Hlavní obsah

Citoví upíři, narcisové a další toxičtí jedinci: Typy lidí, od kterých byste se měli držet dál

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jsou vedle vás v podobě sousedky, kamaráda, spolužačky, kolegy, spolubydlícího nebo partnera, mít je ve svém životě způsobuje pouze smutek, bolest a stres. Vyhněte se těmto negativním lidem, dost se vám uleví!

Článek

Ne každý životem proplouvá s radostí a nadhledem, najdou se i tací, kteří ostatním (záměrně, ale i mimoděk) škodí a vyvolávají v nich frustraci a strach. Jistě se shodneme, že o takové lidi nikdo nestojí, tak s nimi ani vy neztrácejte čas. Kdo to s vámi nemyslí upřímně a proč podobné toxické chování netolerovat? Vlky v rouše beránčím poznáte podle několika znaků!

1. Lidé, kteří vás okrádají – o cokoli

Pořád jste ve střehu, hlídáte si věci (a vlastně i myšlenky). Rozhodně se nedá říct, že si přítomnost takového přítele, partnera nebo kolegy užíváte. Z peněženky vám v pravidelných intervalech mizí hotovost, občas se vám na chvíli ztratí kreditní karta a slevové poukázky do obchodů se taky někam vypařily. Podezření padá v první řadě na někoho, o kom se již v minulosti prokázalo, že ho svědí prsty. Pokud to o někom víte, pozor na něj. Když trávíte čas s člověkem, kterému nemůžete věřit, zvyšuje se ve vašem těle hladina stresového hormonu kortizolu. Zkrátka a dobře, nedostatek důvěry nemá v pevném vztahu místo, ať už jde o přátelství, nebo lásku.

2. Lidé, kteří vás neberou vážně

Jedná se o lidi, kteří si vždy najdou způsob, jak si z vás udělat legraci, bez ohledu na čas, místo a společnost. Posmívají se tomu, jaké máte auto, dobírají si vás kvůli práci, rozvodu nebo stěhování, komentují vaši postavu v nových šatech – a pro peprná slůvka nejdou daleko. Co se tváří jako vtip a neškodná zábava, je zlomyslně mířený útok s cílem negativně ovlivnit váš emocionální a duševní stav. Řekněte dost!

3. Lidé, kteří potřebují mít navrch

Dominantní typy osobností, které nad vámi pořád potřebují mít kontrolu, sledují vás, tyranizují nebo šikanují, se své zábavy nikdy jen tak nevzdají, tedy dokud se jim nepostavíte. Spadají sem i ti, kdo si myslí, že mají vždycky pravdu. Možná, že právě teď je ten pravý čas s nimi skoncovat. Držte se od nich dál, protože jejich agresivita vůči vám jako jednotlivci může z dlouhodobého hlediska udělat hlubokou díru do vašeho sebevědomí. Odstraňte je ze svých životů dříve, než budou škody nevratné.

Foto: fizkez, Shutterstock.com

Ponižuje vás a bere sebevědomí? Proč od nějFoto: fizkez, Shutterstock.com

4. Lidé, kteří vás berou jako samozřejmost

Jste něco jako nábytek, inventář, tiše stojící a plnící své životní poslání. Téměř neexistujete. Kamarádka si od vás půjčuje peníze jako na běžícím pásu, ale nikdy nepoděkuje, natož aby půjčku vrátila. Soused zase spoléhá na to, že mu každý pátek nakoupíte, ačkoli je zdravý a soběstačný. Využívá vás ona i on a jejich lhostejnost vůči vašim pocitům a potřebám se nedá přehlédnout. Skutečně se potřebujete obklopovat jedinci, kteří pro vás nikdy nic neudělají a neposkytují vám žádnou pozitivní zpětnou vazbu? I kdyby mělo jít o vašeho manžela či manželku? Sami si odpovězte.

5. Lidé, kteří si chronicky stěžují

Kolegyně, která žije v realitě, v níž je všechno špatně, je neskutečně otravná. Dostala malé odměny, vadí jí teplo, zima, slunce, vítr (podle ní asi nikdy nebude ideální počasí), přesčasy i kila navíc, ale nikdy nic neudělá pro to, aby něco změnila. Jde o klasický případ zamrzlého typu člověka, který ostatní ničí svými nářky a stahuje je do letargie.

Foto: Anatoliy Karlyuk, Shutterstock.com

Když si někdo pořád jen stěžuje, přestaňte mu dělat vrbu, jinak vás stáhne s sebouFoto: Anatoliy Karlyuk, Shutterstock.com

6. Lidé, kteří si představují někoho jiného

Buďte s lidmi, kteří vás mají rádi takové, jací jste, a váží si času, který s vámi tráví. Ti se nesnaží měnit vaši osobnost, nedávají nevyžádané rady, a už vůbec z vás nechtějí mít někoho jiného. Pokud ale slýcháváte, že se máte chovat určitým způsobem, přemýšlet tak nebo onak, oblékat se jako někdo jiný, berte nohy na ramena. Ten, kdo vás považuje spíš za svůj osobní projekt, jednoduše nestojí za vaši pozornost a úsilí.

7. Lidé, kteří se nikdy za nic neomlouvají

Neuznávají své chyby, přehazují zodpovědnost jinam, klidně vás neprávem osočí, potupí a zesměšní. Co na tom, že se kvůli nim cítíte špatně? Je to vaše vina, byli nuceni na vás ukázat prstem, vždyť jste si o to koledovali (v pondělí, úterý i ve středu). Tak ani tohle nejsou ti nejlepší parťáci pro život. Netrapte se pro lidi, kteří se netrápí pro vás, bez nich vám bude líp.

Reklama

Načítám