Hlavní obsah

Nemoci srdce, cukrovka i nádor aneb Co vám prozradí barva vaší moči

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Barva, vzhled a složení moči je skvělým indikátorem celkového zdraví. Proto vám vysvětlíme, čeho se nemusíte bát a proč naopak nepodceňovat, pokud má moč červenou barvu.

Článek

Z moči lze vyčíst hodně, proto se vyplatí občas mrknout a zjistit, zda nemá nějak jinou barvu či hustotu. A když něco odhalíte, pak raději zajděte k lékaři. Vysvětlíme vám proč.

Jak často chodit „na malou“

Pijete-li kolem dvou litrů denně, měli byste jít močit asi desetkrát: záleží na kapacitě vašeho močového měchýře, která může být mezi 150 až 450 mililitry. Jednorázově sice udrží i dvojnásobek, přesto však moč nezadržujte moc často. Mohou se v ní pak množit bakterie nebo tvořit písek či kamínky. Časté přeplnění měchýře také způsobuje poškození uzávěrových mechanismů, které brání moči vracet se zpět do ledvin – když k tomu dojde, hrozí pak i ledvinové selhání.

Změna frekvence močení může ukazovat na urologickou infekci, cukrovku nebo nemoci srdce. Chodíte méně nebo vyloučíte málo, i když pijete dostatečně? Často se takhle projevuje překážka v močových cestách (tedy kamínky, ale i nádor) nebo jde o špatnou funkci ledvin – obojí je potřeba odhalit co nejdřív, takže jděte k lékaři.

Problémy se objevují i v důsledku vyhřeznutí ploténky, kdy se poškodí centrum v páteři, které kontroluje močení – projevem je pomočování nebo neschopnost se vymočit.

Foto: sebra, Shutterstock.com

Je-li vaše moč tmavá a hodně koncentrovaná, měli byste začít víc pítFoto: sebra, Shutterstock.com

Všímejte si, jde o zdraví

A čeho byste si měli při pohledu do mísy či pisoáru všímat? Rozhodně barvy, koncentrace a případného zápachu moči.

  • Zakalená a tmavá signalizuje, že dost nepijete. „Nedostatek tekutin způsobí, že má moč vyšší koncentraci minerálních látek a odpadních produktů. To je předpoklad vzniku ledvinových kamenů, které dráždí močové cesty a podporují bakteriální infekci. V kombinaci s pitím alkoholu nebo ostrým jídlem budete pociťovat příznaky, které jindy provázejí zánět močových cest,“ upozorňuje místopředsedkyně České urologické společnosti MUDr. Michaela Matoušková. Náprava je jasná – víc pít. „Základem pitného režimu by měla být voda, slabé čaje a minerálky. Sladké limonády kaloricky zatěžují a často obsahují nevhodné chemické stabilizátory a barviva,” radí docent MUDr. Jan Krhut, Ph.D., z FN Ostrava.
  • Hodně světlá a čirá moč vypovídá o dobrém pitném režimu, a pokud je v pořádku i frekvence a objem při močení, můžete být spokojeni.
  • Červená moč signalizuje nádor, kameny nebo vrozené vady. Nepleťte si ji s červenofialovým zabarvením, které moči dává červená řepa – objevuje se pár hodin po její konzumaci a rychle vymizí. „Nález krve v moči může znamenat závažné onemocnění, proto se nesmí podcenit. Měli byste jednoznačně navštívit praktického lékaře, který provede základní chemické vyšetření moči a doporučí následné vyšetření internistou či urologem,“ radí profesor MUDr. Jaroslav Racek, DrSc., z Ústavu klinické biochemie a hematologie LF UK a FN Plzeň.
  • Tmavá moč může ohlašovat onemocnění jater – třeba žloutenku.
  • Do oranžova se moč zbarvuje při užívání léků, například proti tuberkulóze.
  • Jestli moč hodně pění, tedy je v ní vzduch, může to být příznakem píštěle (nepřirozeného kanálkovitého propojení mezi orgány), ale také nádoru. Bát se nemusíte, když v moči plave zákal, jakoby obláčky, ty nejsou špatným znamením.
  • Netypicky zapáchající moč bývá důsledkem konzumace aromatických potravin – třeba česneku, ale i příznakem cukrovky či onemocnění ledvin nebo jater.

Co ukáže vyšetření

Co ze vzorku moči vyčte laboratorní vyšetření? Je to pH moči, přítomnost krve, obsah bílkoviny a bakterií a vyloučené buňky, které mohou odhalit nádor. Hodnota pH se mění při zánětech, ovlivní ji metabolické poruchy nebo i kameny v močových cestách.

Přítomnost většího množství bílkoviny a krve bývá ukazatelem postižení ledvinných klubíček. Určité bakterie zas znamenají možnost zánětu močových cest. Je-li v moči krev a močení je doprovázeno pálením, bývají za tím močové kamínky. Jestliže je v ní krev, aniž pociťujete jakékoli potíže, signalizuje to možné nádorové onemocnění.

Ať máte jakýkoli pocit, že vaše moč či její vylučování nejsou v pořádku, vyplatí se konzultovat to s lékařem. „Rozhodně nespoléhejte na samoléčbu – ať už jde o onemocnění prostaty, močové infekce, ale i poruchy erekce. Netipujte si diagnózu, nejste na dostizích. Nesprávná samoléčba oddálí správnou diagnózu – což je závažné zvláště u nádorů – a může vám spíše přitížit,” varuje profesor MUDr. Milan Hora, Ph.D., z FN Plzeň.

Dodržujete pitný režim? Napište nám!

Reklama

Související témata: