Hlavní obsah

Netradičně pojatá předsíň. Líbí se vám proměna?

Foto: archiv bydlimhezky.cz

Foto: archiv bydlimhezky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tato místnost bývá mnohdy opomíjená a přitom je velmi důležitá: vítá vás a loučí se s vámi každý den. Předsíň je místo, kterému byste měli věnovat stejnou pozornost jako ostatním pokojům v bytě či domě.

Článek

Při zařizování, rekonstrukci či proměně předsíně bývá problém v tom, že se jedná o celkem malou místnost, kam se musí vměstnat spousta věcí – a také v ní bývá dost dveří. Přesto by měla být zařízena jak prakticky, tak stylově. Nebojte se originálních řešení namísto klasických vestavěných skříní. Tuto proměnu naší předsíně vám nabízím jako netradiční inspiraci.

Málo prostoru, hodně potřeb

Koncepce byla dána od začátku – místnost měla ladit s ostatním zařízením bytu. Máme ho spíše v rustikálním stylu, s využitím přírodních materiálů. V předsíni jsou kromě vstupních dveří další troje dveře vedoucí do obývacího pokoje, do koupelny a na toaletu.

Bylo by zřejmě daleko méně pracné nechat vyrobit klasickou předsíňovou stěnu a využít tak celý prostor výklenku, musím ale přiznat, že taková předsíň by mě nebavila. K starým věcem mám vřelý vztah a hodiny práce na renovaci nábytku se zúročí – každý den, když je používám, si říkám, že to stálo za to.

Foto: archiv bydlimhezky.cz

Výmalba předsíně je neutrální a zároveň kontrastní, takže se jen tak neokoukáFoto: archiv bydlimhezky.cz

Renovace starších kousků se vyplatí

Potřebovali jsme velký botník, nikde jinde v bytě na obuv nemáme místo – a měl být uzavřený. Do starého regálu se prášilo, zato nyní jsou boty uložené v dřevěné skříni, která má hloubku tak akorát, aby se vešla do výklenku.

Původně to byla velmi stará a poničená knihovna s rozbitými skleněnými výplněmi. I přes původní obavy jsem se rozhodla ji zrenovovat. Větrání botníku je vyřešeno průduchem v spodní části, nové dveřní výplně vyrobil šikovný truhlář a zbytek renovace jsem provedla sama. Ze starého kousku, který málem skončil na skládce, tak vznikl velký prostorný botník v barvě slonové kosti. (Nemáte starou knihovnu? Vyrobte si botník na míru.)

Roli hrají i zdánlivé detaily

Další úložný prostor nabízí stěna se zrcadlem a menším botníkem v lavici, který využívá dcerka. Vyrobil ji truhlář na míru podle mého návrhu, stěnu jsem sama natřela shodnou barvou, jaká je použita na zrenovované knihovně/botníku. Namísto klasického zrcadla jsem nechala vyrobit zrcadlo s fazetou, protože se k tomuto stylu nábytku víc hodí. Mosazné věšáky pojmou v případě vetší návštěvy všechny svrchníky.

Dalším kouskem, který prošel renovací a jsem na něj patřičně hrdá, je stará hodinová skříňka. Nyní slouží jako schránka pro klíče. Je to krásný kousek s fazetovým sklem zasazeným do mosazné mřížky. Skříňku jsem uvnitř natřela tónovaným voskem a zvenku barvou v odstínu slonové kosti.

Foto: archiv bydlimhezky.cz

Detail opravené hodinové skříňky. Hodiny skončily bůhvíkde a dnes jsou v ní klíčeFoto: archiv bydlimhezky.cz

Lustr ve tvaru hvězdy

Při rekonstrukci bytu jsme předem počítali s tím, že v předsíni bude zrcadlo, a proto byl kabel na přídavné světlo vyveden přímo ve zdi. Využila jsem ho pro nástěnnou lampičku v mosazné barvě, jež míří směrem dolů na zrcadlo a botník. Hlavní světlo jsem hledala dlouho, až jsem narazila na zajímavý kousek ve tvaru hvězdy, který měla ve svém domě i slavná malířka Frida Kahlo (1907–1954). Jedná se o svítidlo Estrella Vidrio vyráběné v Mexiku a nebylo snadné jej sehnat, ale vyplatilo se. Světlo se tak rázem stalo malým uměleckým dílem.

Foto: archiv bydlimhezky.cz

To pravé hlavní světlo jsem nemohla dlouho najít, až jsem narazila na slavnou hvězdu Estrella Vidrio, která mě nadchlaFoto: archiv bydlimhezky.cz

Doplňky s duší 

Možná by se zdálo, že v malé předsíni není pro doplňky mnoho prostoru, ale neodolala jsem, abych místnost nedoplnila několika originálními kousky. Pod skříňku na klíče jsem umístila starožitnou mosaznou bandasku jako držák na deštníky. Samozřejmě nesmí chybět lžíce na obouvání bot, opět se jedná o starší kousek z mosazi.

Nad dveřmi do obývacího pokoje je stará řezba, která se už nikomu nehodila, a přitom je stále krásná, ačkoliv již není kompletní – stačilo ji vyčistit a navoskovat. Ramínko vyráběl ještě můj dědeček, a i když je vrchní část rezavá, pořád drží skvěle pohromadě a já ho prostě nemůžu vyhodit – je to poctivá ruční práce.

Líbí se vám bydlení s duší? Zařiďte si domov ve vintage stylu. Anebo vás okouzlí styl old school?

Načítám