Hlavní obsah

Adršpach – čarokrásná příroda a skalní města zadarmo!

Foto: Eva Pruchova, Shutterstock.com

Foto: Eva Pruchova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezbřehá romantika snoubící se s krásami přírody. Tajuplná skalní města, staré skalní hrady, dechberoucí vyhlídky, majestátně se klenoucí skály a soutěsky. To jsou Adršpašsko-teplické skály. Co všechno tam můžete vidět a zažít, a navíc vás to nebude stát ani korunu?

Článek

Je to další nádherný kout České republiky, místo, které si vás jistojistě získá. Adršpašsko-teplické skály najdete poblíž hranic s Polskem na severovýchodě republiky. Už od roku 1933 je to národní přírodní rezervace a věřte, že více než právem.

Skalní město Adršpach

Ohromným lákadlem pro turisty je největší skalní město ve střední Evropě Adršpašské skály. Najdete zde neuvěřitelné skalní útvary, uzounké uličky, vodopády, soutěsky a jezírko, kde se můžete svézt na lodičkách. Ovšem jde o skalní okruh, kde se za vstup platí: dospělí v hlavní sezoně 180 korun, děti od 6 let 110 korun. Samozřejmě to stojí za vidění, ale na druhou stranu – v tomto kraji je spousta dalších krás, které vás nebudou stát nic. Které to jsou?

Stolová hora Ostaš

Najdete ji mezi Teplicemi nad Metují a Policí nad Metují. Hora Ostaš se tyčí do výšky 700 m n. m. a na vrchol vede turistická stezka se dvěma menšími, ale rozhodně nádhernými skalními městy Dolní a Horní labyrint, kam se za války chodili schovávat místní. Najdete zde skály pojmenované například Zrádce, Zbrojnoš či Mohyla smrti a nejslavnější je asi 30 metrů dlouhá puklina nazvaná Sluj českých bratří. Až projdete skalní města, ocitnete se na vrcholku Ostaše a odměnou vám (v případě dobrého počasí) bude úchvatný výhled na Krkonoše a Broumovské stěny.

Foto: Aleš Müller

Hora Ostaš rozhodně stojí za návštěvu. Nabízí krásné výhledy a monumentální skalní útvaryFoto: Aleš Müller

Hora Turov

Jestli rádi chodíte a kopce vám nevadí, za pozornost rozhodně stojí hora Turov (603 m n. m.), která leží v blízké Broumovské vrchovině asi čtyři kilometry od Hronova. Její název je odvozen od slova tur, což je divoký býk, který se tu kdysi potuloval. Vrch je opředen hned několika legendami: občas se mu říká Blaník Jiráskova kraje, protože i tady sídlí vojáci, kteří mají zemi zachránit v těžkých dobách. Nejsou to ovšem blaničtí rytíři, ale svatováclavské vojsko.

Turov má se spisovatelem Aloisem Jiráskem (1851–1930) mnoho společného. Jeho díla U nás, Skaláci a Pan Johanes se k tomuto místu vztahují, a i proto byla na vrcholu zpřístupněna v roce 1924 chata, která se jmenuje právě po slavném místním rodákovi.

A kudy se tam nejlépe dostanete? Buď z Hronova po červené turistické trase na Maternici a na rozcestí se vydejte po zelené trase až na vrchol. Anebo vyrazte z obce Velký Dřevíč, kde se minimálně dětem bude líbit mlýn Dřevíček se zajímavou expozicí o mlynářství. Ale pozor, mají tam i čerty!

Foto: Pecold, Shutterstock.com

Takhle krásný je kostel Všech svatých v HronověFoto: Pecold, Shutterstock.com

Vrch Hvězda

Vydat se na Hvězdu můžete buď z Hlavňova po červené nebo modré stezce, anebo z Křinic po červené. Jde to ale i po žluté či modré z obcí Pěkov nebo Hony. Jsou tu nádherné turistické trasy se spoustou skalních útvarů a také barokní kaple Panny Marie Sněžné, která byla postavena podle návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera (1689–1751). Má půdorys pěticípé hvězdy a lemuje ji kamenný ochoz, z něhož jsou nádherné výhledy na celou Broumovskou kotlinu a Javoří hory. A ani když vám vyhládne, není to problém. Na vrcholu Hvězdy stojí ve výšce 674 metrů stejnojmenná turistická chata z roku 1856 – je v alpském stylu a má unikátní interiér.

Foto: Aleš Müller

Když vystoupáte na vrch Hvězda, výhled do krajiny vám bude rozhodně odměnou za vynaloženou námahuFoto: Aleš Müller

Jiráskovy skály a Bischofstein

Areál poplužního dvora Bischofstein (místní mu říkají Bišík) byl v 17. století přestavěn do raně barokního stylu, dnes nabízí restauraci, možnost ubytování a dětské hřiště. Největším benefitem místa je jeho okolí – nádherné skalní útvary, vyhlídky a rozhledny. Příjemnou lesní procházkou se dostanete na skálu Kočičí hrad, odkud je parádní výhled do okolí, a za hezkého počasí lze dohlédnout až do Orlických hor. Jestli nemáte výhledů dost, vyrazte na na horu Čáp, kde je rozhledna z roku 2014. Když se pustíte po zelené stezce, můžete se cestou pokochat skalním útvarem Lokomotiva, projít neplaceným skalním okruhem a vrátit se zpět na Bišík. Vydáte se na celodenní výlet do Teplických a Jiráskových skal?

Foto: Aleš Müller

I okolí Bišíku je krásnéFoto: Aleš Müller

Příroda vás zase tolik nebere a máte radši kavárny, uličky a architektonické památky? Objevte nejromantičtější města v Česku!

Reklama

Načítám