Hlavní obsah

Novorozenecká žloutenka. Je vážně tak neškodná, jak se říká?

Foto: greenland, Shutterstock.com

Foto: greenland, Shutterstock.com

Reklama

Novorozenecká žloutenka souvisí s tím, že v těle dochází k rozpadu velkého množství červených krvinek. Má tedy úplně jinou příčinu než infekční žloutenky, které jsou způsobeny virovým zánětem jater. Jediné, co mají kromě názvu společné, je žluté zabarvení kůže.

Článek

Novorozeneckou žloutenkou trpí zhruba polovina dětí, takže není důvod k panice. Nemoc je tak běžná, že ji vlastně nelze považovat za nemoc. Pozor ale! I když obvykle nevznikají žádné komplikace, existuje i její patologická forma, která se projeví do 24 hodin po porodu a může značit závažnější potíže.

Příznaky kojenecké žloutenky

Typickým příznakem běžné novorozenecké žloutenky je žluté zabarvení kůže a očního bělma. U mírných forem je kůže jen lehce našedlá, mnohdy je změna zbarvení dokonce téměř nepostřehnutelná. Lehká, takzvaná fyziologická forma, která naprosto převažuje, se objeví 2. až 3. den po porodu a dítě obvykle nijak výrazně neohrožuje. Potíže obvykle samy nejpozději do několika týdnů odezní.

Co přesně se v těle takového novorozeněte děje? Novorozenecká žloutenka souvisí s rozpadem červených krvinek. Ty totiž mají, dokud je dítě v děloze, jiné složení hemoglobinu než při změně prostředí po narození. V tu chvíli se začnou odbourávat staré krvinky, z nichž se uvolňuje hemoglobin a z něj žluté barvivo bilirubin. Zároveň ale v těle vznikají nové s novým hemoglobinem. Játra novorozence, a zejména nedonošených dětí nebo dětí s nízkou porodní váhou, takový nápor bilirubinu nezvládají, což vede ke žloutence.

Foto: Anastasiia Ylitko, Shutterstock.com

Nemoc je většinou vidět na první pohled. Barva dítěte je zažloutláFoto: Anastasiia Ylitko, Shutterstock.com

Inkubační doba

Nemoc se objevuje 2–3 dny po porodu, u nedonošených nebo jinak rizikových dětí (například s nízkou váhou či předčasně narozených) i dříve.

Léčba novorozenecké žloutenky

Většinu případů není třeba léčit. Dítě se doporučuje vystavovat dennímu světlu. Nikdy ale ne přímému slunci. Kojení by mělo být podle potřeb dítěte. V závažnějších případech se používá fototerapie čili léčba světlem. To je ono známé modré světlo, které většina rodičů zná z pobytu v porodnici.

Vyšetření

Lékaři stanoví diagnózu na základě vyšetření pokožky a očí dítě, případně z vyšetření krve, které zjistí koncentraci bilirubinu.

Nejhorší komplikace: poškození mozku

Výjimečně bývá při těžké formě nemoci koncentrace bilirubinu tak vysoká, že může pronikat do mozku a poškodit ho. V případě vážných stavů se provádí takzvaná výměnná transfuze, kdy se odebírá krev s bilirubinem a dodává se zdravá.

Prevence je kojení a světlo

Nemoci nelze zcela předejít. Platí, že matka by měla dítě co nejdříve začít pravidelně kojit. Bilirubin totiž odchází spolu se stolicí, jejíž množství logicky zvyšuje množství přijaté potravy.

Novorozenecká žloutenka

  • Popis - Červené krvinky mají po porodu jiné složení hemoglobinu, než měly v děloze. Staré krvinky se začnou odbourávat, s nimi hemoglobin a s ním barvivo bilirubin. Zároveň vznikají už i nové krvinky, u některých dětí mají však novorozenecká játra problém s odbouráváním, proto ta typická barva.
  • Příznaky - Zežloutnutí kůže a očního bělma
  • Inkubační doba - 2–3 dny po porodu
  • Léčba - Kojení, vystavení dítěte dennímu světlu, fototerapie
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá, ale v nejhorších případech může poškodit mozek. To se děje ale opravdu jen zcela výjimečně.
  • Prevence - Nemoci nelze předejít, pomáhá kojení

Reklama

Související témata:

Načítám