Hlavní obsah

Nerostou? Nevadí, s našimi recepty si houby užijete i jinak

Foto: Marianna Novotná

Foto: Marianna Novotná

Reklama

Rostou, či nerostou – toť největší dilema českého houbaře. Ať tak nebo tak, my máme recepty na houby čerstvé, mrazené, sušené i kupované, takže si na své přijdete v každém případě. Bude to paštika s ořechy, naložené houby v pikantním oleji nebo houbové koření přesně podle vaší chuti?

Článek

Stejně jako každé léto i letos část houbařů skuhrá, že houby nerostou, a ta druhá si zase láme hlavu, jak všechny lesní úlovky zpracovat. Proto jsme se zaměřili na recepty, které se budou hodit oběma skupinám – a to i mimo houbařskou sezonu. Hlavně ale nezapomeňte dobře zkontrolovat, jestli jsou vaše suroviny jedlé!

Houbová paštika

Málokdo vám uvěří, že jste do ní nedali maso. Tahle krémová domácí paštika voní po tymiánu a česneku a připravit ji můžete jak z čerstvých, tak z mrazených hub či kupovaných žampionů. Doplňte ji brusinkami nebo ořechy a luxusní jedlý dárek máte na světě!

Foto: Marianna Novotná

Voňavou krémovou paštiku doplňte výrazným brusinkovým želéFoto: Marianna Novotná

Naložené houby po italsku

Zkuste letos část hub (nebo opět klidně jen žampiony) naložit trochu jinak – do pikantního česnekového oleje po italsku. Houby v oleji na toustících jsou nepřekonatelná chuťovka k vínu či pivu a vydrží klidně tři měsíce (to samozřejmě platí pouze v případě, kdy je velmi dobře schováte).

Foto: Marianna Novotná

Houby naložené v pikantním oleji jsou oblíbeným italským předkrmemFoto: Marianna Novotná

Domácí houbové koření

Ať už máte doma zásoby sušených hub, nebo chcete ty čerstvé zpracovat trochu jinak, usušte je tentokrát v podobě domácího houbového koření. Namícháte si ho přesně podle svého gusta a všem omáčkám, těstovinám či polévkám dodáte pravou houbovou chuť. Nepostradatelným pomocníkem je i v zimě, kdy čerstvé dostanete víceméně jen nevýrazné žampiony – jednoduše je dokořeníte. A poslouží i jako prima jedlý dárek!

Foto: Marianna Novotná

Sušené houby trochu jinak: v podobě univerzálního domácího kořeníFoto: Marianna Novotná

A teď nejoblíbenější otázka všech houbařů: rostou?

Reklama

Načítám