Hlavní obsah

Nepodceňujte příznaky vysokého cukru v krvi. Hrozí vám mrtvice i infarkt

Foto: eggeegg, Shutterstock.com

Foto: eggeegg, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste poslední dobou neobvykle vyčerpaní nebo máte nutkání neustále pít? Trápí vás občas rozmazané vidění, čištění zubů doprovází nepříjemné krvácení a celkově se necítíte ve své kůži? Možná máte příliš vysokou hladinu cukru v krvi. A to je hodně nebezpečné.

Článek

Hyperglykemie, zvýšená hladina cukru v krvi, bohužel nebolí. Nemusíte o ní vědět léta a ona zatím tiše devastuje vaše cévy a nervy. Následky bývají fatální: neurologické poruchy, srdečně-cévní nemoci (infarkty, mrtvice), vážné poškození zraku až slepota, selhání ledvin, zvýšené riziko nádorů... Proto je potřeba věnovat pozornost i drobným změnám organismu a případně si nechat hladinu glukózy v krvi zkontrolovat.

Riziko roste s věkem

Nejběžnější příčinou hyperglykemie je cukrovka. Diabetes 1. typu propuká v mládí a jeho průběh je často dramatický. Diabetes 2. typu má zcela jiné příčiny – pojí se s nezdravým životním stylem, rozvíjí se nenápadně a riziko vzniku se s věkem zvětšuje. „Roli může hrát alkohol, cigarety, špatná životospráva, nedostatek pohybu, ale i dědičnost,“ říká Martin Schmiedl, trenér a lektor centra FitPraha. Jak se zvýšená hladina cukru v krvi může projevovat?

1. Nedaří se vám uhasit žízeň

Vysoká hladina glukózy se často projevuje potřebou pít mnohem víc než kdy dřív. Organismus se snaží normalizovat hladinu krevního cukru tím, že glukózu vylučuje močí. Proto mají postižení žízeň, hodně pijí, poté hodně močí – a potom musejí znovu pít... „Tělo se tím brání dehydrataci,“ vysvětluje Karolína Smutná, výživová poradkyně a fitness trenérka z Prahy.

2. Máte hlad, a přesto hubnete

Stali se z vás hladovci, kteří – třebaže více jedí – ztrácejí kila? Může se to zdát jako splněný sen všech dietářek, ale bohužel to často značí právě hyperglykemii. Tělo není schopno získat energii z preferovaného zdroje, tedy glukózy, a musí se obrátit na svaly a tuky a brát si z nich. Tak dochází k nezdravému hubnutí. „Většina diabetiků prvního typu je štíhlá,“ potvrzuje MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu. K hubnutí se přidává svalová slabost a důsledkem toho i častější pády. Ovšem nenechte se uchlácholit – u lidí trpících cukrovkou 2. typu je mnohem běžnější opačný problém, tedy dost kil navíc.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Máte potíže se zrakem? Nechte si zkontrolovat hladinu cukru v krviFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Vidíte rozmazaně a bolí vás hlava

Můžete si všimnout, že vidění není tak jasné jako dříve. Vysoká hladina cukru v krvi může vést ke zduření čoček, tím se změní jejich tvar a to znemožní správně zaostřit. Výsledkem je rozmazané vidění a z toho vyplývající potíže s řízením, problémy v práci (čtení, psaní, manipulace s počítačem), časté bolesti hlavy a celková únava.

4. Špatně se hojíte a krvácejí vám dásně

Všimli jste si, že se vám všelijaká drobná zranění pomaleji zacelují? Hyperglykemie ovlivňuje krevní oběh, poškozuje cévy a mění celkové „nastavení“ organismu, což mimo jiné zhoršuje imunitu a procesy hojení. V krajních případech jsou i menší rány, zejména v oblastech nohou, náchylnější k vážným infekcím, které mohou při dlouhodobě neléčené cukrovce vést až k amputacím. S hyperglykemií souvisí i častější krvácení dásní – s vyšší hladinou cukru roste riziko jejich zánětu a ranky způsobené zánětem se pak navíc hůře zacelují.

Foto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

Vysoká hladina cukru v krvi se může projevit i zhoršenou kvalitou spánku a vyčerpánímFoto: Twinsterphoto, Shutterstock.com

5. Mění se vám kůže a dělají se modřiny

Pochody uvnitř těla se často odrážejí na kůži. Co by vás mělo upozornit na možnou hyperglykemii? Třeba opakované plísňové infekce, změny barvy, vytváření malých výrůstků v kožních záhybech. Na zádech, krku, rukou a v podpaží i jinde se mohou ukázat tmavé hrubé skvrny naznačující inzulinovou rezistenci. Někdy se objeví i zvýšené vypadávání vlasů, nevysvětlitelné svědění a mravenčení kůže či neobvykle snadná tvorba pomalu mizejících modřin.

6. Brní vás končetiny

Dlouhodobé působení vysokého krevního cukru poškozuje nervy a způsobuje neuropatii. Její projevy jsou rozličné, ale často se jedná o brnění a necitlivost v rukou a nohou. V pokročilejších stadiích se tak můžete i opařit – sáhnete do horké vody a neucítíte to.

7. Jste vyčerpaní a bez nálady

Závažné negativní změny v organismu se samozřejmě odrážejí i na psychice. Proto se u lidí s hyperglykemií objevuje extrémní únava a vyčerpání, případně prudké změny nálad, někdy i úzkostné či depresivní stavy.

Necháváte si čas od času přeměřit hladinu cukru v krvi? 

Načítám