Hlavní obsah

Proti nudě: Tři zámky za den a seriálový hit pro holky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Otužujete se či běžkujete? Třídíte šatník a pečete chleba? Dobře děláte! Ale taky možná chcete jen vypnout a nemyslet na to, co se kolem děje. A to jsme tu pak my a naše tipy proti nudě!

Článek

Vládní opatření se mění jako aprílové počasí a plánovat si podle nich program je dosti adrenalinová zábava. A že toho stále mnoho nesmíme? To možná jen na první pohled. Máme pro vás tipy na zábavu i hezké aktivity, které lze vykonávat i přes stav nouze. A věřte, že o zábavu nouze nebude. Stihněte tři zámky za jeden výlet, přečtěte si o kruté Lovkyni a zkoukněte hit na Netflixu pro holky.

Od zámku k zámku

Navštívit tři zámky za jeden den? To je výzva! Vydejte se na Vysočinu, kde na vás čekají dvě krásné stavby a jeden zkamenělý zámek, všude krásná příroda a … No, sláva naŽďár výletu!

Začněte na zámku ve Žďáru nad Sázavou, který se nachází nedaleko Kostela sv. Jana Nepomuckého. Prohlídku si teď sice nedopřejete, ale dejte si něco dobrého u okénka zámecké kavárny a vyrazte dál. Na Lovecký zámeček Karlštejn, který se nachází nedaleko řeky Svratky a se známějším jmenovcem nemá nic společného. Že je vám to tu povědomé? Na rokokovém zámečku se natáčely třeba Četnické humoresky. A pak už třetí zastávka: Zkamenělý zámek. Ten je pozůstatkem historického opevnění a za stěnou se nachází příkop zřejmě až z doby halštatské.

Foto: Michal Mašek

Do zámku na prohlídku se nedostanete, ale o to víc toho stihnete venkuFoto: Michal Mašek

Národní galerie online

Minulé zimy nebývaly ani tolik o sněhu, jako o tom, kde se zahřát a kde ve městě strávit příjemné odpoledne. Za muzea a galerie jste bývali rádi. A teď jsou sice galerie zavřené a venku kolikrát i metr sněhu, ale o porci krásna se nenechte ochudit. Vyrazte online třeba do Národní galerie a navštivte některou z výstav. Těšit se můžete na expozici věnovanou Rembrandtovi, hned několik výstav patří Václavu Hollarovi a poctu vzdala galerie i Michelangelovi.

Foto: ngprague.cz

Během online prohlídky se vám nestane, že byste před oblíbeným obrazem museli čekat frontuFoto: ngprague.cz

O neposlušných kůzlátkách

Byli jste zvyklí chodit za kulturou a vedli k tomu i děti? Teď má kultura trochu plošší rozměr, ale umělci nezahálí a zábavu zprostředkovávají alespoň online. V neděli se tak můžete z pohodlí obývacího pokoje podívat na živý přenos představení Švandova divadla Neposlušná kůzlátka. Pohádka o zlobivých kůzlatech a hodné mamince koze je určena pro děti od tří let.

Představení bude probíhat online, všechny informace dostanete po zakoupení vstupenek, a pokud nebudete „v sále” přesně v 17 hodin, nevadí. Záznam si můžete pustit kdykoli během večera.

Foto: svandovodivadlo.cz

Děti vyrušují, nevydrží sedět a chce se jim třikrát během hodiny čůrat. Důvodů, proč s nimi bývá návštěva divadla očistec, existuje spousta. A jaké jsou důvody, proč si nepustit představení online?Foto: svandovodivadlo.cz

Hrdinky své doby

Jaké knihy by vám neměly uniknout? Máme tipy hned na tři.

Kniha Lovkyně má hrdinů několik. Nelítostnou nacistku, s níž jste se potkat nechtěli a která unikla před spravedlností, pilotku Ninu, která tu čest měla, přežila, a stala se tak cennou svědkyní. Pak je tu válečný korespondent, který se vydává po stopách zločinců, kteří páchali za války zvěrstva a podařilo se jim uprchnout, a mladá dívka Jordan, která cítí, že nová žena jejího otce skrývá temnou minulost. Jak se jejich osudy protnou?

Byly milované i obávané, nespoutané i mytické. Bohyně, čarodějky i válečnice. Některé dobře znáte, jiné jsou takřka zapomenuté. Jejich příběhy jsou vyprávěny v knize Milované a obávané v novém světle, jsou inspirací pro ženy současnosti. Poznejte Babu Jagu, Šárku, Valkýry, babylonskou bohyni Tiamat nebo vúdú bohyni Maman Brigitte.

Měli jsme štěstí. Opravdu? Židovská rodina Kurcových se snaží v roce 1939 žít normální život, ale nakonec se musí rozprchnout do světa a bojovat o přežití. Děj je vyprávěn jednotlivými členy a vy doufáte, že se jejich cesty opět potkají. Autorka se v 15 letech dozvěděla, že je z rodiny, která přežila holocaust, a celou rodinnou historii jí odvyprávěla babička. Kniha je čtivě napsaná a zároveň je velmi znát osm let práce na sběru podkladů.

Foto: Nakladatelství MOBA, Nakladatelství Metafora, Nakladatelství Kniha Zlín

Lovkyně, Kate Quinn, nakladatelství MOBA, 590 stran; Milované a obávané, Kate Hodges, nakladatelství Metafora, 224 stran; Měli jsme štěstí, Georgia Hunterová, nakladatelství Kniha Zlín, 472 stranFoto: Nakladatelství MOBA, Nakladatelství Metafora, Nakladatelství Kniha Zlín

Cesta svatojánských mušek

Novinku na Netflixu, seriál Firefly Lane, ocení spíše ženy. Seriál o přátelství mezi dvěma dívkami, které nemohou být rozdílnější, a možná právě proto si tak rozumí. Kate a Tully se poznaly jako dospívající a divák je tak sleduje ve 14 letech, později jako nadšené dvacítky, které chtějí udělat díru do televizního světa, a jako čtyřicítky, kdy jedna je na vrcholu kariéry, ale sama, a druhá se po rozvodu a dlouhé pauze v domácnosti opět začíná stavět na vlastní nohy. Je jejich přátelství dost pevné, aby zvládlo i zradu? Hvězdy seriálů Chirurgové (2005–2021) a Scrubs: Doktůrci (2001–2010) budete buď milovat, nebo nenávidět.

Foto: Profimedia.cz

V seriálu se střídají časová období a ač jsou hlavními hvězdami dospělé představitelky: Sarah Chalke (44) jako Kate a Katherine Heigl (42) jako Tully, na střední škole je ztvárnily Roan Curtis (24, vlevo) a Alissa Skovbye (18)Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám