Hlavní obsah

Obojek, nebo postroj? Záleží na plemeni, chování psa i vašich společných aktivitách

Foto: CokaPoka, Shutterstock.com

Foto: CokaPoka, Shutterstock.com

Reklama

Mnoho pejskařů řeší dilema, zda svému mazlíkovi pořídit obojek, nebo postroj. První je zaběhlou pomůckou, kterou psi nosí už po celá desetiletí, druhý získává na popularitě v posledních letech. Jaká jsou pro a proti obou variant a co psovi pořídit?

Článek

Na běžné chození dříve psi nosili výhradně obojky, postroje byly určené pro speciální disciplíny, jako je pachová práce nebo obrana. Jenže v posledních letech se zdá, že postroje začínají obojky vytlačovat a ze cvičišť se přesouvají na ulice. Proč jsou najednou tak oblíbené a podle čeho se rozhodnout, zda upřednostnit postroj před obojkem?

Kam se psem chodíte

V první řadě je nutné si ujasnit, jakou činnost se se psem chystáte vykonávat. „Z pohledu profesionála určitě nezavrhuji žádnou z obou alternativ, ale je důležité, kdy chceme pomůcku používat,“ potvrzuje Iveta Skalická, kynoložka a psí trenérka ze ZKO Javorka v České Třebové.

Pokud se jedná o běžný výcvik či rekreační kynologický sport, není použití postroje ideální, protože usnadňuje pohyb vpřed a podporuje psa v tahání. Což v případě, že k postroji zvolíte navíjecí vodítko, tvoří vražednou kombinaci. „Použití postroje a flexi navíjecího vodítka je velmi nevhodné, pes si v tomto případě dělá, co chce, a je hůře ovladatelný,“ varuje Petra Chramostová, majitelka chovatelské stanice Pet-Pet Bull v Křečisích.

Foto: Max Pelikan, Shutterstock.com

Postroj se hodí tam, kde je vyžadován tah vpřed – při disciplínách, jako jsou pachové práce, canisscross nebo dogtrekkingFoto: Max Pelikan, Shutterstock.com

Kdy se postroj hodí

„Naopak při typu agility podobně jako při obranách se přidržování za postroj hodí více než za obojek, psa můžete dobře motivovat do akce vpřed, protože tah tuto chuť podporuje,“ vysvětluje Iveta Skalická a dodává, že postroj je logicky vhodný i u disciplín jako canicross či dogtrekking, které jsou na tahu vpřed založené.

Na procházkách je potom podle kynoložky postroj výhodný u psů, kteří tahají a jejichž majitel nemá v úmyslu je to odnaučit – tah na postroji není pro člověka tak náročný jako na obojku. Ale to samé platí pro psa, takže počítejte, že touto cestou jej tahat rozhodně neodnaučíte.

Foto: Jus_Ol, Shutterstock.com

Pro klasický výcvik a výchovu je lepší obojek, který nepodporuje tah vpředFoto: Jus_Ol, Shutterstock.com

Kdy je lepší obojek

Určitě není příjemné se dívat na to, jak pes ve výrazném tahu na vodítku funí či vydává ještě výraznější zvuky. „Přesto bych ve většině případů volila spíše správný nácvik chůze na obojku než použití postroje,“ říká kynoložka. To platí především u psů hůře ovladatelných, až se sklony k agresivitě, těm postroj dává velký prostor pro případný výpad a majiteli menší možnost manipulace, než když má psa na obojku.

Foto: Firn, Shutterstock.com

Postroj víc vyhovuje pejskům s plochým čumákem, kteří jsou náchylní k respiračním problémůmFoto: Firn, Shutterstock.com

Co je psovi pohodlnější

Nevýhodou obojku je, že může vyvíjet nepříjemný tlak na některé z nejchoulostivějších a nejzranitelnějších částí těla, jako jsou průdušnice, jícen, štítná žláza, krční obratle a další. Rychlé a tvrdé tahání za vodítko nebo neustálé škubání může způsobit bolest nebo dokonce některou z těchto oblastí poškodit.

To u postroje nehrozí. Existuje mnoho různých typů, základní myšlenka je ale všem společná – přesunout tlak z krku na větší plochu těla. Je ovšem důležité vybrat správný postroj, který by u psíka respektoval přirozený rozsah pohybu, především kolem ramen nebo v prodloužení předních nohou.

Záleží i na plemeni

Postroj pak umožňuje použití reflexních prvků, vedení psa je jednodušší, malá plemena se tak snadno nezamotají do vodítka, hodí se pro brachycefalická plemena s plochým čumákem, jako je francouzský buldoček nebo mops, jež mohou být náchylná k dechovým obtížím.

Pokud je pes vychovaný, což by mělo být samozřejmostí, je volba opravdu jen na pocitu majitele. „V případě problémového chování psa ovšem postroj výrazně zkomplikuje majiteli správné řešení situace,“ uzavírá Iveta Skalická.

Reklama

Načítám