Hlavní obsah

Noční prohlídky i dobové trhy. Kdy vyjet na hrady a zámky?

Foto: Evannovostro, Shutterstock.com

Foto: Evannovostro, Shutterstock.com

Reklama

Každoroční sezona hradů a zámků je v plném proudu. Krásných šlechtických sídel se u nás nachází tolik, že jedinou otázkou zůstává, na která a kdy se vyplatí vydat. Rozhodování vám může ulehčit kalendář nejzajímavějších akcí, které se zde budou konat.

Článek

Jet na zámek, prohlédnout si bohatě zdobené sály, soukromé komnaty, pohádkové zahrady, a k tomu zažít i něco navíc? Přes léto žádný problém. Každý víkend vás čeká na českých hradech, zámcích a dalších památkách řada doprovodných akcí. Kde se co koná?

Noční prohlídka zámku Lednice

23. a 24. července (20:00 – 23:00)

Jedna z nejnavštěvovanějších památek u nás, romantický novogotický zámek Lednice, je úchvatná i za bílého dne. Ale po setmění to je teprve něco! Noční prohlídka zámeckých sálů a komnat se koná už po jedenácté a pro mimořádný zájem je vždy nutné si místa rezervovat. Letošní ročník má podtitul Hudební zámek a na návštěvníky tak čekají nejen divadelní představení, ale i krapet bláznivá vystoupení dnes již neexistujících hudebních interpretů.

Foto: Národní památkový ústav

Využijte možnosti prohlédnout si zámek Lednice v nociFoto: Národní památkový ústav

Hradozámecká noc

31. července a 1. srpna

Nepochybně vrcholným bodem sezony je každoročně velkolepá Hradozámecká noc, která přinese řadu zábavných i naučných programů na hradech, zámcích a kostelech po celém Česku.

Pokud se budete chtít vydat přímo do hlavního centra dění, pak budou muset vést vaše cesty na hrad Pernštejn. Tématem letošních oslav je epocha osvícenské šlechty od příchodu prvních vlivů a reforem přes postupnou změnu životního postoje aristokracie až k celkovému převratu evropského myšlení. Čekají vás kostýmové prohlídky, komorní koncerty, noční program, dobová vystoupení, ale třeba i škola šermu nebo ohnivá show. Na některých zámcích budou také pro milovníky historie zpřístupněny běžně uzavřené prostory.

Foto: Profimedia.cz

Na Pernštejně si užijete koncerty, ohnivou show i procházku historiíFoto: Profimedia.cz

Vodnický festival Čochtanova Třeboň

13. až 15. srpna

V zahradách třeboňského zámeckého parku to o druhém srpnovém víkendu ožije vodníky. Už po 24. se zde bude konat oslava vody a vodníků – Čochtanova Třeboň. Festival připomíná nejen známou postavu vodníka Čochtana, ale i dílo a osobnost jeho stvořitele – Jana Wericha. Třídenní program bude jako obvykle velmi bohatý. V areálu kolem zámku, ale i na náměstí, čekejte vodnické módní přehlídky, kosmetický salon, soutěže o nejlepší kostýmy, malování hrníčků s dušičkami a ve finále také velký vodnický průvod městem.

Foto: trebon.cz

Festival Čochtanova Třeboň trvá tři dny. Těšte se třeba na vodnickou módní přehlídkuFoto: trebon.cz

Zámecké slavnosti na Hrádku u Nechanic

17. a 18. července, 21. a 22. srpna

Pohádkový areál Hrádku u Nechanic po roce opět ožije v dobové atmosféře. Během třetího červencového a třetího srpnového víkendu na malebném nádvoří rozkvetou historické stánky s pestrou nabídkou ručně vyráběných výrobků i domácích dobrůtek. Návštěvníky čeká také šermířské utkání, vystoupení sokolníka s dravci a ty nejmenší zábavné loutkové divadlo. Doprovodný program můžete spojit s návštěvou interiéru Hrádku a pokochat se bohatě zdobenými komnatami hraběnek a hrabat.

Foto: Národní památkový ústav

Projděte si interiér zámku Hrádek u Nechanic a venku sledujte bravurní práci sokolníkůFoto: Národní památkový ústav

Noční veselí napříč staletími na Konopišti

28. srpna (19:00 – 23:45)

Zámek Konopiště, hlavní sídlo následníka na rakousko-uherský trůn Františka Ferdinanda d'Este a jeho choti Žofie Chotkové, ožije v noci ze soboty na neděli poslední srpnový víkend. Návštěvníkům nabídne, kromě působivých nočních prohlídek, které zahrnou i běžně nepřístupné prostory, nespoutané noční veselí. Kde? Na spoře osvíceném zámeckém nádvoří. Zazní hudba, bude hodně jídla a pití a především je připravený bohatý program, v rámci kterého se návštěvníci dostanou i do nejtajemnějších zákoutí slavného pohádkového zámku.

Foto: Evannovostro, Shutterstock.com

Zámek Konopiště otevře v noci na poslední srpnovou neděli i běžně nepřístupné prostoryFoto: Evannovostro, Shutterstock.com

A jak se v hradech a zámcích vyznáte, si můžete ověřit v tomto vědomostním kvízu.

Reklama

Načítám