Článek
Zní vám dieta, při které si večer můžete dopřát velké jídlo a klidně ještě druhou pozdní večeři, jako sen? Skutečně existuje, a to již od 80. let. Jmenuje se zónová dieta a jejím cílem je dostat organismus do specifické zóny, v níž nejen hubnete, ale tělo se dostává do fyzické a duševní harmonie. Za skvělou figuru jí vděčí i herečka Sarah Jessica Parker (54), Demi Moore (56), Madonna (61) nebo Brad Pitt (55).
Trochu jiný atkinson
Zónová dieta vychází z populární Atkinsonovy diety, která se kvůli striktnímu vylučování sacharidů nedá držet dlouhodobě. „Ačkoliv jsem příznivcem nižšího podílu sacharidů, nelze označit jednu složku ve stravě za viníka všech problémů. Přibírá se z energetického nadbytku,“ vysvětluje nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.
Umírněnou verzi Atkinsonovy diety, vhodnou i pro dlouhodobé stravování, vymyslel americký biochemik Barry Sears (72). Sacharidy vnímá jako jednu ze základních složek potravy a neradí je vylučovat. Jenže zatímco se běžně doporučuje, aby sacharidy tvořily až 60 % celkového příjmu energie, Barry Sears ve své zónové dietě navrhuje pouze 40 % – na tuky a bílkoviny pak zbývá po 30 %.
Počítejte živiny v blocích
Jídelníček je nutné sledovat přísně – k tomu slouží systém bloků. Jeden blok má přesně stanovené množství živin: 9 gramů sacharidů, 7 gramů bílkovin, 1,5 gramu tuku. Pro ženy se doporučuje na den 11 bloků, pro muže 14. Každé velké jídlo (snídaně, oběd, večeře) by mělo v případě žen obsahovat tři bloky, malé jídlo (svačiny, druhá večeře) pak mají po bloku.
Výhodou diety je pestrost. Hlídáte si poměr živin a přitom můžete jíst maso, pečivo i si zamlsat. Samozřejmě je lepší živiny čerpat z plnohodnotných potravin, nikoli průmyslových polotovarů. Na talíři byste měli mít hlavně libové maso, ryby a drůbež, ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, kvalitní tuky (olivový olej, avokádo), tmavé pečivo, ořechy.
Důležitý je glykemický index
Aby se udržela stabilní hladina cukru v krvi, je vhodné hlídat glykemický index. „Při konzumaci potravin s nízkým indexem se glukóza uvolňuje do krve postupně a budete mít pocit sytosti mnohem déle,“ vysvětluje nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. To pomůže vyhýbat se bílému pečivu a těstovinám, tučnému masu a uzeninám, máslu a smetaně, cukrovinkám a příliš sladkému ovoci. Pro vysoký GI se nedoporučují ani hodně škrobové přílohy jako brambory, rýže nebo kukuřice.
Pro fungování zónové diety je dobré hlídat glykemický index
Tělo spaluje, ale nehladoví
Méně sacharidů, a tedy i okamžité energie ve stravě, nutí organismus sáhnout do tukových zásob. Dostatek tuků a bílkovin přitom zaručí, že nebudete hladovět a ztrácet svalovou hmotu. Jste-li v počítání striktní, měl by se organismus dostat do vyvážené „zóny“, v níž skokově nekolísají hladiny hormonů inzulinu, leptinu a ghrelinu (ovládají pocity nasycení a hladu).
Jíst večer nevadí
Je třeba jíst každé tři hodiny. Snídaně má přijít do hodiny po probuzení, večeři si naopak dopřejte klidně těsně před spaním, nebo vynechte jednu svačinu a dejte si druhou lehčí večeři. „Nemusíte mít strach, že by se více přibíralo ve večerních hodinách. Přibírání závisí na tom, kolik toho sníte během celého dne, a pak samozřejmě na dalších okolnostech – nedostatečný pohyb, špatný výběr potravin, stres, přejídání,“ vysvětluje Monika Bartolomějová.
Klidně večeřte, jen zůstaňte v zóně
Benefity navíc
Správný poměr živin, pravidelná strava a ustálení hormonů nemá vliv jen na postavu. Zlepšuje se i psychika a nechybí elán k cvičení. Jakmile se v potravinách a přísných poměrech zorientujete, hodně se toho zautomatizuje a dieta se dá držet dlouhodobě. Váhový úbytek je sice spíše pozvolný, ale zase se minimalizuje riziko jojo efektu.
Zkusili jste někdy omezit v jídle sacharidy?