Hlavní obsah

Kam v červenci za kulturou? Na hrad, na vodu i do vily!

Foto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia

Foto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia

Reklama

Letní divadelní scény, ale také četné koncerty nebo hudební festivaly. V červenci můžete začít dohánět všechny kulturní resty, které jste za poslední rok nasbírali.

Článek

Už jste nemohli dočkat toho, až usednete do hlediště divadla, zajdete na koncert oblíbené kapely nebo vyrazíte na večer klasické hudby? Červenec vám tohle všechno nabídne vrchovatě a my jsme pro vás našli pár akcí, které by bylo škoda minout. Jen upozorňujeme, vždy si předem zjistěte, jaké aktuální podmínky se k návštěvě akce vážou.

Dvořákův festival

Chcete si léto doslova vyplnit hudbou? Umožní vám to 63. ročník Dvořákova festivalu, který byl po pětileté odmlce zahájen v červnu a potrvá až do října. Nabídne 40 koncertů v 25 městech 6 krajů republiky. Dvořákova díla zaznějí v různých úpravách a aranžích v podání profesionálních sólistů, komorních souborů, ale třeba i v recitačním doprovodu známých herců v tradičních i méně obvyklých prostorách.

V rámci festivalu tak vystoupí například flétnista Jiří Stivín, swingoví Prague Rhythm Kings, herci Jan Čenský a Jan Šťastný, skladatel, malíř a pedagog Vladimír Franz, zpěvačky Monika Načeva či Lucie Hilscherová, varhaník Aleš Bárta, uskupení Prague Vivaldi ensemble a mnoho dalších.

Foto: Dvořákův festival

Dvořákův festival ukáže, že klasika může být inspirací pro mnoho žánrů – třeba i swingovou v podání Prague Rhythm KingsFoto: Dvořákův festival

Koncerty v korunách stromů

Z korun stromů můžete pozorovat nejen krajinu, ale v červenci máte příležitost spojit tento zážitek i s tím hudebním. V Janských lázních, na jednom z posledních pater Stezky, se budou konat koncerty populární hudby. Během července vystoupí David Koller, Pokáč, MIG 21 a Anna K. Koncerty Hudebního léta na Stezce startují vždy v 19:30 a vstupenky je lepší si kvůli omezené kapacitě koupit dopředu.

Foto: stezkakrkonose.cz

Krkonošská stezka korunami stromů láká v létě nejen na úžasné výhledy, ale také na koncertyFoto: stezkakrkonose.cz

Múzy na vodě

Múzy na vodě, to je název vícežánrového hudebního festivalu, který se koná v Českých Budějovicích na soutoku Vltavy a Malše. Každý večer od 1. do 6. července začíná na slepém rameni Vltavy ve 21.30 koncert. Přijít mohou příznivci různých hudebních mixů, například horňáckého folkloru s nu-jazzem, ale i komorní klasiky nebo indie folku. Zahraje Hrubá Hudba, Markéta Irglová & Kvinteto Jihočeské filharmonie, Red Socks Orchestra, Bohemian Symphony Orchestra Prague, Jan Smigmator & Band a Szidi Tobias & Band.

Foto: Informační centrum České Budějovice

Do Českých Budějovic můžete dorazit na koncerty, které se konají přímo na vodě Foto: Informační centrum České Budějovice

Bolkova letní scéna

Šestý ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky bude měnit působiště – v červnu se hraje na Kraví hoře v Brně, od 29. června do 5. července v amfiteátru v Mikulově, od 12. do 15. července na nádvoří Zámku Slavkov – Austerlitz a od 22. července do 15. srpna znovu na Kraví hoře.

Pod širým nebem můžete shlédnout inscenace, které jsou běžně na repertoáru, jako je Šašek a syn, Rebelky, Šest tanečních hodin v šesti týdnech, Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho, Pozemšťan, DNA, v programu jsou i kusy spřátelených divadel a koncerty.

Foto: Divadlo Bolka Polívky

Představení Divadla Bolka Polívky můžete sledovat pod širým nebem na několika letních scénách. Zahraje si i představení DNA se svou dcerouFoto: Divadlo Bolka Polívky

Klasika u Wericha

Klasika u Wericha – festival hudby, která zazní v romantickém prostředí Werichovy vily na pražské Kampě. Neopakovatelná atmosféra jen prohloubí vaše zážitky z osmi koncertů konaných od 29. července do 7. září. V červenci můžete přijít třeba na Francouzský večer, kde zazní díla Debussyho, Berlioze a Ravela v podání mezzosopranistky Ester Pavlů doprovázené klavíristou Ahmadem Hedarem.

O den později začíná koncert V národním tónu. Sopranistka Eliška Gattringerová, barytonista Roman Hoza a klavírista Ahmad Hedar přednesou výběr z díla Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a Antonína Dvořáka.

Foto: Archiv Ester Pavlů

Werichova vila nabídne v rámci festivalu Klasika u Wericha i umění pěvkyně Ester Pavlů, která vystoupí v rámci Francouzského večeraFoto: Archiv Ester Pavlů

Letní shakespearovské slavnosti

Letošní Letní shakespearovské slavnosti zahájí 28. června v Královské zahradě Pražského hradu premiéra Bouře, jedna z nejkrásnějších pozdních Shakespearových her. Kromě ní se můžete přijít podívat na Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky, Povyk, Hamleta, Zimní pohádku nebo představení Romeo a Júlia. Milovníky Shakespeara v originále určitě potěší Sen noci svatojánské v podání Prague Shakespeare Company (s českými titulky).

Shakespearovské slavnosti si užijí nejen diváci v Praze, kde probíhají od 28. června do 3. září, na své si přijdou i jeho obdivovatelé v Brně (od 17. července do 11. srpna) na nádvoří hradu Špilberk a v Ostravě (scéna bude na Slezskoostravském hradě od 19. července do 10. srpna).

Foto: © AGENTURA SCHOK, foto: Pavel Mára

Josef Polášek, David Prachař a Marek Daniel si zahrají v premiéře představení Bouře, které otevře letošní Letní shakespearovské slavnostiFoto: © AGENTURA SCHOK, foto: Pavel Mára

Reklama

Související témata:
Shakespearovské slavnosti
Stezka korunami stromů

Načítám