Hlavní obsah

Obezita je nemoc. Od kdy začíná a jaké jsou možnosti léčby?

Foto: saltodemata, Shutterstock.com

Foto: saltodemata, Shutterstock.com

Reklama

Ničí srdce, klouby, způsobuje vysoký krevní tlak, cukrovku a vysoký cholesterol. A také snižuje plodnost a zvyšuje riziko nádorů. Řeč je o obezitě, která ani náhodou není jen estetickým problémem. Zkracuje život, a protože nemocných obezitou stále přibývá, lékaři hovoří o její epidemii.

Článek

Podle dostupných statistik je Česká republika ve výskytu obezity na zhruba 5. místě v Evropě. Problém se týká přes 70 procent mužů, kteří mají nadváhu, a z nich 27 procent trpí obezitou. Mezi ženami se s tímto problémem potýká 57 procent, a obézní je celá polovina. U žen se ale křivka drží, kdežto u mužů stoupá.

Proč se nárůst počtu obézních žen zastavil? Odborníci mají jasno. Narozdíl od mužů je včas vyděsí právě estetická stránka. Muži se na lékaře obracejí až ve chvíli, kdy nezvládají například fyzickou aktivitu, případně již mají vysoké hladiny cukru, tlaku nebo cholesterolu.

Průvodní znaky 

S obezitou se ruku v ruce vyskytují v mnohem vyšší míře další závažná onemocnění jako například cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu, postižení kloubů, ale i poruchy plodnosti u žen a zvýšený výskyt nádorových onemocnění.

Kdy začíná obezita

Obezita se ale neprojevuje jako klasická nemoc. Klasifikuje se podle takzvaného body mass indexu, který se vypočítá jako váha (v kg) dělená výškou v metrech na druhou. Je-li výsledkem BMI do 25, má člověk váhu v mezích normálu. Je-li BMI mezi 25–30, má nadváhu. Od 30 jde o obezitu a ve chvíli, kdy má člověk BMI nad 35, patří léčba do rukou odborníků. U těch, co se jejich BMI přehouplo přes 40, už není na co čekat, takovou situaci bez lékaře téměř nikdo nezvládne.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Mezi ženami v Česku má 57 % nadváhuFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Inkubační doba neexistuje

U obezity nelze hovořit o inkubační době, jisté ale je, že čím déle člověk kila navíc nosí, tím je jejich dopad větší. Jde o závažné chronické onemocnění a postižení se dožívají v průměru o 10–15 let méně, než jejich neobézní vrstevníci.

Léčba obezity

Pokud hovoříme opravdu o obezitě, a ne jen o nadváze, kterou je možné obvykle zvládnout s pomocí výživového poradce (ale i ten by měl mít certifikované vzdělání), je mnohem lepší ji řešit s lékařem. Má k dispozici několik možností.

Kromě diety, která pokud je opravdu přísná, musí probíhat pod lékařským dohledem, jsou to zejména léky. Ty umí odbourávat tuk přijímaný ze stravy tak, aby prošel trávicím traktem a nevstřebal se. Jiné přímo působí na chuť k jídlu. Při léčbě se uplatňují takzvané behaviorálně-kognitivní metody, které s pomocí psychoterapeutů dokáží u nemocného změnit jeho zaběhlé vzorce chování. Klasickým případem je například řešení stresových situací sladkostmi či odměňování se za výkon jídlem.

Chirurgické zmenšení žaludku

Jako úspěšné se jeví chirurgické zákroky, z nichž nejčastější je zmenšení žaludku. Ty pomáhají zejména nemocným, kteří již mají cukrovku. Chirurgická léčba snižuje pocit hladu, vede k rychlejšímu a déle trvajícímu pocitu nasycení, a to i po snědení menšího množství potravy než před zákrokem.

Jak probíhá vyšetření

Obézní člověk se diagnostikuje podle BMI, čili na základě zvážení a změření, lékaři se také zajímají o obvod pasu, protože obezita, při které se tuk usazuje v oblasti břicha, je rizikovější než ta, kdy se rozloží rovnoměrně po těle. Důležité je také určit hladinu cholesterolu a dalších krevních tuků a změřit tlak.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Nejnebezpečnější je tuk, který se ukládá kolem břichaFoto: New Africa, Shutterstock.com

Komplikace: metabolický syndrom

Komplikacemi obezity jsou již zmíněné problémy, které se označují společně jako metabolický syndrom. To znamená, že nemocný má v důsledku nadprůměrného příjmu jídla vysoký cholesterol, protože se mu zjednodušeně řečeno zanášejí cévy. To pak vede k vysokému krevnímu tlaku a také nefunkčnímu zpracování potravy inzulinem, čili k diabetu. Všechny tyto faktory pak zásadně zvyšují riziko srdečního infarktumozkové mrtvice.

Prevence nadváhy

Obezita je do jisté míry dědičné onemocnění, nemůže za ni však jeden gen, ale hned několik. Záleží třeba na tom, jakou jste zdědili chuť k jídlu, ale také jakou máte chuť k pohybu, zda vám chutná spíše bůček, nebo naopak květák, a jak vaše tělo zpracovává živiny. Nadváze a obezitě lze předejít zejména zdravým a vyváženým stravováním doplněným pravidelným pohybem.

Obezita

  • Popis - Chronické metabolické onemocnění, které je způsobeno zvýšením zásob tělesného tuku.
  • Příznaky - Pokud má jedinec BMI vyšší než 30, jedná se o obezitu 1. stupně. Nad 35 jde o obezitu 2. stupně a nad 40 je to obezita 3. stupně. Často se přidají i další nemoci metabolického syndromu jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a podobně.
  • Léčba - Dieta, zvýšení tělesného pohybu, léky měnící vstřebávání živin či chuť k jídlu, chirurgická léčba (například zmenšení žaludku).
  • Smrtnost - Neumírá se na obezitu ale na problémy, které způsobuje, život dokáže zkrátit o 10 až 15 let.
  • Prevence - Udržování vyváženého poměru mezi příjmem potravy a výdejem energie.

Reklama

Načítám