Hlavní obsah

Atopický ekzém vás může dostihnout i v dospělosti

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres a svědění. To jsou každodenní průvodci lidí postižených atopickým ekzémem. V současnosti se s touto chorobou potýká až 20 procent populace! A pomoc je stále v nedohlednu. Co tedy s tím?

Článek

Atopická dermatitida neboli atopický ekzém je chronické neinfekční zánětlivé onemocnění kůže. Nedostatečná tvorba kožních tuků (lipidů) vede k poruše funkce kožní bariéry. Kůže pak není schopná bránit se běžným vnějším i vnitřním vlivům, jako jsou bakterie, alergeny, prach atd. Projevuje se to – u dospělých i dětí – extrémně suchou pokožkou, jejím olupováním, praskáním a neschopností vázat vodu.

Příznaky atopického ekzému

Kůže je tak neustále podrážděná a svědí. Objevují se hrubá ložiska v loketních a kolenních jamkách, na obličeji, na krku… Škrábání sice uleví, ale celkový stav zhoršuje. „I když ekzém díky péči nebo jiným vlivům ustoupí, akutní vzplanutí se opakují stále dokola. Pacienti se s problémy vyrovnávají obtížně, fyzicky i psychicky, léčení je těžké a dlouhé,“ popisuje kožní lékařka Miloslava Moskalyková Rusková z dermatologické ordinace Cled.

Příčiny: Co je to atopie?

Co je to atopie? Jedná se o vrozenou náchylnost k přecitlivělosti na alergeny, která může vést k propuknutí alergií, ekzému či astmatu. „Zda se tento sklon projeví, ovlivňuje kombinace mnoha zevních a vnitřních vlivů, které mohou propuknutí nemoci vyprovokovat a rozhodují i o jejím průběhu a trvání,“ vysvětluje lékařka. Většina dětí z ekzému vyroste, dispozice je ovšem celoživotní, ekzém se jednou provždy nedá vyléčit tak, aby se už nevrátil! Někoho ovšem může trápit celý život a jinému se projeví až v dospělosti.

Foto: Profimedia

Svědění a ne zcela krásný vzhled kůže mohou nemocného psychicky deptatFoto: Profimedia

Léčba: vyhýbejte se rizikovým faktorům

Atopici se musejí vyhýbat provokačním faktorům, a to i v době, kdy se ekzém neprojevuje. Potvrzenou roli vyvolávače má stres, potravinová intolerance, hormonální vlivy a také výkyvy počasí (stav kůže se zhoršuje na podzim a na jaře) a také známé alergeny (roztoči, prach, pyl, peří, zvířata, bakterie, plísně, ale i některé kovy a parfémy.)

Co opravdu pomůže na atopický ekzém

Atopické kůži nesvědčí parfémovaná kosmetika a také čisticí prostředky! Bez dostatečné ochrany kůže může jejich působení trvale zničit schopnost tvorby tuku. U ekzematiků je také nutné nepodceňovat výběr povolání. „Pro atopiky není vhodné pracovat tam, kde kůže často přichází do styku s vodou, například jako kadeřnice,“ radí Miloslava Moskalyková Rusková.

Péče o pokožku postiženou atopickým ekzémem spočívá v neustálém ošetřování, ale také v úpravě životního stylu. Základem léčby jsou emoliencia – promazávací tělová mléka, krémy, masti a koupelové oleje. Působí i preventivně, jako doplněk k lékům od lékaře. Dále je nutné vyhýbat se spouštěčům a situacím, které mohou vyvolat výsev či zhoršení ekzému. Při vážných potížích se užívají masti s kortikoidylokální imunomodulancia, což jsou léčebné krémy, které dokážou snížit zánět a posílit imunitu přímo v nejhůře postižených místech.

Foto: Profimedia

Existuje množství podpůrných mastí, které pomáhají pokožce vázat voduFoto: Profimedia

Prevence atopického ekzému

Proč u někoho problémy propuknou a u jiného nikoliv? Kondici kůže ovlivňuje i pestré společenství mikroorganismů (= mikrobiom), které žije na našem těle. Jedná se o bakterie, kvasinky, viry či roztoče.

„Sídlí zejména na pěti místech: na nosní sliznici, v ústní dutině, v trávicím a močopohlavním systému a samozřejmě na kůži. Jejich složení a množství je u každého člověka jiné,“ říká kožní lékařka Sladjana Iličová. Působí tak na naše zdraví, podílí se na kvalitě kožního imunitního systému, a to jak pozitivně, tak i negativně. I to by tedy mohl být další důvod – kromě známých spouštěčů –, proč se někomu atopická dermatitida vyhne a jinému ne. Za potížemi i za jejich zhoršením se tak mohou ukrývat třeba neodhalené infekce a chronické záněty.

Atopický ekzém

  • Jiný název - Atopická dermatitida
  • Popis - Neinfekční zánětlivé onemocnění kůže
  • Příznaky - Kůže je velice suchá, přecitlivělá, silně svědí, hrubne a je zarudlá. Projevy jsou různé, často se v místech ohybu (loket, koleno, krk) objevují popraskaná ložiska, která mohou mokvat, jindy se pupínky a ložiska udělají po celém těle.
  • Léčba - Ekzém nejde vyléčit, ale lze výrazně snížit projevy. Zásadní je každodenní ošetřování kůže emoliencii (promašťující nedráždivá kosmetika) a eliminace spouštěčů (alergeny, dráždivé látky, horko, stres…). Při zhoršení se užívají lokální kortikoidy a imunomodulancia.
  • Statistika - Jedná se o nejčastější kožní onemocnění.
  • Prevence - Vzhledem k různým spouštěčům je prevence nemožná.

Načítám