Hlavní obsah

Venkovská kuchyně: malá, praktická a stylová zároveň

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není velká, ani moderně zařízená, ale je v ní vše uspořádáno tak, aby to bylo praktické a vždy po ruce. Pojďte se podívat, jak dopadla proměna staré venkovské kuchyňky na chatě.

Článek

Chatu s krásným pozemkem jsme s mužem koupili před pěti lety, když jsem čekala naši dceru. Dům nebyl v úplně dobrém stavu, takže jsme se pustili do postupných úprav, abych tam mohla během mateřské trávit většinu roku. Naší pozornosti samozřejmě nemohla ujít ani malá kuchyň.

Původní vybavení

Aby kuchyň vyhovovala našim potřebám, bylo nutné udělat mnoho úprav. Otlučená plechová kuchyňská linka mě děsila, na podlaze bylo staré linoleum a pod ním zničená dlažba. To si žádalo větší proměnu – takovou, aby byla kuchyň útulná, funkční a zároveň nezatížila náš rozpočet. Původní plechovou linku jsme nevyhazovali, odvezla si ji paní ze zátopové oblasti, která ocenila její materiál.

Podlahu jsme celou rozebrali a opravili. Bylo nutné ji srovnat a zabetonovat rozbité části. Jako podlahová krytina posloužily OSB desky, pod nimi je nasypaný liapor, který plní funkci izolace. Takto nebude podlaha chladná, jako by byla v případě dlažby. Podlaha z OSB desek umožnila udělat poklop v podlaze a přístup do sklepa je tak mnohem pohodlnější.

Foto: bydlimhezky.cz

Závěsný systém pomohl v organizaci drobností, které používáme každý denFoto: bydlimhezky.cz

Kuchyňská linka za den

Kuchyňskou linku jsme vyrobili z desky a jednoduchého dřevěného rámu, který je vzadu přivrtán ke zdi, vepředu jej podepřely dvě nohy. Desku jsem nechala přírodní, rám jsem natřela nabílo. Do spodního prostoru se vešla i pračka, bez níž se s malým dítětem neobejdete, a jednoduchý regál na hrnce, opět z OSB desek. Celou linku jsme smontovali během jediného dne. (Zajímá vás, jak si vyrobit nábytek ze starých dveří, oken i židlí?)

V jednoduchosti je krása

Namísto klasických kuchyňských skříněk jsem zvolila jednoduché police a mám tak vše po ruce. Okno není u cesty, takže se v kuchyni práší minimálně. Původní tmavě tyrkysové dlaždice jsme ponechali – barva se mi líbila, ale bylo potřeba ji doplnit něčím jemnějším. Zvolila jsem světle modrou, která tyrkysovou skvěle doplnila, a přibyla i svěží světle zelená. Na zakrytí spodní části linky jsem sehnala utěrky v požadovaném odstínu modré, našila jsem na ně zbytky krajky a vytvořila z nich závěs. Stejnou barvu jsem si namíchala na vrchní dřevěné police.

Venkovský styl

Funkci spižírny zastala stará potravinka – celou jsem ji zrenovovala. Možná to tak nevypadá, ale vejde se do ní opravdu vše, co potřebujeme. V dvířkách je praktická větrací mřížka, a když skříňku zamknete, neotevřete ani šuplíky – vše bylo chytře vymyšleno.

Polici nad potravinkou jsem objevila ve sklepě. Opět došlo k pečlivé renovaci, poničenou zadní stěnu jsem vyměnila za pletivo a opatřila ji drátovanými háčky na hrnky.

Foto: bydlimhezky.cz

Původním stavem potravinky jsem se nenechala odradit. Stálo to tři týdny intenzivní práce, ale vyplatila seFoto: bydlimhezky.cz

Praktické detaily

Namísto původního plynového sporáku stojícího mimo linku jsme zvolili elektrickou dvouplotýnku a koupili jsme i nový dřez a baterii. K pečení dobrot skvěle poslouží stará dobrá remoska.

Využili jsme zaslepený kabel nad linkou – díky němu jsme si mohli dovolit přídavné světlo přímo nad pracovní deskou, samozřejmě ve stylu celé místnosti.

Do kuchyně jsem využila dřevěné tyčky z původních garnýží, jednu jsem zavěsila do spodních dřevěných konzolí polic a nechala si na míru vyrobit navlékací drátované háčky – vznikl tak praktický závěsný systém pro všechny drobnosti, které při vaření potřebuji.

Druhou tyč jsem použila jako garnýž – koupila jsem kované držáky a ušila jsem závěs ze zbytku látky v barvách, které ladí s celou místností.

V kuchyni jsem konečně využila spoustu „rodinných pokladů“, zabalených delší dobu v krabicích. Těší mě, že předměty, které sloužily babičce, najdou znovu svůj účel a mohou tak sloužit již čtvrté generaci.

Další nádobí pro servírování jídla je uloženo v praktické staré kredenci, která je v místnosti sousedící s kuchyní. Plní funkci jídelny a zároveň předsíně. Kredenc je úlovek na inzerát, byla přetřena nabílo – vhodně kontrastuje se starou prkennou podlahou.

Nemáte chalupu ani chatu, ale líbí se vám venkovský styl? Podívejte se na proměnu panelákového bytu v chalupářském stylu.

Reklama

Načítám