Hlavní obsah

Nepečený makový cheesecake s tvarohem a bílou čokoládou

Hodnocení:
(195)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Křupavý máslovo-sušenkový korpus, jemná maková náplň s bílou čokoládou a smetanou a navrch lahodné borůvky. Jestli byste kouskem takového cheesecaku nepohrdli, máme pro vás dobrou zprávu: je bez pečení a hotový během chvilky. Jen pak musíte další chvilku odolat, než zatuhne.

Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na korpus
  • 200 g bezlepkových sušenek
  • 80 g másla
Na náplň
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 1 kelímek šlehačky
  • 1 kelímek mascarpone
  • 2 tabulky bílé čokolády
  • 6 lžic mletého máku
Na ovoce (lze vynechat či vyměnit za džem)
  • 100 g mraženého ovoce
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si suroviny. Já dala bezlepkové jablečné sušenky s pohankou z Biopekárny Zemanka, ale korpus na cheesecake vyrobíte i třeba z karamelových sušenek Lotus nebo Oreo sušenek s náplní. Každý druh jen potřebuje jiné množství másla (a to najdete po kliknutí na danou značku v předchozí větě).

Foto: Jakub Jurdič

Já dala bezlepkové sušenky, ale použijte jakékoli, které vám chutnají

Krok 2: Sušenky rozmixujte nebo válečkem v utěrce rozbijte, smíchejte s rozpuštěným máslem a směs pořádně natlačte na dno koláčové formy s odnímatelným okrajem.

Foto: Jakub Jurdič

Sušenková krusta se nepeče, jen pořádně rukama upěchuje do formy

Krok 3: Čokoládu rozpusťte spolu se šlehačkou (180 až 200 ml) a nechte chvilku vychladnout. Mezitím vyšlehejte mascarpone (250 g) s tvarohem (také 250 g), vmíchejte čokoládu a nakonec mák.

Foto: Jakub Jurdič

Čokoládu rozpustíte se smetanou a pak už jen všechny suroviny na náplň smícháte

Krok 4: Směs nalijte na korpus a nechte nejlépe do druhého dne nebo alespoň několik hodin v chladu zatuhnout.

Foto: Jakub Jurdič

Přes noc nebo za pár hodin náplň krásně zpevní

Krok 5: Mezitím povařte ovoce (já dala mrazené borůvky) s cukrem, škrobem a trochou vody. Rozprostřete na celý korpus, nechte jenom na středu nebo podávejte jako omáčku k jednotlivým porcím.

Foto: Jakub Jurdič

Na závěr můžete cheesecake dozdobit ovocem (a to klidně mrazeným)

Krok 6: Krájejte ostrým nožem zahřátým v horké vodě.

Foto: Jakub Jurdič

Ostrým nožem obkružte boky formy a pak ji opatrně sundejte

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace tvarohu, máku a borůvek se opět osvědčila!

Koláč můžete připravit i do malých košíčků jako mini cheesecakes.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek