Hlavní obsah

Nejvhodnější materiál do koupelny? Rozhodně bambus!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemný, útulný a odolný vůči vodě i mechanickému poškození. Bambus je zkrátka ideálním materiálem do koupelny. Na co se používá a s čím ho sladit?

Článek

Dřevo patří mezi nejoblíbenější materiály. Je estetické, působí příjemně, hřejivě a místnost krásně zútulní. Má ale jednu nevýhodu - náchylnost vůči vlhkosti a vodě. Přestože se používají nejrůznější impregnace, které jeho odolnost zvyšují, existuje vhodnější alternativa. Sdílí všechny jeho přednosti a přidává k nim i své vlastní. Je to bambus. Co nabízí a na co všechno se používá?

Bambus jako ideální materiál

Bambus roste až 10x rychleji než dřevo, je to tedy snadno obnovitelný zdroj. Díky tomu, že se přirozeně vyskytuje v prostředí s vysokou vlhkostí vzduchu, nedělá mu voda sebemenší problém. Jen tak nenasákne vodou, je odolný vůči poškození a dlouhodobě si udržuje svou barvu. Navíc se na něm netvoří mikrobi, bakterie ani plísně, hodí se tedy pro alergiky. Čistí se velmi jednoduše - vystačíte si s teplou vodou.

Jaké barvy se k němu hodí

K dostání je ve světlém přírodním nebo tmavém odstínu. Zabarvení vzniká při zpracování, tmavé bývá vystavené vyšší teplotě a tlaku. Další odstíny se získávají mořením.

Bambus vypadá dobře především s neutrálními barvami. Skvěle k němu ladí bílá, černá a šedá, nic nezkazíte ani hnědou či béžovou. Chcete trochu barevnější kombinaci? Výborně se k němu hodí zelenkavá nebo vínová. Křiklavým barvám se vyhýbejte, s bambusem působí spíš rušivě. Z materiálů si s nejvíc rozumí s kovem a sklem.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Bambusový věšák na ručníky s židlí stojí 999 Kč. Dvojice rohových skříněk pod umyvadlo stojí 3397 Kč. Prodává IKEAFoto: Archiv firmy

Seženete nábytek i doplňky

Z bambusu si nábytek rozhodně vyberete. Pořídíte skříně, police, regály i koše na prádlo. Milovníky doplňků potěší především rámy na zrcadlo, háčky, držák na toaletní papír, sady na WC, dávkovače na tekuté mýdlo či klasické mýdlenky. K dostání jsou i kartáčky na zuby a hřebeny.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bambusový koupelnový regál (34 x 91 x 44 cm) se 2 úložnými košíky stojí 2119 Kč. Prodává Bonami. Stojan na ručníky (42 x 82 x 24 cm) stojí 699 Kč. Prodává ScontoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bambusový regál s košem na prádlo (40 x 95 x 31 cm) stojí 2490 Kč. Prodává Butlers. Bambusový koš na prádlo (výška 27 cm, průměr 34 cm) stojí 1309 Kč. Prodává Bella RoseFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bambusový organizér na kosmetiku se třemi vyjímatelnými boxy stojí 449 Kč. Prodává ETC Shop. Dávkovač na tekuté mýdlo o objemu 340 ml stojí 499 Kč. Prodává EmakoFoto: Archiv firem

Ručníky vhodné pro každého

Stále větší oblibě se těší osušky a ručníky z bambusových vláken. Jsou velmi jemné, měkké a díky antibakteriálním a hypoalergenním vlastnostem jsou vhodné pro alergiky. Nezadržují plísně, kvasinky nebo bakterie. Mají výbornou savost, sají až 4x lépe než bavlna.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Ručník (50 x 90 cm, 100% bambus) stojí 197 Kč; osuška (70 x 140 cm) stojí 361 Kč. Prodává Textil Servis. Sada obsahující ručník (50 x 100 cm, 90% bambus) a osušku (70 x 140 cm) stojí 499 Kč. Prodává 4homeFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Ručník (50 x 90 cm, 70% bambus) stojí 279 Kč; osuška (70 x 140 cm) stojí 579 Kč. Prodává Rodinné BaleníFoto: Archiv firmy

Podlaha, která vydrží vše

Učaroval vám bambus svými vlastnostmi a chcete víc než nábytek? Pořiďte si bambusovou podlahu. Do koupelny naprosto ideální, je totiž téměř nezničitelná: odolná vůči vlhkosti, vodě, chemikáliím, mechanickému poškození i ohni. Snadno se udržuje, stačí ji vytřít a jednou za čas navoskovat nebo nalakovat.

Na výběr je několik dezénů, nejlevnější jsou lisovaná prkna nebo mozaika poskládaná z různobarevných dílků. O něco dráž vás vyjde mramorový dezén, u kterého se lamela skládá z bambusových štěpin. Nejdražší je výrazný kontrastní vzor pojmenovaný zebra.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bambusová podlaha s dezénem mozaiky a podlaha s dezénem zebra, cena na vyžádání. Prodává Abrasiv, Divize AffinisFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Bambusová podlaha štěpkovaná v přírodní barvě stojí 1427 Kč (rozměr palety 1850 x 125 x 14 mm). Podlaha s karamelovým odstínem stojí 1394 Kč (1850 x 125 x 14 mm). Podlaha ve velmi tmavém tabákovém provedení stojí 1427 Kč (1850 x 125 x 14 mm). Vše prodává Domino KováníFoto: Archiv firmy

Bambus je skvělou ozdobou domácnosti

Chcete si dopřát i trochu jeho zeleně? Bambus lze v podmínkách našich interiérů pěstovat poměrně snadno. Při správné péči může vyrůst až do výšky jednoho metru. Sehnat se dá v běžném zahradnictví nebo květinářství. Existuje více druhů a každý z nich má trochu jiné požadavky na péči. Správný florista či zahradník vám před koupí poradí, jak se o daný druh starat.

Obecně potřebují světlé a teplé stanoviště. Čím větší listy bambus má, tím méně světla vyžaduje. Pravidelně a dostatečně ho zalévejte. To, že má málo vody, poznáte velmi jednoduše - jeho listy se svinou. Listy udržujte bez prachu a nezapomeňte je občas orosit. Na jaře ho přesaďte do čerstvé zeminy, během léta mu každé tři týdny dopřejte hnojivo s dusíkem.

Pořídili jste si nábytek z bambusu? Vyrobte si krásný truhlík na kytky.

Reklama

Načítám