Hlavní obsah

Hlídáte si ledviny? Ořechy i ovoce je můžou ohrozit

Foto: Stasique, Shutterstock.com

Foto: Stasique, Shutterstock.com

Ovoce nebo oříšky patří bez diskuse k potravinám, které zdraví prospívají. Jenže je tu malé ale. Pokud nemáte v pořádku ledviny, mohou i uškodit. Některé potraviny totiž obsahují velké množství draslíku. A ledviny se neumí včas ozvat, když je s nimi něco v nepořádku.

Článek

Onemocnění ledvin bývá zákeřné, protože ledviny nebolí a kolaps může přijít náhle. V těle se při jejich snížené funkci hromadí minerály, které pak vašemu tělu jen přilívají olej do ohně. Klíčový je draslík, sledujte ale i sodík a fosfor.

Draslík tělo potřebuje, je nutný pro správnou funkci svalů a nervů. Větší množství je ho ve svalech, část je ho i v krvi. Mezi svaly a krví se pak dynamicky přesouvá: máte-li hlad nebo intenzivně cvičíte, přibývá ho v krvi, když si dopřejete dostatek jídla, odčerpává se zpět do svalů.

„Hlavní a velmi citlivou regulaci hladiny draslíku v organismu zajišťují ledviny, které rozhodují o tom, kolik draslíku si tělo ponechá a kolik bude vyloučeno. Pokud ledviny selhávají, je nutné hladinu draslíku pravidelně kontrolovat. Proto je důležité, co jíte,“ upozorňuje primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare Petr Táborský.

Onemocnění ledvin přibývá 

Po celém světě stoupá počet pacientů, kteří trpí některým onemocněním ledvin. Chronické onemocnění ledvin může skončit i smrtí. Mezi padesátníky a staršími lidmi je nemocný každý desátý Čech, řada z nich o tom ale vůbec neví.

Častými příznaky nemoci je krev v moči, otoky nohou, únava, vyšší krevní tlak nebo časté noční močení. O onemocnění si koledujete i nevhodným životním stylem, zejména dlouhodobým stresem, slanou a tučnou stravou a špatným pitným režimem.

Foto: Hmu Khey Khem, Shutterstock.com

V jídelníčku škodí především sůl, pozor i na tu skrytou v jídle, zejména pečivu, polotovarech, dochucovadlech a konzervách. Tam všude najdete sodíkFoto: Hmu Khey Khem, Shutterstock.com

O ledviny pečujte jídlem 

O zdraví ledvin můžete pečovat přiměřeným pitným režimem, tělo s nefunkčními ledvinami má tendenci vodu zadržovat, proto se radí pít méně, ale pravidelně. Je důležité také málo solit, aby nevznikal pocit žízně a nenarůstal krevní tlak. Vsaďte i na močopudné potraviny, které vás zbaví otoků, jako jsou okurky, melouny, řepa, jablka nebo petržel.

Je lepší přijímat i více vitaminů rozpustných ve vodě (vitaminy skupiny B, vitamin C, kyselina listová, niacin, kyselina pantothenová a biotin), najdete je například v mase, rybách nebo obilovinách. Naopak pozor na nadmíru vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E), ty se mají v těle pacientů s nefunkčními ledvinami tendenci ukládat. Vyhněte se proto zvýšené konzumaci vajec, vnitřností, zelené zeleniny a luštěnin.

I v sušeném ovoci je nebezpečí  

Při zvýšené hladině draslíku v krvi je třeba omezit sladké druhy ovoce jako banány, broskve, meruňky, fíky a datle, včetně sušeného ovoce, marmelád a džusů. Ze zeleniny pozor na rajčata, kapustu a brambory, bohatým zdrojem jsou také houby, ořechy, luštěniny, kakao a čokoláda.

„Vysoké množství draslíku v potravinách lze snížit například konzervováním, zmrazením nebo vařením apod. Příjem draslíku ovlivňuje i velikost porce. Třeba jen ve 100 gramech čokolády s oříšky je zhruba 440 miligramů draslíku, přičemž doporučená denní dávka je 2000 miligramů,“ říká nutriční terapeutka Dana Sasaková.

Nadbytek fosforu při slabých ledvinách vaše tělo také zatěžuje. Je ho nejvíc v mléčných výrobcích, sušeném mléce, mase, párcích, rybách a v polotovarech s „éčky“.

Foto: homydesign, Shutterstock.com

Normální hladina draslíku se pohybuje mezi 3,8–5,4 mmol/l. Při vyšším množství je třeba omezit sladké druhy ovoce, jako jsou meruňky, fíky a datle, včetně jejich sušených verzíFoto: homydesign, Shutterstock.com

Selhávající ledviny zatěžují i srdce

Minerály se z těla normálně vylučují ledvinami, pokud však selhávají, hromadí se. Zejména nakumulovaný draslík může vést až k srdeční arytmii, zadržování vody a náhlé smrti. Pokud cítíte svalovou slabost, únavu, zvýšené bušení srdce, brnění kolem úst, trnutí jazyka nebo mravenčení kůže, nechte si udělat vyšetření. Na pravidelné kontroly funkce ledvin, ale i hladiny cukru v krvi máte nárok jednou za rok v rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře.

Ledviny si hýčkejte, o tom, jak rychle se může jejich funkce zhoršit, rozhodujete svým přístupem a ochotou změnit jídelníček.

Jak poznáte, že vám ledviny nefungují správně? Těchto 5 signálů vám napoví

Reklama