měly běžně hojit a mizet do dvou až tří dnů. Někdy však dojde ke vzniku bolestivých zánětlivých papul až hnisavých pustulek a tehdy je vhodné použít lihový roztok s lokálním antibiotikem, který vám předepíše dermatolog.“ Nejde-li o nic velkého, pomůže i pár kapek léčivého tea tree oleje. Parfémovaným krémům se vyhýbejte obloukem a po holení v zóně bikin používejte zásyp.

Foto: Archiv firem

Na foto: Tea Tree Oil, The Body Shop, 290 Kč za 10 ml; hedvábný pudr pro zklidnění pokožky celého těla, Dr. Hauschka, 629 Kč za 50 gFoto: Archiv firem

Chlor jako nepřítel vlasů

Už se vidíte, jak skáčete do bazénu? Než si začnete plánovat další návštěvu koupaliště, zamyslete se nad stavem svých vlasů a v nejbližším možném termínu jim tohle trápení oplaťte péčí. Chlorovaná voda skýtá dva problémy: porost hlavy vysušuje a odbarveným blondýnkám ničí vysněný odstín. Nebojte, zdravá kštice vám po pár vykoupáních nezezelená, ale nehezký nádech získat může. „Chlor v bazénech vlasům a barvě opravdu neprospívá. V dnešní době ale naštěstí existuje mnoho přípravků, které je ochrání a vyživí,“ říká kadeřník a bojovník za vlasy krásnější Michal Zapoměl.

A jak je to s ochranou pracně docíleného odstínu? „Žloutnutí je nutné vybalancovat řadami pro blondýnky, které perfektně opečovávají barvu a zároveň navracejí živost a tónování jak v chladných, tak i teplých odstínech,“ vysvětluje Michal Zapoměl.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): vyživující vlasový olej Gold Lust, Oribe, 1595 Kč za 100 ml; šampon s neutralizačními účinky proti žlutým tónům Silver, Sachajuan, 580 Kč za 250 mlFoto: Archiv firem

Blednutí barvy

Ohroženy nejsou jen blondýnky – blednutí vlasové barvy se bohužel týká úplně všech. „K létu zkrátka patří a neovlivňuje ho jen sluníčko samotné, ale i zmiňovaný chlor nebo mořská voda. Doporučit mohu šampony, které blednutí zabraňují, a celkově řady pro barvené vlasy, které poskytují vyváženou péči v létě i po něm,“ říká kadeřník. Pro posílení péče používejte masky určené speciálně pro barvené vlasy nebo ochranné spreje.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): hydratační čisticí krém ideální pro barvené vlasy Cleansing Crème for Moisture & Control, Oribe, 1345 Kč za 250 ml; dvousložkový ochranný sprej Ultimate Color Repair, Paul Mitchell, 539 Kč za 150 mlFoto: Archiv firem

A jaké jsou vaše letní tipy pro krásu?

Reklama

Načítám