Hlavní obsah

Nemáte mezi vánočními svátky volno? Víme, proč je to výhoda!

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Čeká vás práce i mezi svátky a místo lenošení u nové knížky nebo u pohádek budete muset zpátky do provozu? Nezdá se, ale má to své výhody. Nepřiberete a získáte alibi!

Článek

Kolegové okolo vás nadšeně počítají, kolik dnů dovolené jim letos stačí, aby měli o Vánocích dva týdny volna, a vy víte, že hned po druhém svátku vánočním nakráčíte do práce. Místo dojídání cukroví a sledování pohádek budete „vytvářet hodnoty“.

Nemůžete mít holt všechno, dnů dovolené je jen omezený počet. Určitě se vám tyto dny, kdy musíte do zaměstnání, někde vrátily, anebo teprve vrátí. Tak přestaňte hledat jen samé nevýhody a pojďte se s s námi podívat, proč je to vlastně docela fajn. Tedy zejména pokud pracujete v kanceláři.

1. Neztloustnete

Co byste dělali doma? Hodně jedli a dobře pili, to přece k Vánocům patří. Zbylo dost cukroví a ještě vám všichni dali svoje na ochutnání, lednička je pořád plná k prasknutí, protože Vánoce jsou pověstné hrozbou hladomoru a je dobré se řádně zásobit předem (jak mají obchody o svátcích otevřeno). Takže oříšky k pohádkám, svařák na zahřátí a... Však to znáte.

Počkat, vy ne! Vy si v práci uděláte ovocný talíř, zajdete na dobrý oběd a obžerství necháte ostatním!

2. Máte klid na práci

Přijdete po svátcích do práce a tam nikdo... Nikdo! Tedy pokud pracujete v kanceláři. Stanete se vládcem prostoru, kolegové vás nebudou rušit hlasitými telefonáty nebo povídáním o tom, co kdo našel pod stromečkem. Nebudou žádné urgentní schůzky, ani úkoly, které nepočkají. A emailová schránka se nebude plnit požadavky od zákazníků a klientů.

Můžete v klidu obědvat u počítače a nikdo nefrká, že mu smrdíte pod nos. Můžete větrat nebo topit dle potřeby a neohlížet se na ostatní, pustíte si hudbu nahlas a pokud pro vás platí obvykle přísně formální dress code, můžete přijít klidně v trapném vánočním svetru a nikdo to neřeší.

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Můžete si pustit nahlas hudbu a dodělávat resty. Nikoho nerušíte a vy máte taky klidFoto: Dragon Images, Shutterstock.com

3. Doděláte resty

Všichni, kdo se těší na vánoční volno, museli do Štědrého dne uzavřít úkoly za uplynulý rok a dodělat resty. Vy ne! Vy na to máte další dny a máte o dost větší jistotu, že v lednu začnete opravdu načisto a nepotáhnete si s sebou nedodělávky.

4. Šplhnete si u šéfa i kolegů

Máte v týmu pravidlo, že někdo by měl každý rok převzít štafetu a Vánoce v práci odsedět, kdyby se cokoli stalo, hořelo, prostě pro urgentní případy?

Jednou za čas si tohoto černého Petra musí vybrat každý a jste-li to letos vy, nedá se nic dělat. Ale občas se o tom zmiňte, ať šéf vidí. Pokud nemáte děti a pracujete dobrovolně, aby nemuseli kolegové s rodinami, nemine vás jistě jejich vděk. A to se počítá! Typologie otravných kolegů, je tam i ten váš?

5. Máte neprůstřelné alibi pro návštěvy

O Vánocích většině lidí dojdou argumenty, proč nemůžou přijet na návštěvu k vzdálené tetě a proč se nezdrží déle u tchyně (jak na vánočních návštěvách nepřibrat). Vy ale máte důvod jasný, práce nepočká, je vám to líto, ano je to šílené dělat mezi svátky, ale co už. Tak třeba příští rok? Už se začínáte do práce těšit?

6. Prodloužíte si radost z dárků

Napsali jste si o hromadu knih, dostali jste voňavé čajové kazety a spoustu dobrého alkoholu? Kdybyste byli doma, po svátcích už nemáte ani co číst, ani co pít (knížky, které se letos hodí pod stromeček).

Jenže vy jste přes den v práci, takže si vychutnávání a ochutnávání dárků krásně protáhnete a z komínku nepřečtených knih a nového oblečení s cedulkou se budete těšit ještě v lednu.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Knížky, které jste dostali, nezhltnete hned ve dnech volna, takže si je déle užijeteFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

7. Doma nehrozí ponorková nemoc

Co si budeme povídat, ono není jen tak strávit dva týdny s rodinou – děti nabuzené cukrem z vánočních dobrot, partner, který se nezvedne od pohádek a odmítá jít na procházku, protože letos ještě neviděl Tři oříšky pro Popelku.

Toho budete ušetřeni – máte jistotu, že vás nepostihne ponorková nemoc. Z práce určitě nebudete chodit pozdě večer, protože vám nikdo nehlídá příchod a odchod, takže si rodinu užijete, ale nestačí vám lézt na nervy.

Královské rodině ale Vánoce v práci nehrozí. Jak tráví letos svátky Meghan a Harry a proč to někoho naštvalo? 

Reklama

Načítám