Hlavní obsah

Rozvod? 5 věcí, které udělejte ještě před ním

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že je vaše manželství na pokraji zhroucení? Že jeho konec se nezadržitelně blíží a jediné řešení je rozvod? Možná ano. I tak ale zkuste, ještě než vyplníte rozvodové papíry, udělat pár věcí, které ho možná odvrátí. Nebo minimálně zjednoduší.

Článek

Rozchod je vždy plný emocí, negativních pocitů, zlosti, hádek. Přitom kdyby se lidé dokázali uklidnit, podívat se na věc s trochou nadhledu, použít víc mozek než srdce, nemuselo by to být tak zlé.

Jestli o rozvodu opravdu uvažujete, a možná už držíte v ruce propisku a chcete vyplnit žádost o něj, zkuste se na chvíli zastavit. Těchto pět věcí se vyplatí udělat, ještě než se postavíte svému partnerovi s právníkem po boku.

1. Rozvod a emoce

Zastavte se a zkuste v klidu přemýšlet. Není vůbec od věci odjet každý sám na pár dní mimo domov, který teď připomíná bitevní pole. Nechte všechno trápení za sebou, dopřejte si čas a klid.

Někomu pomůže pár dní na chalupě v přírodě, jinému meditace a dalšímu divoký víkend s kamarádkou. Jde o to se na chvíli uklidnit, oprostit se od divokých emocí, vynechat hádky, hysterické výlevy a podobně. Během nich totiž většina lidí říká a dělá věci, kterých pak může později litovat.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Dejte si od partnera pauzu, seberte kamarádku a jeďte spolu někam na chalupuFoto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

2. Proč se chcete rozvést?

Pořád trváte na tom, že se chcete rozvést? Fajn, možná je to opravdu to nejlepší řešení. To ale nezjistíte, dokud se nedostanete věci na kloub. Potřebujete přemýšlet, proč to s vámi a vaším partnerem takhle dopadlo. Kde jste udělali chybu vy a kde váš protějšek.

Důležité je být při tom čistě racionální a logický a používat daleko víc mozek než city. Může pomoci si na kus papíru napsat všechny důvody, proč si už nerozumíte.

Když je totiž něco napsané černé na bílém, mozek to většinou umí lépe uchopit. Podívejte se na seznam, který jste vytvořili, a pokuste se objektivně zhodnotit, zda dané problémy opravdu nejsou řešitelné. S čím by se ještě dalo pracovat, a s čím se jednoduše hnout nedá?

3. S rozchodem vám pomůže mediátor

Pokud si nejste stoprocentně jistí, že rozvod je jediné řešení, zkuste s partnerem vyhledat odbornou pomoc. Vztahového kouče, psychologa, mediátora, párovou terapii. Lidem velmi často chybí někdo nestranný, kdo jim pomůže se na jejich vztah podívat bez emocí.

Je jasné, že na tohle musí být dva. Takže pokud to váš partner odmítá, je to asi vážně konečná. Pokud je ale ochotný to zkusit, jděte do toho. Minimálně budete mít jistotu, že jste pro záchranu manželství udělali maximum.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

V emocích každý slyší jen to, co slyšet chce. Mediátor vám pomůže porozumět tomu, co druhý opravdu říkáFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

4. Vytvořte si porozvodový plán

Rozvod je jedna věc, ale jak to bude po něm? Kdo kde bude žít, jak si podělíte majetek, jak se postaráte o děti? Jak to bude vypadat čistě po praktické stránce?

Bouchnout do stolu, prát špinavé prádlo, odejít a spálit za sebou mosty je jedna věc. Zvládnout ale rozchod se ctí a hlavně tak, aby děti trpěly co nejméně, to je věc zcela jiná.

I právníci se shodují, že nejlepší je, když se ti dva ještě před samotným rozvodem dohodnou, jak to po něm bude vypadat. Soud už pak dá jejich dohodě jen formální podobu.

5. Proberte to s dětmi

Máte-li děti, nezapomeňte, že jich se současný stav také týká. A to hodně! Postavit je před hotovou věc není fér. Jen to v nich vyvolá zmatek, strach, nejistotu a třeba i pocit, že je to jejich vina. Víte, co při rozvodu děti cítí?

Mluvte s nimi o svých problémech, o tom, co se chystá, ptejte se jich, jak jim to můžete ulehčit, co by jim vyhovovalo a co ne. Samozřejmě vše přizpůsobte jejich věku, ale třeba už předškolní děti by měly mít právo své názory vyjádřit.

A opět platí, že pokud máte pocit, že situaci nezvládají dobře (jsou třeba výrazně plačtivější, uzavřené, zlobivé, zhoršil se jim školní prospěch), nebojte se vyhledat odbornou pomoc, dětští psychologové dokáží divy. 

Ukončit manželství lze různě, v klidu i divoce. Ale co říkáte na fenomén rozvodových hotelů? Zkusili byste je i vy?

Související témata:

Načítám