Hlavní obsah

Přecházíme na běžnou stravu: Jak se vyhnout jojo efektu?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Poslední díl seriálu Hubněte s námi je tady. Od začátku roku jsme pro vás každý týden připravovali návod, jak jíst, cvičit a zhubnout. V dnešním článku najdete kromě posledního ukázkového jídelníčku také rady a tipy, jak se vrátit k běžné stravě bez jojo efektu.

Článek

Možná vás náš seriál naučil používat v kuchyni nové suroviny nebo zkoušet netradiční kombinace jídel. A to je skvělé! Pokud ale patříte mezi ty, kteří potřebují přesně daný jídelníček a neumějí tak úplně improvizovat, nezoufejte! Stačí si zapamatovat několik pravidel a nemusíte se bát, že by se vám shozená kila vrátila.

Chcete se zúčastnit naší soutěže? Detaily se dozvíte níže.

Bez pohybu se kila vrátí

Zásadní věc, kterou byste měly mít neustále na paměti, je, že pokud se výrazně zvýší energetický příjem nad výdej, budete tloustnout. Jestliže jste tedy dosud pečlivě třikrát týdně navštěvovaly fitko anebo jste denně nachodily pět kilometrů, nemůžete čekat, že vám stejná váha zůstane, když se zničehonic přestanete hýbat.

„Zafixujte si zlaté pravidlo, že pokud chcete dál hubnout, tak výdej energie by měl být větší než příjem. Jestli si váhu chcete udržet, příjem by se měl výdeji rovnat. A to samé platí i pro přibírání. Přiberete, když budete mít větší příjem než výdej,“ shrnuje trenérka Veronika Jandová.

Na váhu se vykašlete

Možná jste se zvážily po měsíci nebo dvou a zděsily se, že vám kila neubyla, jsou stejná nebo jste možná ještě o kilo těžší než na začátku? Pokud cítíte, že jste pevnější a je vám volnější oblečení, pak je vše v pořádku – spálily jste tuky a nabraly svaly. A to je vždy žádoucí, neboť svaly pálí tuky! Čím víc svalů budete mít, tím víc tuků spálíte. Na váhu se proto nespoléhejte – dejte spíš na to, jak se ve svém těle cítíte. Rozhodně nepřestávejte cvičit, protože pohyb a tvorba svalů je přesně to, co vám pomáhá hubnout a udržet si váhu, i když se vrátíte k běžnějšímu režimu stravování.

Zdravá versus „běžná“ strava

Důležitou otázkou tohoto dílu je především to, co je to běžná strava a rozdíl mezi ní a „zdravým“ jídlem. Jestliže jste byly zvyklé konzumovat spoustu bílé mouky, sladkostí, smaženého tučného jídla a alkoholu, pak jste s naším tříměsíčním programem bezpochyby zhubly. Kdybyste se však k tomuto nezdravému stylu nyní vrátily, postupem času všechno naberete zpět.

Zásadní je naučit se vnímat, jak vám konkrétní potraviny dělají nebo nedělají dobře. Po čem nemáte hlad a ani nejste unavené, po jakém jídle vám je a není těžko, a podobně. Zrovna tak je podstatné myslet na to, že co je zdravé, není nutně dietní, a tedy že se i po zdravém jídle dá přibírat! Stále mějte na paměti počet přijatých kalorií.

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Jednou za dva nebo čtyři týdny si na jeden den povolte vše, na co máte chuťFoto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Udělejte si cheat day

Zůstaňte tedy na zdravém jídelníčku, jak jste se naučily. To by totiž teď měla být vaše „běžná strava“, kterou ocení celý organismus. Po třech měsících už samy posoudíte rozdíl: jak je vám po rybě s rýží a zeleninou a jak se cítíte po výpečcích? Přesto je dobré najít tu správnou hranici – kdybyste měly pocitově strádat, pak je to celé k ničemu.

Veronika Jandová doporučuje jednou za čas takzvaný cheat day: „Držte se zdravé stravy a jednou za dva nebo čtyři týdny si na jeden den povolte sníst a vypít cokoliv, na co budete mít chuť. Nemějte žádné výčitky a užijte si, co hrdlo ráčí. A další den opět nastupte do zajetých zdravých kolejí. Při tomto občasném výkyvu se vůbec nic nestane a vy alespoň ukojíte chutě na všechno to nezdravé jídlo. Často se ale stává, že po nějaké době už na to nezdravé ani chutě nejsou…“

Hubněte s námi a vyhrajte skvělou cenu!

Shodili jste od ledna pár kil? Výborně! Právě teď totiž nadešla chvíle, kdy se můžete zapojit do naší soutěže! Ode dneška až do 10. dubna máte možnost poslat nám na e-mail info.prozeny@firma.seznam.cz vaše dvě fotografie – před hubnutím a po něm – spolu s krátkým příběhem o vaší tříměsíční redukci. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt – viz níže! Detaily a pravidla soutěže najdete zde.

Foto: Rezidence Zámeček

Vyhrajte relaxační pobyt v romantickém boutique hotelu Rezidence Zámeček v překrásných Františkových Lázních. Kromě ubytování se snídaní na dvě noci v dobovém pokoji Rudolph II. s postelí s nebesy se můžete těšit na 90minutovou masáž přímo ve svém hotelovém pokoji, ale také na vstup do wellness zařízení Aquaforum s bazény, vířivkou a saunou a využít můžete lázeňské kliniky v 1. patře (jedná se o základní vstup pro dvě osoby do Aquafora, další služby je možné dokoupit)Foto: Rezidence Zámeček

Jídelníček na 13. týden

Trenérka Veronika Jandová pro vás kromě rad, jak se hýbat, po celou dobu připravovala i jídelníček. „Na tento týden jsem opět sestavila takový, u kterého nejde o gramy – velikosti porcí jsou pouze orientační. U hlavních jídel je to individuální. Každý člověk je jiný a potřebuje jiné množství jídla. Zásadní je jíst do pocitu sytosti a nepřejídat se. Až se naučíte jíst zdravě, budete lépe vnímat své tělo a sami brzy zjistíte, jaké množství potřebujete právě vy.“

Pondělí

  • Snídaně - hrst vloček, porce sušeného ovoce bez cukru, hrst oříšků, 150 g bílého jogurtu nebo 125 g tvarohu
  • Svačina - porce ovoce, hrst nepražených a nesolených ořechů
  • Oběd - přírodní kuřecí řízek na olivovém oleji, vařené batáty, čerstvá zelenina
  • Svačina - 450 ml neochuceného kefírového nebo acidofilního mléka anebo kyšky
  • Večeře - šopský salát s balkánským sýrem, kuřecí nudličky na přírodní způsob

Úterý

  • Snídaně - 2 až 3 míchaná vejce se šunkou, 2 plátky celozrnného chleba, zelenina
  • Svačina - hrst domácích sušenek podle receptu níže
  • Oběd - 80 g celozrnných špaget s olivovým olejem, bazalkou, krůtím grilovaným masem a česnekem, čerstvá zelenina
  • Svačina - hrst oříšků se 150 g bílého jogurtu, posypte skořicí nebo strouhaným kokosem dle chuti
  • Večeře - filet z lososa na přírodní způsob, rukola, olivy, dvě rajčata
Foto: vanillaechoes, Shutterstock.com

Losos s rukolou a rajčátky je výtečná dietní večeře plná živinFoto: vanillaechoes, Shutterstock.com

Středa

  • Snídaně - bruschetta s hroznovým vínem a kozím sýrem podle receptu níže
  • Svačina - raw tyčinka
  • Oběd - pečený pstruh s rozmarýnem a citronem, celozrnná/červená rýže
  • Svačina - hrst ořechů se 150 g bílého jogurtu, na posypání skořice a strouhaný kokos
  • Večeře - grilované hovězí maso, brambory s cherry rajčátky zakápnuté olivovým olejem

Čtvrtek

  • Snídaně - domácí lívance podle receptu níže, 150 g jogurtu s několika oříšky a lžičkou medu posypte skořicí nebo strouhaným kokosem dle chuti
  • Svačina - zeleninové nebo ovocné smoothie dle chuti
  • Oběd - 100 g uzeného tempehu, hrst celozrnného kuskusu, zelenina
  • Svačina - acidofilní mléko
  • Večeře - melounový salát s grilovanou treskou podle receptu níže

Pátek

  • Snídaně - vaječná omeleta se špenátem podle receptu níže
  • Svačina - 1 šálek sýru cottage, lžíce dýňových semínek, 1/2 šálku nakrájeného manga
  • Oběd - grilovaný sýr halloumi podle receptu níže
  • Svačina - hummus s řapíkatým celerem
  • Večeře - domácí batátové hranolky, avokádové guacamole podle receptu níže
Foto: DronG, Shutterstock.com

Batátové hranolky a guacamole jsou tak dobré, že na nic „nezdravého“ už nebudete mít chuťFoto: DronG, Shutterstock.com

Sobota

  • Snídaně - 2 plátky celozrnného (žitného) chleba se 2 až 3 plátky šunky a 2 plátky sýru, zelenina
  • Svačina - nakrájené ovoce v misce zalijte 150 g bílého jogurtu
  • Oběd - sladká plněná brambora podle receptu níže
  • Svačina - sýr cottage, zelenina
  • Večeře - zapečené brambory se syrečky podle receptu níže

Neděle

  • Snídaně - smoothie bowl podle receptu níže
  • Svačina - slané muffiny podle receptu níže
  • Oběd - krůtí maso, jáhly, čerstvá zelenina
  • Svačina - neochucené kefírové mléko
  • Večeře - fazolový salát s avokádem podle receptu níže

Vařte podle našich receptů a vyhrajte další cenu!

Nevíte si rady s přípravou vhodných dietních jídel? Vyzkoušejte naše recepty a uvidíte, že zdravé stravování může být snadné a především chutné! Klikněte na odkazy a posuďte samy:

Melounový salát s grilovanou treskou nebo fazolový salát oceníte nejen proto, že jsou dietní, ale především pro jejich chuť! Zdravé vaječné muffinybruschetta s hroznovým vínem a kozím sýrem a domácí lívance se hodí pro každého, kdo má rád výživné snídaně. Dietní ovesné sušenky nebo omeletu se špenátem si ale můžete dát zrovna tak ke svačině. Pokud ujíždíte na sladkém, musíte rozhodně ochutnat omeletu nasladko. K večeři i obědu vyzkoušejte skvělou plněnou bramboru, zapečené batáty se syrečky nebo grilovaný sýr halloumi. (Nejen) milovnice avokáda by měly ochutnat skvělé guacamole, které je výborné k masu i na chleba! A potřebujete-li doplnit vitaminy, zkuste senzační smoothie bowl.

Vaříte podle našich receptů? Skvělé! Na našem Facebooku můžete vyhrát dvouhodinový vstup do wellness centra Aquaforum ve Františkových Lázních pro dvě osoby. Těšit se můžete také na občerstvení v kavárně hotelu Rezidence Zámeček v hodnotě 500 Kč a 50% slevu na ubytování na jednu noc. Ale pozor, soutěžit můžete do nedělní půlnoci (31. března).

Výherkyně obou soutěží budou vyhlášeny na Proženy.cz v pondělí 15. dubna, tak se nezapomeňte kouknout.

Zajímají vás i další rady a tipy na zdravé hubnutí?

Reklama

Související témata: